РПЦ: Цариград грубо нарушава црквену историју

Архијереји Цариградске патријаршије се не позивају на чињенице, на историјске изворе, него само на веома чудне и потпуно неадекватне измишљотине људи који се раније никада нису бавили црквеном историјом Украјине

Фото: Прес-служба Патриаршије РПЦ

Портпарол патријарха московског и целе Русије Кирила, Александар Волков, изјавио је да је одлука Синода Цариградске патријаршије о укидању сопствене одлуке из 1686. године о преласку Кијевске митрополије под јурисдикцију Московске патријаршије „најгрубље изокретање црквене историје“.

„То је просто грубо и потпуно правно неважеће изокретање црквене историје, чија је стварност потпуно другачија“, рекао је Волков.

Према његовим речима, архијереји Цариградске патријаршије се не позивају на чињенице, на историјске изворе, него само на веома чудне и потпуно неадекватне измишљотине људи који се раније никада нису бавили црквеном историјом Украјине.

„Наша црква је предузела значајне напоре да у последњим месецима објави веома детаљан избор докумената који говори о реалној историјској слици повезаној с постојањем Кијевске митрополије, о томе како је све било повезано с њеном самосталношћу и како је та Кијевска митрополија затим постала Руска православна црква“, рекао је Волков.

У одлуци Синода Цариградске патријаршије наведено је, пре свега, да је потребно „поништити обавезу из Синодалног писма из 1686. године, које је издато у складу с ондашњим околностима и у којем је путем икономије (ублажавања канона) Московској патријаршији дато право да именује митрополита кијевског“.

Синод Цариградске патријаршије је раније саопштио да је започео процес признавања аутокефалије цркве у Украјини.

Опрема: Стање ствари

(Спутњик, 11. 10. 2018)



Categories: Вести над вестима

Tags: , , ,

6 replies

  1. Осим (гео)политичких противника – (Запад и Константинопољску Патријаршију), који – што је и логично, само вешто и успешно користе могућности које им се пружају, Руска православна црква на првом месту за све што се сада дешава на том пољу треба да анатемише бољшевике и Стаљина! Да им 1939 г. није “зинуло д..е“ за новим територијама и робљем, и да нису заједно са Хитлером напали на Пољску и окупирали део Пољске – Западну Украјину (која никада у историји није била чак ни у саставу Руске Империје) и у периоду 1939-1941г. починили ужасне масовне злочине и поморе хиљада и хиљада “идеолошки сумњивих“ становника – што се и поновило после 1944 г., када су тај ранији део Пољске званично укључили у СССР, становништво Западне Украјине, које је у већини “грчко-католичко; унијатско“ ( https://dic.academic.ru/dic.nsf/catholic/1215/%D0%A3%D0%BA%D1%80%D0%B0%D0%B8%D0%BD%D1%81%D0%BA%D0%B0%D1%8F ) не би тако страховито омрзло све што је руско и Русија (укључујући и руско православље). Тај непотребни отров мржње се после Другог светског рата путем верског и идеолошког “подземља“ врло успешно проширио и укоренио Украјином, а поврх тога – сада, после распада СССР, баш ти западно-Украјинци воде главну реч у политици Украјине. И, ето – тај отров је завладао Украјином, па је сада овој постсовјетској “Русији“ сам ђаво (њихови бољшевици и њихов Стаљин) крив за добар део свега што се у Украјини на црквеном пољу одиграва неповољно по њено врло бројно рускојезично становништво и по саму Русију. Све се враћа – све се плаћа!

  2. Када је неко као овај н а с а ђ е н и Јован по рођењу окупан у одређенопроцентном алкохолу, онда му је опростити за лупетања- ово-лупетање- није гранично са незнањем, те је грехом не опростити му.

  3. У првом коментару И. Дубињина, тврди се да је за антируску и анти православну хистерију на територији садашње Украјине крива двогодишња историјска епизода са почетка Друго Рата, тј. крив је Јосиф Висарионович. Ту наравно никакву улогу није одиграла политика Ватикана још од 17. века кроз насилно конвертовање православних Словена у Хабзбуршкој Монархији. Такође, никаквог доприноса за данашње стање нису имали ни украјински наци колаборатори. А поготову, никаквог ефекта није дало мешетарење НАТО господара од дана распада СССР-а и идиотска политика садашњег украјинског политичког врха, отворених слуга страних интереса, који не презају од најмонструознијег насиља (Одеса, 2 мај 2014, на пример) и грађанског рата за остварење модерне етапе Drang nach Osten. То све бледи пред “злочинством” РПЦ и Стаљина, а како и може другачије кад се гледа кроз призму незнања или мис-интерпретације историје у комбинацији са анти-РПЦ и антируском мржњом.

  4. Као што пише Иоанн Дубињин, Пољску су скоро истовремено напали Немачка са запада и СССР са истока. По Стаљиновој наредби, совјетска тајна полиција НКВД је убила око 22 000 припадника пољске и украјинске елите, официра, подофицира, професора, лекара, учитеља . . . 3836 у Харкову, 3430 у Киеву, 3870 у Минску . . . ни оптужених ни суђених.
    Највећи злочин се десио у КАТИНСКОЈ ШУМИ, у пролеће 1940, близу Смоленска где је у масовној гробници пронађено 4404 заробљених официра – са метком у потиљку.

    Овај злочин је педесет година био приписиван Немачкој.
    СССР га је признао тек 1990 год с’падом берлинског зида.

    Другарски поздрав баћушкама Узелцу и Кихоту.

  5. Провјереном ****** ***** **** **** **** ****, аутором ненаписаног фељтона о стогодишњици пробоја Солунског фронта, самопрозваном “Сер”, уваженом Господину са Шеширом, поштованом

    Дедађолету,

    Не трагајући за бројкама по интернету и из истог извора не сричући памет, само пар битних- за памет која зна шта је геополитика-
    чињеница: пар десетљећа прије овога Смоленску област Пољаци, заједно са Германима, у пакао претварају- баш на начин како то и тада и у Другом рату чинили хрвати са Србима- ватиканске методе клања и маљевања; непуна година пред тзв. почетак ( почео раније, што слиједи) Другог рата:
    а) Енглеска и Француска – Чемблен и она француска Битанга- потписују са Хитлером
    д р ж а в н и ч к и Споразум о предаји Судета- дио Чехословачке ( с л о в е н с к а држава)-
    Њемачкој: пакао за (Славене) Чехе;
    б) Пољска са Хитлером потписује пакт о заједничком удару на ( остатак) Чехословачке и подјела пола/ пола- Праг доживљава “блажу” варијанту онога пакла који ће услиједти Лењинграду ( план подразумјева заједнички удар на п р а в о с л а в н у Русију, манити се
    “СССР-“!)- Пољска прва удара…. Тако је почео Други рат, никако а н ш л у с о м и никако “заједничким” ударом Стаљина и Хитлера- Баћушка, ма шта најгрђе да мислим о Њему,
    осјетио је г е о п о л и т и ч к о- зато је данас и ДедаЂоле и ја са Њим жив, па можемо да мудрујемо…
    А о источној Пољској или, данас, западној Украјини- Љвовска област (захваљујући том злом Баћушки с а д а у Украјини!- претежно Источног обреда са папском круном)- о томе г о л е м а материја, но, тек: Шукијевич и Бандера оно што Павелић- око сто и педесет хиљада Пољака најкрволочније смрвљено од украјинских унијата и сваки п р а в о с л а в н и… ДедаЂоле зна да је, има томе непуна годиница, пољски Парламент усвојио “Декларацију” о г е н о ц и д у марионетске хитлеровске- украјинске!- испоставе Трећег Рајха у Љвову на челу са Бандером Ј. – тако раде они од Ватикана, а још ни тамо, ни ‘амо, но п а п с к и источнообредњаци…

    Уздравље ДедаЂолету и да дуго поживи!

  6. @Спасе Узелац
    Хвала за коментар!
    Ко сада распирује ово у вези са аутокефалијом УПЦ ? Стаљин или Бандера?
    Ајде, @Деда Ђоле, одговори – зањачи, загрокћи, зарежи…

    Драган Славнић

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading