Војислав М. Станојчић: Салебџија за бозаџију или РЕМ штити ријалити програме

После писма министру културе и информисања и изјаве поводом телевизијског преноса седнице Главног одбора СНС-а чланице Савета РЕМ-а, Оливере Зекић, сасвим је јасно чиме се бави то тело

Оливера Зекић и Владан Вукосављевић (Фото: БЛИЦ / РАС Србија)

Народна пословица „Не пада снег да покрије брег, већ да свака зверка покаже свој траг“ могла би се применити и на јавну расправу о ријалити програмима ТВ Пинк, коју је својом изјавом покренуо Владан Вукосављевић, министар културе и информисања.

Очекиваном оштром и неваспитаном реаговању власника ружичасте телевизије придружила се (само знатно умереније) и председница Владе, за њом и двојица министара, те је убрзо постало јасно да Жељко Митровић никако није усамљен у својим тешким прегалачким напорима на уздизању културе и просвете у Србији, већ да ужива отворену подршку врховне власти.

Међутим, најоштрија осуда искакања министра Вукосављевића из колотечине чула се од г-ђе (гце?) Оливере Зекић, чланице Савета Регулаторног тела за електронске медије, по занимању дипломираног политиколога за новинарство и информисање.

Њено отворено писмо Владану Вукосављевићу, објављено у више дневних листова, надмашило је бахатошћу и неваспитањем и негодовање Жељка Митровића, уз коришћење речника који често слушамо од појединих посланика у Народној скупштини Србије.

Писмо одликују увреде и потцењивање способности министра Вукосављевића, а госпођи Зекић било је чак неопходно да се позабави и његовим изгледом, односно „косом на глави“, па би се могло наслутити да она не само редовно прати ријалити програме ТВ Пинк (што јој је, ваљда, и радни задатак), већ да из њих има шта и да научи.

Ово писмо, међутим, није означило и крај расправе о ријалитима ТВ Пинк; она је кренула другим током, после једног директног преноса из кога се јасно видело због чега је власник ружичасте телевизије толико омиљен међу највишим представницима власти у Србији.

Његова телевизија директно је преносила један други ријалити програм који није Митровић н припремио, седницу главног одбора Српске напредне странке, где је разуме се, био главни говорник А. Вучић.

Према Закону о Радиодифузији Србије (чл. 106) забрањено је рекламирање политичких странака ван предизборне кампање, а то се односи на све радио и телевизијске програме – не само на оне са националном фреквенцом.

Закон је јасан, али што уопште не мора да значи и да се он поштује, односно,да се не може наћи неко објашњење због чега се изиграва. И у овој прилици јавности се обратила већ неизбежна Оливeра Зекић да јој саопшти како говор председника државе, који је и председник странке (а што је, иначе, дозвољено по Уставу) не значи и рекламирање странке. Није шија него врат.

После писма министру културе и информисања и изјаве поводом телевизијског преноса седнице Главног одбора СНС-а чланице Савета РЕМ-а, Оливере Зекић, сасвим је јасно чиме се бави то тело, које, као што знамо, поставља Народна скупштина. А знамо и ко у њој има већину.



Categories: Судбина као политика

Tags: , , ,

1 reply

  1. Према Закону о Радиодифузији Србије (чл. 106) забрањено је рекламирање политичких странака ван предизборне кампање, а то се односи на све радио и телевизијске програме – не само на оне са националном фреквенцом.
    Закон је јасан, али што уопште не мора да значи и да се он поштује, односно,да се не може наћи неко објашњење због чега се изиграва. И у овој прилици јавности се обратила већ неизбежна Оливeра Зекић да саопшти како говор председника државе, који је и председник странке (а што је, иначе, дозвољено по Уставу) не значи и рекламирање странке. Није шија него врат.
    ++++
    Кажу стручњаци …….
    Medijski stručnjaci sa kojima smo razgovarali izričiti su u stavu da je Pink prekršio zakon emitujući sednicu jedne političke stranke, jer to jeste marketing, kao i da ovo nije prvi put da ružičasta televizija na ovaj način krši zakon. Međutim, Olivera Zekić, članica Saveta REM-a, ima drugačije mišljenje poručivši nam da se „malo saberemo“.
    Каже она, фармерка Зекић …………..
    Odakle vam ideja da je govor predsednika države, kome Zakon o predsedniku države daje puno pravo da bude i predsednik stranke, reklamiranje političke organizacije?! Sad biste da zabranite novinarima da izveštavaju o aktivnostima predsednika zemlje? „
    https://www.danas.rs/drustvo/pink-prekrsio-zakon-emitujuci-sednicu-glavnog-odbora-sns/
    И каже Закон о избору председника,( „Сл. Гласник РС „ број 111/2007 )
    Nespojivost funkcija i sukob interesa
    Član 9
    Predsednik Republike ne može vršiti drugu javnu funkciju ili profesionalnu delatnost.
    Predsednik Republike dužan je da se u svemu povinuje propisima kojima se uređuje sukob interesa pri vršenju javnih funkcija.
    А своје мишљење имају и најмлађи ……………
    Taj čika, a tata mi kaže da se zove Vučić, je gotovo stalno na televizoru. Tu je ujutru kad krećem u vrtić, pa opet kad se vratim i tako ceo dan. Stalno nešto priča, viče, ili se sa nekim svađa, ali ja ga gotovo ništa ne razumem – priča šestogodišnji Jovan K. iz Beograda.
    – Ne znam kako, onako visok, stane u televizor i zašto živi baš u njemu. Pitam se šta jede, da li se ikad odmara i kako izdrži da ne ide u WC. Moji drugari kažu da ponekad sigurno izađe napolje, da malo prošeta, ali bih sigurno primetio da nije tu – ispričao je ovaj dečak.
    https://www.njuz.net/deca-veruju-da-vucic-zivi-u-televizoru/


    https://polldaddy.com/js/rating/rating.js

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading