Доста је било: Представљен Нацрт закона о Косову и Метохији

Овај Нацрт закона решава оба проблема [да Србија нема дефинисане границе и да њен Устав не важи на целој територији] у складу са Уставом Србије, Резолуцијом 1244 и међународним правом, а не захтева правно обавезујући споразум са Приштином

Фото: ДЈБ

На данашњој конференцији за медије у Дому Народне скупштине, посланичка група Доста је било представила је јавности Нацрт закона о Косову и Метохији који за циљ има решавање питања статуса Косова и Метохије у складу са Уставом Републике Србије, међународним правом и Резолуцијом 1244.

ДЈБ је копију нацрта овог закона упутио Влади Републике Србије, председнику Србије, председници Народне скупштине, релевантним политичким странкама, Српској академији наука и уметности, Српској православној цркви и другим релевантним организацијама и појединцима у друштву, уз позив за учешће у унутрашњем дијалогу о Косову и Метохији да својим сугестијама допринесу изради коначног предлога закона, пре него што га посланичка група Доста је било упути у скупштинску процедуру.

Доста је било позива и све заинтересоване грађане да својим предлозима и идејама учествују у даљој изради овог законског предлога. ДЈБ ће организовати округле столове, јавне расправе и слушања на којима ћемо дискутовати предложено решење.

Један од најважнијих разлога који се наводе за потписивање правно обавезујућег споразума са Приштином је да Србија нема дефинисане границе и да њен Устав не важи на целој територији. Нацрт закона који представљамо јавности практично решава оба ова проблема у складу са Уставом Србије, Резолуцијом 1244 и међународним правом, а не захтева правно обавезујући споразум са Приштином.

Основ за нацрт овог закона је пресек Устава Републике Србије и Резолуције 1244. Модел решења је однос Данске и Фарских острва. Данска је део Европске Уније и у свом саставу, у складу са својим Уставом, има Фарска острва која себе сматрају независном државом. Грађани Фарских острва немају погодности данског пасоша нити могућност да се сматрају држављанима ЕУ, па чак ни држављанима Данске, имају своју фудбалску репрезентацију, доносе своје законе, на референдуму су се још одавно изјаснили за независност, али их Данска сматра својом локалном самоуправом. Данској одговора да фактичко стање и проблем са делом територије, где становништво не осећа припадност тој земљи, реши тако што ће њихове захтеве подвести под свој Устав са високим степеном аутономије. Фарска острва немају столицу у Уједињеним нацијама.

Доношењем Закона о Косову и Метохији, користећи модел Фарских острва, а и многе друге примере који постоје у свету, Србија може, без промене Устава, поштујући Резолуцију 1244, да подведе Косово и Метохију под свој уставно-правни поредак. Сагласност Албанаца за ово није потребна. Закон одређује сва питања, од држављанства и личних карата, до поделе/територијалне организације Косова и Метохије, Заједнице српских општина, статуса четири општине на северу Косова, сва пореска питања, питања пензија и социјалне заштите, образовања, чланства у међународним организацијама, спортским организацијама, итд.

Закон о Косову и Метoхији такође дефинише платформу за све даље преговоре са Приштином око свих спорних питања, као што су питања имовине и територијалне организације аутономне покрајине Косово и Метохија. Осим ових спорних питања, Србија нема ниједан разлог да потписује било какав обавезујући споразум са Приштином. О столици Косова у Уједињеним нацијама не може бити речи. Косово и Метохија је саставни део Србије и тако ће и остати.

У прилогу достављамо нацрт Закона о Косову Метохији који је почетна тачка за даљу јавну дискусију.

Конференција за медије у Скупштини Србије:

Наслов и опрема: Стање ствари

(Доста је било, 28. 9. 2018)

 



Categories: Вести над вестима

Tags: ,

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading