Игуман Сава (Јањић): Ништа ново у вези са заштитом српских светиња на КиМ

Искрено остајемо у нади да ће Влада Србије одговорније приступити овом проблему и да ће бити решаван искључиво у оквирима Резолуције 1244 СБУН

Извор: Фејсбук страница игумана Саве Јањића

Фамозни нови план Београда о заштити светиња СПЦ на КиМ, који се данас у медијима објављује на сва звона  није ништа ново већ понављање онога што је Коштуницина влада са СПЦ 2007 договорила са Албанцима и Ахтисаријем и што је већ укључено у косовски закон о заштићеним зонама

Будући да се овај закон већином не поштује на терену и да је потребна ефикаснија заштита, СПЦ је од садашњих власти Србије више пута тражила да се дискутује у Бриселу о заштити светиња у техничком дијалогу. Београд из нама непознатих разлога никад није укључио СПЦ у дискусију, нити ову тему поставио на преговарачки сто.

Јасни показатељи да влада до сада званично није покренула тему заштите светиња СПЦ у Бриселу јесу: Текст „Бриселског споразума” и сви остали документи о преговорима.  Нигде у овим документима нема теме заштите српске православне баштине, иако је реч о једној од кључних тема за наш народ и државу. То је апсолутно несхватљиво. Питање највећих светиња српског народа никако се не може покретати без укључења СПЦ, а поготово не преко медијских изјава или новинских чланака. А и у том случају видимо да је реч о рециклирању плана који је у време владе г. Коштунице био тема Ахтисаријевог плана и који се показао као нефункционалан због неспремности косовске стране да поштује и сопствене законе.

У складу са одлуком Св. Арх. Сабора СПЦ заштита наших светиња и народа може бити део САМО техничког, а не „статусног дијалога”. Зато се СПЦ не може условљавати да подржи против-уставни план о етничко-територијалној подели Србије на КиМ јер би тада свака заштита светиња била практично немогућа јер би се наше најважније светиње сценаријем поделе нашле на територији од Србије званично признате „Републике Косово” или што је још горе на територији „Велике Албаније”.

Искрено остајемо у нади да ће Влада Србије одговорније приступити овом проблему и да ће бити решаван искључиво у оквирима Резолуције 1244 СБУН. Ако је ко заинтересован за то питање, онда је то свакако наша Црква, која своју будућност не види без адекватне заштите и опстанка свог народа и северно и јужно од Ибра. Анекс 5 Ахтисаријевог плана отворио је веома важне теме које треба додатно разрадити у оквиру техничког дијалога у Бриселу у координацији представника Владе Србије са СПЦ.

Зато је у том контексту свака прича о „разграничењу” тј. одрицању од највећег дела КиМ апсолутно погибељна и неприхватљива, што је, уосталом, Св. Арх. Сабор у мају ове године јасно и недвосмислено саопштио.

(Фејсбук страница игумана Саве Јањића)

 



Categories: Преносимо

Tags: ,

2 replies

  1. На Сави је да буде портпаролом Синодалног Мајског Саопштења. Портпаролство разрађено “у оквиру техничког дијалога у
    Бриселу”.

  2. Они “остају у нади”, да ће нешто учинити Влада. За Србију, Српство, за СПЦ. Она иста влада која, сваке године, организује педерску параду на којој се на најбруталнији, највулгарнији и најперверзнији начин скрнаве хришћански симболи. И не само да то организује, него у томе и учествује, председник и министри.
    Што би рекли, нада умире последња.

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading