Мишa Ђурковић: Чиме се поносимо

У исто време, док су се Срби стидели својих насилних предака који су ишли против тадашњих бугарско-немачких визија европских интеграција, трајала је недеља онога чиме се данас поносе

Миша Ђурковић (Фото: Медија центар Београд)

Карактер једне државе и  заједнице најбоље се разумева преко вредности које у њој доминирају. Па хајде да видимо које вредности обележавају данашњу Србију и какве моделе ми нудимо нашој деци.

У суботу петнаестог септембра био је један јубилеј. Неке раније генерације Срба са поносом би организовале велику прославу једне од највећих ослободилачких битака у нашој историји. Пре једног века поносни српски сељаци, заједно са својим савезницима пробили су бугарске и немачке линије и као вихор трчећи ослобађали своју домовину.

Данашње генерације Срба, међутим, изгледа да се стиде оваквих поступака својих предака. Држава Србија, као што је познато, није организовала прославу овог некада великог јубилеја, а једини званичник који је то некако обележио био је помоћник градоначелника Београда који је положио венац на споменик незнаном јунаку.

Сетићемо се да држава није смела или хтела пре шест година да обележи ни балканске ратове. Централну прославу организовало је студентско удружење на Правном факултету у Београду, но гости и говорници били су ипак патријарх и тадашњи председник државе. Тек шест година касније промена свести као фундаментални пројекат измене основних принципа и вредности на којима почива савремена Србија отишао је толико далеко да се пробој Солунског фронта и ослобађање Србије више ни не смеју прослављати. Вероватно се сматра да би то сметало нашим најважнијим европским, немачким партнерима, да би штетило регионалној сарадњи, да би било на линији јачања српског национализма, самопоуздања и „митоманије“, да би штетило напорима да се „компромисом“ реши  косовски спор и тако даље.

Немачка дипломатија је, сетићемо се, не тако давно дефинисала седам захтева за европске интеграције Србије од којих последњи прецизно тражи „измену свести“. Један претходни немачки амбасадор је врло пластично објаснио да то подразумева да Срби прихвате како их је 1999. НАТО бомбардовао за њихово добро. Бога ми, озбиљно смо кренули у том правцу…

У исто време, док су се Срби стидели својих насилних предака који су ишли против тадашњих бугарско-немачких визија европских интеграција, трајала је недеља онога чиме се данас поносе. Тек дан након пробоја Солунског фронта одржан је „прајд“ уз подршку пола владе, градоначелника Београда и великог броја других званичника. У перформансу које би раније „заостале“ генерације сматрале ненормалношћу и срамоћењем, једна особа је шетала у српској народној ношњи и тај спој нових тенденција и традиције наглашен је као главни симбол овог догађања којим се поноси савремена Србија и њена власт.

Подсетимо се да је у последњих годину дана кажњено бар петоро људи, четири доктора наука, два универзитетска професора, због тога што су се усудили да изнесу нека мишљења која су у супротности са схватањем света по коме се стидимо пробоја Солунског фронта, а поносимо прајдом.

Промена свести веома је присутна у комплетном јавном диксурсу наше политичке и академске елите када се на пример говори о Космету. Прошла су времена када су тамо неки Стојан Новаковић, Александар Белић, Слободан Јовановић и остала националистичка боранија која се налазила на челу Српске академије наука и уметности сматрали да је Косово темељ, основа нашег духовног, моралног и вредносног идентитета. Замислите неки тамо Милош Ђурић чак је написао књигу „Видовданска етика“! Данашњи академици, предвођени како и доличи првим човеком, знају много боље да је Косово терет, да је то митоманија, рецидив прошлости који нас спречава да освајамо будућност, напредујемо, модернизујемо се итд.

Чедомир Јовановић је потпуно у праву. У свега десетак година тезе које су он и његови саборци заступали као маргиналци постале су мејнстрим и основа савремене вредносне парадигме у Србији. Њима се данас воде и Влада Србије и САНУ и све друге институције. Сви закони који се данас доносе у Србији потпуно су на линији ове промене свести. После Закона о превенцији насиља у породици, Закона о мандаторној траснплантацији органа, искрено се радујем да добијемо и Закон о родној равноправности. Нема везе што су сва ова законска решења противуставна. У таквој констелацији сасвим је у реду да четири петине уџбеника за нашу децу праве немачке, хрватске и словеначке фирме. Они су увек боље од нас знали како да нас ослободе од наших интереса, традиције, наслеђа и погрешног схватања поноса. Треба коначно скинути и овог заблуделог министра што је тражио да се промовише ћирилица, која је као што знамо још један од тих рецидива прошлости. Нису је случајно наши западни пријатељи вазда забрањивали и бајонетима нам доносили латиницу и модернизацију.

Има Дис једну занимљиву песму. Зове се Наши дани… А ову анализу промене свести и вредности у Србији завршимо адекватним Нушићем: „У Србији прилике су так’е, бабе славе презиру јунаке, зато и ви не муч’те се џабе, српска децо постаните бабе.“

Аутор је научни саветник Института за европске студије

Опрема: Стање ствари

(Политика, 27. 9. 2018)



Categories: Преносимо

Tags: , ,

26 replies

  1. Карактер једне државе и заједнице најбоље се разумева преко вредности које у њој доминирају…………….
    ++++
    А за те вредности побринули су се они које је окупатор довео на власт на начин :

    1/. Прво изабереш, ситне душе-беднике у које улажеш да дођу на власт.
    2/. Даш им аванс и задатке ( маја 2008 године ) некима и знатно раније.
    3/. Онда они изаберу, себи сличне и имаш систем таквих по вертикали.
    4/. И резултат: опљачкана, окупирана и уништена отаџбина.

    Али, никада не заборавити, чије пројекте су спроводили …….……….

    Američki projekat o „genocidu u miru“ – Planirano zatiranje Slovena

    O tome kako će likvidirati Srbe, Ruse i druge pravoslavne slovene, razmišljao je i bivši direktor CIA Alen Dals (koji je na toj funkciji bio od 1953 do 1961 godine). Njegova „strategija“ duboko je zacrtana i u današnju američku politiku prema Srbiji.
    Naime, Dals je tada u svom „elaboratu“ rekao i ovo:
    „…Stavićemo ih u bespomoćan položaj, ismevati se sa njima…Mi ćemo rušiti duhovne vrednosti, vulgarizovati i uništavati osnove narodne moralnosti. Na takav način ćemo rasklimati pokoljenje za pokoljenjem, lovićemo ljude u detinjstvu i mladalačkom dobu, UVEK ĆEMO GLAVNU STAVKU DA BACAMO NA OMLADINU, demoralisati, razvraćati i obeščaćivati je. Napravićemo od njih cinike, vulgarne ljude, kosmopolite. Eto, tako ćemo mi to da uradimo… Malo po malo, mi ćemo odigrati grandioznu po svom obimu tragediju pogibije svih pravoslavnih Slovena, i konačno, nepovratno ćemo ugasiti njihovu nacionalnu svest. Književnost, bioskop i pozorište će proslavljati najniža ljudska osećanja.
    Mi ćemo na svaki način podržavati one koji budu usađivali u čovekov razum kult seksa, nasilja, sadizma i izdaje – jednom rečju svake nemoralnosti.
    U upravljanju državom, mi ćemo izazivati haos i nered.
    Neprimetno, no aktivno i postojano, pomagati despotizam činovnika, korupciju i neprincipijelnost. Čestitost i pravednost biće ismevani, nikome neće biti nužni i biće smatrani ostatkom prošlosti. Grubosti i naglost, laž i obmana, pijanstvo, narkomanija, izdajništvo, šovinizam i neprijateljstvo prema narodima – sve ćemo to kultivisati u svest ljudi…“.

    U ovoj Dalsovoj zločinačkoj ideji, danas je lako prepoznati sve što se dešava u Srbiji: od najvulgarnijih medijskih ponižavanja nacije, pa sve do beskrupulozne pljačke, izdajničkih vlada i izgubljene omladine.

    Dvanaesti je čas da se spašava ono što još može da se spasi. Ali, ta akcija ne može da se obavi bez temeljnog obračuna sa klikom na vlasti i sa celokupnom kriminalnom elitom koja je stekla imetak pljačkajući narod i državu. Srbija mora da se odredi i prema politici Zapada koja podržava njeno sistematsko ubijanje, a koje može da se sažme u jednoj jedinoj rečenici koju je 14. maja 1992. godine izgovorio ondašnji ministar spoljnih poslova Nemačke, Klaus Kinkel: „Srbiju moramo baciti na kolena!“.
    Da ne bi bilo zabune, to isto, samo „umivenim“ rečnikom, danas govore svi zvanični predstavnici SAD i Evropske unije. Vuk je možda promenio dlaku, ali ćud sigurno nije.

    https://getosrbija.wordpress.com/2015/05/08/ko-stvarno-upravlja-srbijom-americki-projekat-irenja-demokratije-do-unitavanja-svih-tragova-srbije-i-srpskog-naroda/

    Даће Бог, да ће наши грађани коначно да прогледају, да виде карактер ове власти и да са Божијим благословом узму своју и судбину своје дечице у своје руке.
    Да почисте сав овај анрополошки шљам који се накотио у овом логору.
    И да пусте воду.
    Са вером у васкрслог Господа, до ослобођења !

  2. Не бих се сложио са аутором који каже : “да се Срби стиде својих насилних предака који су ишли против бугарско-немачких дивизија . . . “ јер пробој Солунског фронта је обележен на више места, као на пр у порти цркве „Свети Ахилије“ у Ариљу, где је одржана свечана академија поводом стогодишњице пробоја и победе у Првом светском рату, а под називом „Србија на ранама саздана“.

    Оно што се променило у нашој свести је да су те “велике победе” које смо до сада без резерве славили, уткане у “много веће поразе”.

    Схватили смо и цену тих “победа”. Аутор је пропустио да наведе број погинулих и рањених Срба на Кајмакчалану, Добром Пољу и Ветернику. Као што неки славе ВЕЛИКУ СРПСКУ ПОБЕДУ не помињући да је у Великом рату Србија изгубила скоро трећину становништва од чега више од половине мушког.

    Сразмерно броју становника, Србија по броју погинулих у Првом светском рату заузима “прво место”.

  3. @Грешан – Кажете: Naime, Dals je tada u svom „elaboratu“ rekao i ovo: “…..“ (опширно цитирате). Пропустили сте да наведете следеће:
    1. Да ли је то био тајни елаборат, и када је написан?
    2. Ако је био тајни, када је са њега скинута шифра тајности?
    3. Ако је скинута шифра тајности, где је, када и како објављен (дајте референцу)?
    4. Ако, пак, шифра тајности није скинута, како и преко кога сте Ви добили увид у њега?
    Без навођења ових података, цитат који сте навели има вредност “рекла-казала“. Дакле?

  4. Када је српска омладина, 2010. потурила своје главе пред жандарске пендреке, јасно је послала сигнал каву Србију хоће и колико је за њу спремна да се жртвује, али српска национална „интелигенција“, оличена у незаменљивим партијским вођама и вечитим „независним интелектуалцима“, није имала намеру да артикулуше српске жеље, већ се, уредно, оградила од разбијних српских глава и понудила „окретање“ истих. Остало је историја.
    (ово важи и за Мишу Ђурковића)

    https://svitanjeblog.wordpress.com/2017/02/07/konkurs-za-srpskog-dzerija-adamsa/

  5. Неулазећи у квалитет текста, тек за млађе: Институт за е в р о п с к е!!! студије!- интернационала увијек интетнационала….
    У брозовој држави (коју љуби дедађоле) свака
    републичица имала је “Институт за раднички покрет”- партијска институција; по обрту у
    д е м о к р а т и ј у интернационалци их преименују у институте за европске студије- сада им партија негдје по Европи…

  6. @Грешан: Хвала што сте се потрудили и навели 10 линкова као одговор на моја питања… И ја сам се потрудио и погледао све – а било је довољно и само онај први, јер сви они понављају практично један исти текст, без навођења примарног – америчког извора ДОСТУПНОГ ПРОВЕРИ који би потврдио/или не ово што наведени српски/руски текстови тврде. Пример:
    https://www.geopolitica.ru/sr/article/plan-dalas-americhka-doktrina-za-unishtenje-istochnih-drzhava-i-naroda
    Он – као извор за своју тврдњу наводи ово:
    “(из Далсовог текста: “Размишљања о спровођењу америчке послератнe доктринe против СССР и против Истока”, 1945. године)”.
    Не желим да тврдим да такав – или сличан план можда не постоји/није постојао, али заиста је смешно очекивати да се на основу горенаведеног српског текста “наслова“ прихвати да је то веродостојни извор.

  7. @Jovan Jovanović @Grešan
    https://rs.rbth.com/politics/2017/05/29/5-teorija-zavere-u-shta-veruju-ruski-konspirolozi_772570
    Pomenuti plan je iz romana koji je fikcija.
    Такав текст који се приписује Алену Далесу је први пут објављен 1993. године, а касније се испоставило да је од речи до речи преписан из патриотског романа руског писца Анатолија Иванова „Вечни зов“ (1981). Ипак, у истините намере ЦИА верују чак и неки данашњи политичари. Тако је 2016. године гувернер Самаре оптужио опозиционог активисту Алексеја Наваљног да остварује управо овај план Далеса.


    https://polldaddy.com/js/rating/rating.js

  8. @Jovan T.: Хвала на дешифровању порекла лажног Далесовог текста. Заиста је жалосно да има доста људи који су спремни да верују у текст типа који је цитирао @Грешан. Још жалосније је да – очигледно у искреној намери да подупре тврдњу о “пакленим намерама“ САД – и то још чак из 1945 г., о чему није могуће наћи ниједан амерички извор, он наводи 10 српско/руских линкова који папагајски понављају ту глупост – а најлепше је да један од њих (први који @Грешан наводи) – и то руски – http://www.geopolitika.ru , за јачање свог аргумента даје доста нечитку копију насловне стране неког америчког извештаја (A Report to the National Security Council…) – изгледа из 1948 г., који се односи на богтепита шта, али није важно, по састављачима тог руског чланка та нејасна сликица само поткрепљује њихове апсурдне тврдње, па се клупко глупости котрља по патриотским сајтовима. Али, мислим да @Грешан ипак за то није грешан, него само наиван и заведен.


    https://polldaddy.com/js/rating/rating.js

  9. Чиме се поносимо ?
    У сваком случају не победама.
    Сматрам да су и први и други светски рат били катастрофални за Србе. Као и срамни грађански и лоповски ратови крајем 20ог века. То су најчешће били братоубилачки ратови између истокрвне и истојезичне браће, браће различитих вера – верски ратови. Као у средњем веку !
    И подржавам академика Владимира Костића који каже да је најскупља реч БУДУЋНОСТ.
    И Љубомира Симовића и Душана Ковачевића којима су ЉУДИ ВАЖНИЈИ ОД ТЕРИТОРИЈА.
    Јер, шта ће нам територије ако немамо људи ?


    https://polldaddy.com/js/rating/rating.js

  10. @Deda DJole Do sada sam mislio da ste ozbiljni u ovakvim komentarima, sad vidim da ste kako bi se to moderno reklo trol.


    https://polldaddy.com/js/rating/rating.js

  11. @Jovan Jovanović Slicna je situacija i sa takozvanim pismom Alberta Pajka Maciniju, potpuno izmisljen dokument koji ne postoji nigde u arhivama, plus ima cinjenicnih gresaka kao sto su to da pominje komuniste u vreme dok nisu postojali.
    Secam se pre par godina je Pečat objavio intervju sa Kevinom Anetom gde on govori o zrtvovanju dece u Vatikanu i kako je on formirao sud i da ce ih procesuirati. A zapravo tip je obican sarlatan i prevarant. Na njegovu pricu su pali Biljana Djorovic kao i arhimandrit Nikodim Bogosavljević.
    Tako je i sa knjigom Vatikanske ubice (potpuna izmišljotina) kao i sa knjigom Komitet 300 coveka koji se predstavio kao agent CIA i zato su mu verovali, cak ga je i pokojna Smilja Avramov citirala u knjizi o Bilderberg grupi.


    https://polldaddy.com/js/rating/rating.js

  12. Eh da tu je i cuvena izjava Zbignjeva Bzezinskog o pravoslavlju kao neprijatelju globalizacije.


    https://polldaddy.com/js/rating/rating.js

  13. Уважени коментатори, заиста нема потребе да се по интернету траже одговори на основу непроверених извора. Уместо тога, корисно је прочитати на пример дела Смиље Аврамов, која је јуче преминула. Слава јој и хвала! Ова врло учена жена је научно доказала многе од теза са којима се врло површно баве поменути и многи други сајтови. Неки сајтови се таквим темам баве ради стицања публике, други ради омаловажавања истине која је увек делимично садржана у тзв теоријама завере, трећи из незнања… Интернет је чудно бојно поље. Понекад је међутим довољно да се на ствари гледа здраворазумски.Чак и тако читајући текст Мише Ђурковића, не можемо да се не сложимо са чињеницама које је навео. “Промена свести” је метод. У једном свом тексту сам писала о идеолошкој хегемонији.Нема ничег мистичног у томе како се успоставља контрола (локално или глобално). Увек напоменем да контрола има два лица, заштитно и освајачко. Кључно питање је ко и зашто жели да контролише. То је субјективни приступ који нам открива ко су нам непријатељи, а ко пријатељи. Поздрављам.

  14. @ Јован Т.Промакао ми је Ваш коментар о Смиљи Аврамов. Интересује ме на коју књигу о Комитету 300 мислите, нема времена да проверавам сада. Хвала.

  15. @ Jovan T.

    Такав текст који се приписује Алену Далесу је први пут објављен 1993. године, а касније се испоставило да је од речи до речи преписан из патриотског романа руског писца Анатолија Иванова „Вечни зов“ (1981).
    ++++
    Поштовани,
    бићу Вам захвалан да ми доставите тај линк да се уверем да сам био погрешно информисан.
    Од речи, до речи.
    Љубазан Поздрав !

  16. @Vladanka Prof. Avramov je napisala knjigu “Trilateralna komisija” u kojoj kao izvor koristi knjigu “Komitet 300-hijerarhija zaverenika” Dzona Kolmana. Kolman se predstavlja kao bivši agent CIA a zapravo je ko zna ko, kasnije je utvrđeno da je većinu stvari ukrao od Lindona La Rosea. O tome je pisao Justas Malina. Verujem da u vreme pisanja knjige nije bilo interneta pa prof. Avramov nije mogla da proveri verodostojnost autora.

    @Gresan link sam postavio u prvom komentaru vodi ka sajtu Russia Beyond U sta veruju Ruski konspirolozi. Imate i ovde

    https://en.m.wikipedia.org/wiki/Dulles%27_Plan

  17. ”СРБИН.ИНФО
    Српске брзе интернет новине

    Објављено: 17. јануар 2015.
    АВРАМОВ: САД, Ватикан и Немачка склопили тајни споразум; циљ – уништење
    православља (ВИДЕО)

    На округлом столу, који је организован од стране Покрета за Србију, поводом
    заседања европске групе Трилатералне комисије у Београду од 31. октобра
    до 2. новембра 2014, проф. др Смиља Аврамов говорила је о тајном споразуму
    и уништењу православља од стране Ватикана, САД и Немачке:
    Проф. др Смиља Аврамов између осталог је рекла:
    „Између САД, Ватикана и Немачке склопљен је 1976. године тајни споразум у
    11 тачака. Једна од централних теза овог споразума била је идеја о
    федерализацији света… Једна од тачака која је мене посебно погодила, кад
    сам читала тај споразум, била је – тотално уништење Православља.
    Учесници тајног споразума су били кристално јасни – православље мора бити
    избачено из светских комуникација, као религија, јер је то једини хомогенизирајући
    моменат православних земаља који има политичке димензије, и глобализација
    уз Православље тешко да ће успети.
    Отуда уништење Православља, али и продор у Православну Цркву и бацање
    тешких пара да би се придобили поједини руководиоци Православља и да би
    се на тај начин уништила срж теологије православне. Јер оно што су констатовали,
    а што нама православцима, који верујемо у Православље, што је врло значајно,
    и што је констатовано на једном од њихових састанака, – да је једина теолошка
    мисао – православна, која се може везивати са цивилним схватањем друштва и
    са оним што они зову глобализација, уз онај минимум социјалног момента.“
    (srbinaokup.info, Србин.инфо)
    https://www.youtube.com/watch?v=vh3vbeWCoIA#t=11

    Драган Славнић

  18. @ Jovan T.

    link sam postavio u prvom komentaru vodi ka sajtu Russia Beyond U sta veruju Ruski konspirolozi. Imate i ovde
    ++++
    Поштовани,
    Не интересује мене, шта верују Руски конспиролози, а зна се и ко ажурира податке на Википедији.
    Ви сте били изричити у извор, па Вас поново љубазно молим да ме о Вашем извору обавестите.
    Наравно, од речи до речи.
    Љубазан поздрав !

  19. За оне који читају руски:

    Олег Кашин: Вечный зов Аллена Даллеса
    https://vz.ru/columns/2006/8/22/46173.html

  20. Књига др Колмана је објављена на званичном сајту ЦИА. Затим, познато је да не постоји уједињена западна управљачка структура. Поједини аутори, нарочито руски, су јасно наглашавали да су западне елите уједињене само кад је ширење утицаја у питању. На пример, кад треба победити Русију или СССР. О клановима су писали и наши аутори (Печујлић). Ти кланови се најбоље разоткривају међусобно – многе организације у својим редовима имају припаднике свих кланова. То су врло динамичне структуре. А штпо се нас то тиче? па, њихове борбе за превласт и глобалну надмоћ су пречесто ишле преко наших леђа. И сад иду – где је ту веза са горњим текстом, о томе ви ваљало писати. Ко зна и уме.

  21. @Gresan

    https://www.znak.com/2015-06-05/na_urale_sud_priznal_tekst_mificheskogo_plana_dallesa_po_unichtozheniyu_sssr_ekstremistskim

    Ruski sud zabranio sirenje Dalesovog plana.

    @Vladanka Vi imate neki blog ili? Gde objavljujete tekstove?

  22. @Gresan Postovani bolje i da verujemo u Dalesov plan nego da gledamo svet kroz ruziceva naočare.

  23. @Jovan T. Немам блог који се бави стварима о којима овде пишемо. Ретко објављујем , а текст о којем сам говорила је објављен на Стању ствари. Поздрав.

  24. Mozda I nije lose ovo sa promenom svesti kjo se ocekuje od nas. Blizu smo toga. Da nije ovakvih kao sto je Misa Djurkovic vec bismo svi bill nastelovani. Evo nudim pesmicu:
    Sta ce nama Kosovo
    Kosovo je DOS-ovo
    Sto da muci Vucka
    Ne moze da rucka.
    Mi smo Srbi bili
    Sad smo nova rasa
    Mante istoriju
    Mi smo evro klasa.

    Zar nije ovo lakse I lepse nego stop se Misa Djurkovic muci da nas nesto i nauci.
    Ostaje mi samo da zalim sto mi ranije ne promenise svest pa da mi CEO zivot prodje u veselju, a ne samo ovo malo sto mi je ostalo.

    Evo mene s novom pamecu – promenjenom svescu (neko bi rekao prosto poludeo):
    Moja baba Stana
    je is Vatikana
    A moj dzed Jovan
    postao je Ivan.
    Ja sam ko zna ko
    Deca nisu ni to.

    Pozdrav svima koji se ne stide da budu Srbi.

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading