Вучић на састанку са Путином: Далеко смо од решења за Косово

Председник Србије Александар Вучић истакао је на састанку са Владимиром Путином да је наша земља суочена са свакодневним провокацијама

Александар Вучић и Владимир Путин (Фографије: Танјуг)

Москва – Председник Србије Александар Вучић истакао је данас, у разговору са шефом руске државе Владимиром Путином, да смо, без обзира на напоре Србије да постигне компромис и подржи мир и стабилност, веома далеко од било каквог решења питања Косова и Метохије и нагласио да је наша земља суочена са свакодневним провокацијама.

Путин Вучићу: Морамо да разговарамо о ситуацији на Балкану

Руски председник Владимир Путин рекао је данас на састанку са председником Србије Александром Вучићем да морају да разговарају о ситуацији на Балкану.„Уверен сам да је неопходно да разговарамо и о ситуацији у региону”, додао је Путин. Он је са задовољством констатовао да расте ниво робне размене између две земље као и ниво руских инвестиција у привреду Србије, преноси Танјуг. Разговор председника Србије и Русије настављен је потом иза затворених врата. Сусрет председника Вучића и Путина почео је у Кремљу тачно у 13 сати. Ово је, иначе, њихов други сусрет у овој години.

Вучић је, на почетку сусрета са Путином, рекао да је за њега увек велика част када има прилику да се сретне са председником Русије, а да данашњи сусрет има велики значаја за Србију.

„Веома сам задовољан развојем наших односа и то је све резултат наших отворених, конструктивних и плодотворних разговора. Односи Русије и Србије на међународном плану су веома добри и морам да вама лично одам велико признање због чврсте позиције коју заузимате у заштити међународног права и животно важних националних и државних интереса Србије”, нагласио је он.

Вучић је рекао да је ситуација на Западном Балкану веома сложена и да се Србија као држава суочава са бројним провокацијама, свакодневно, преноси Танјуг.

„Без обзира на наше напоре да постигнемо компромис и подржимо мир и стабилност, веома смо далеко од било каквог решења питања КиМ”, истакао је он. Вучић је нагласио да ће Србија као слободна и независна држава чувати војну неутралност, и изразио уверење да је Србија данас једина земља на Западном Балкану са таквим опредељењем.

„Што се тиче наших економских веза, ја сам задовољан и мислим да можемо да и у будуће јачамо наше економске односе”, рекао је он.

Вучић је захвалио Путину на свему што ради у корист Србије и позвао га да посети Београд у најскорије време, додајући да би то била велика част за нашу земљу и народ.

Он му је потом поклонио књигу „Моја предивна Србија” руских аутора. Председник Русије изразио је задовољство што може поново да разговара са својим српским колегом у Москви. „А сећам се ваше последње посете 8. и 9. маја. Недавно смо обележили и 180-ту годишњицу наших дипломатских односа. Са задовољством примећујем и раст трговинске размене. При том је тај раст непрекидан – прошле године износио је 23 одсто, а у првих шест месеци ове године преко 13 одсто”, објаснио је Путин.

Он је рекао да се бележи и раст руских улагања у српску привреду, која су достигла четири милијарде долара.

„Сигуран сам да ћемо имати о чему да разговарамо што се тиче ситуације у региону”, казао је он.

Путин сигурно долази у Србију

Москва – Председник Руске Федерације Владимир Путин засигурно долази у Србију, а датум његовог доласка ће бити познат за две до три недеље, најавио је председник Србије Александар Вучић новинарима у Москви, након разговора са шефом руске државе.

Вучић је рекао да је Путин тражио од сарадника да му одреде датум посете Србији. „Путин је рекао сарадницима да му нађу датум за посету Србији. То значи да Путин сигурно долази у Србију”, рекао је Вучић.

Да је Путин рекао само „долазим”, то не би значило и да ће посета бити реализована, објаснио је Вучић. Вучић је рекао да је задовољан искрено пријатељским ставом који је Путин показао.

„Путин поштује Србију и жели да помогне Србији и на томе сам му захвалан”, рекао је Вучић. Вучић је рекао да је данас најпре имао тет-а-тет састанак са Путином, а затим и у сусрет у ширем саставу делегација на коме се разговарало о Путиновој посети Србији, јавља Танјуг.

Разумевање и пријатељски став председника Русије

Москва – Председник Александар Вучић изјавио је да је наишао на разумевање и искрени и пријатељски став председника Русије Владимира Путина и Руске Федерације по питању Косова и Метохије.

Вучић је новинарима у Москви, након састанка са Путином, рекао да је руског председника упознао до најситнијих детаља о комплетној ситуацији на Косову, о томе шта велики светски играчи желе, каква је улога Русије и какву подршку Србија очекује.

„Наишли смо на разумевање, на искрени и пријатељски став Путина и Русије према српском народу и Србији”, рекао је Вучић. Он је истакао да је било речи и о конкретним корацима о којима, каже, не може да говори. Вучић је захвалио Путину на подршци коју пружа српском народу, јавља Танјуг.

Вучић детаљно упознао Путина са ситуацијом на КиМ

Москва – Председник Србије Александар Вучић изјавио је да је у разговору са председником Руске Федерације Владимиром Путином најмање 45 – 50 минута тема била Косово и Метохија и да га је детаљно и темељно упознао са ситуацијом. Упитан да ли је Путина упознао са „планом о разграничењу”, Вучић је рекао да нема шта да прича о плану који су одбациле и земље ЕУ, и Албанци и Срби.

„Мислио сам да је то рационално решење, али нико други није мислио. Причао сам о ситуацији, о страховима које имам уколико би се провокације наставиле и уколико би постојали било какви напади на живот и имовину нашег народа на КиМ”, рекао је Вучић.

Како је додао више информација о томе не може да да јер то, како је рекао, не би било фер ни према председнику Путину нити према нашој јавности, јавља Танјуг.

О НАТО-у, војној и економској сарадњи

Москва – Председник Србије Александар Вучић је, после састанка са председником Руске Федерације Владимиром Путином, рекао да су разговарали о ситуацији у региону, али и о НАТО.

„Србија нема никакве аспирације, никакве тежње и никакве жеље да буде део НАТО. Србија жели да љубоморно чува своју војну неутралност и управо зато и радимо на снажењу наше армије како бисмо могли да превенирамо сваки могући напад и агресију на нашу земљу” рекао је Вучић и навео да је за такав став добијена подршка Руске Федерације.

Како је рекао разговарало се и о веома важним економским односима и о руским железницама, свему ономе што оне чине у Србији, као и о Турском току. Вучић је истакао да је Србији потребно све више гаса, како се све више индустријализује, те да је потребно да, уколико би било било каквих проблема са дотоком гаса преко Украјине, обезбедимо примање гаса преко Бугарске из Турског тока.

„Разговарало смо и о прављењу гасних станица, станица за течни гас , како би могли и у најудаљеније делове Србије да га допремимо” додао је, али и приметио да је тема била и повећање обима туризма те да је изразио жељу да све већи број туриста из Русије дође у Србију.

„Разговарали смо и о војнотехничкој сарадњи и са поносом сам истакао да Србија све своје обавезе, и у тој и у некој другој области, апсолутно на време извршава. Председник Путин је и том чињеницом задовољан” рекао је Вучић и додао да је пре шест година, осам или десет година… прва ствар када се дође у Русију била та колико Србија дугује и кад ће тај новац да врати.

„Србија више ништа не дугује”, казао је председник Србије и додао да се понашамо као одговорна земља. „Веома сам задовољан искрено пријатељским ставом који је председник Путин показао, ако то сме да буде моја оцена, поштује Србију, жели да нам помогне и ја сам на томе веома захвалан” навео је председник Србије.

Разговарали смо у четири ока, а затим и ширем саставу рекао је Вучић и додао да је изразио захвалност Србије Русији за огромну подршку у свим међународним форумима, и подвукао да увек истиче 2015. годину и не заборавља када је Руска федерација спасила Србију „стављања жига на чело сваког нашег грађанина и припадника нашег народа” за оно што се збивало на просторима бивше Југославије.

То је урађено захваљујући председнику Путину и захваљујући њему ми имамо подршку у многим међународним форумима, поручио је Вучић а преноси Танјуг.

Вучић за Тасс: Путин и ја смо се о свему сложили

Москва – Председник Србије Александар Вучић изјавио је да је у данашњем разговору са руским председником Владимиром Путином добијено све што је тражено и да су се сложили о свему што су биле теме разговора. „Добили смо све што смо тражили. О свему смо се сложили”, казао је Вучић руској агенцији Тасс и додао да детаље разговора са руским председником не може да открије.

Тасс преноси да је Вучић новинарима у Москви, након разговора са руским председником, рекао да је задовољан исходом и да је Путину захвалио на подршци територијалном интегритету и суверенитету Србије.

„Нисмо много очекивали (од састанка), само једну ствар – наставак овог рада (на подршци Србији). И веома сам задовољан одговором председника Путина и ја сам му рекао ‘Хвала Вам пуно, драги пријатељу, хвала Вам пуно, цењени председниче, што заједно са нама одржавате територијални интегритет Србије, али и међународно право. То је веома важно за Србију”, навео је Вучић.

Агенција наводи да је Вучић високо оценио сарадњу Москве и Београда у, како се наводи, „међународној арени” и изнео очекивања да ће две земље оснажити сарадњу и у економском сектору.

„Решили смо много конкретних питања данас и радујем се скором сусрету (са Путином) у Београду”, додао је Вучић. Он је казао да очекује да његов руски колега посети Србију пре краја ове године.

„Да, наравно”, одговорио је Вучић на питање руске агенције да ли је Путин прихватио његов позив, а на инсистирање да каже када ће та посета бити реализована, председник Србије је рекао „ове године”, преноси Танјуг.

Ауторка књиге „Моја предивна Србија” пријатно изненађена

Москва – Председник Србије Александар Вучић поклонио је данас руском председнику Владимиру Путину, на састанку у Кремљу, књигу – водич руских ауторки „Моја предивна Србија”. Ту књигу на руском је објавила руска издавачка кућа „Вече”.

Ауторке књиге, Рускиње Јелена Зелинска и Татјана Рибакова, у књизи су на популаран начин пренеле утиске из градова и села Србије. Ауторке су, такође, дале доста материјала о историји и економији Србије, природним лепотама и свему што треба посетити.

Зелинска, новинарка и публицисткиња је агенцији Бета изјавила да је то први савремени туристички водич на руском језику кроз Србију.

„Неочекивано, али је врло пријатно што је наш скромни труд привукао пажњу двојице председника. Ми смо у ту књигу уложиле сву своју љубав према тој заиста дивној земљи. Веома ми је драго што је ‘Моја предивна Србија’ постала део заједничког руско-балканског простора”, рекла је Зелинска за Бету.

Она је додала да се нада да ће књига постати „визит-карта Србије”.

Блумберг о сусрету Вучића и Путина

Москва – Америчка агенција Блумберг пренела је да се председник Србије Александар Вучић састао са руским председником Владимиром Путином у Москви, са којим је разговарао, како је наведено, „о начинима постизања споразума са Приштином пошто је план о измени граница наишао на отпор у међународној заједници”.

Вучић, пише Блумберг, тражи широку међународну подршку, пре свега ЕУ и САД, да побољша односе с Приштином што је, подсећа се у тексту, предуслов за придруживање обе стране ЕУ у наредној деценији.

Блумберг подсећа да су Вучићев предлог о договору којим би се евентуалном разменом територија косовским Србима и етничким Албанцима омогућило да живе тамо где њихови сународници чине већину становништва, одбацили немачка канцеларка Ангела Меркел и други лидери ЕУ у страху да би то могло да поново распламса тензије које су довеле до сукоба у Југославији, „најкрвавијег у Европи после Другог светског рата”.

Америчка агенција подсећа и да је су стотине демонстраната марширале протеклог викенда у Приштини противећи се плановима за поделу, а да је косовски председник Хашим Тачи посетио област на северу Косова насељену претежно Србима, због чега је Србија подигла борбену готовост своје војске.

Вучић и Путин су, пренео је Блумберг, „трасирали будуће кораке” у преговорима о споразуму са Косовом, који би, како је рекао Вучић, обухватио интересе свих заинтересованих страна у региону.

Блумберг подсећа да Србија, за коју наводи да је једна од најближих савезница Кремља на Балкану, одбија да призна самопроглашену независност Косова, а да тај став деле Русија, Кина и пет држава чланица ЕУ.

Блумберг је навео и да је ово био 13-ти сусрет Вучића и Путина у последњих шест година, преноси Танјуг.

Наслов и опрема: Стање ствари

(Политика, 2. 10. 2018)



Categories: Вести над вестима

Tags: , ,

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading