Косовски специјалци око Газивода, Вучић наредио стање највише борбене готовости

Припадници РОСУ око вештачког језера и хидроцентрале Газиводе обезбеђивали трасу којом се кретао председник тзв. Косова Хашим Тачи

Фото: Газета експрес

Неколико десетина припадника косовских специјалних снага РОСУ и даље се налази око језера Газиводе иако је претходно било речено да су се они одатле повукли. Они су јутрос ушли у Центар за екологију и развој спорта у том месту, распоредили се око вештачког језера и хидроцентрале Газиводе како би обезбедили трасу којом се кретао косовски председник Хашим Тачи током посете језеру. Полиција у стању највише приправности, а Војске Србије у стању највише борбене готовости.

15.25 – Припадници РОСУ и даље на Газиводама. Четири радника задржани у објекту Центра за спорт и екологију.

14.50 – Потпредседник Српске листе Игор Симић рекао је за РТС да насиље не треба да буде начин за решавање проблема и да Приштина не сме да користи специјалне јединице на северу Косова.

14.45 – Председник Александар Вучић упутио је протест шефу НАТО-а Јенсу Столтенбергу, сазнаје Танјуг.

14.40 – Тачи је отишао са језера Газиводе у пратњи седам возила РОСУ, сазнаје РТС.

Taчи отишао са Газивода (Извор: РТС)

14.35 – Припадници РОСУ повукли су се са територије општине Зубин Поток, каже за РТС председник те општине Стеван Вуловић. Додаје да нема ухапшених.

14.25 – Заменик команданта косовске полиције за север Бесим Хоти одбацује тврдње званичника Србије о заузимању Газивода и хапшењима на том подручју, те наводи да су они тамо због “једне посете”.

14.15 – Како јавља репортер РТС-а, Хашим Тачи се налази на Газиводама и то у пратњи директора косовске полиције. Мотив и циљ доласка су тренутно непознати.

13.55 – Главни портпарол КФОР-а Винћенцо Грасо каже за Танјуг да та мисија још нема информација о упаду припадника Росу на север Косова.

13.45 – Директор Канцеларије за КиМ Марко Ђурић каже да су косовски специјалци наоружани до зуба заузели Газиводе како би косовски председник Хашим Тачи могао да се шета Газиводама. У овом тренутку Вучић на посебној локацији има састанак са начелником Генералштаба и другим војним и полицијским званичницима, додаје Ђурић.

Тачи био на језеру петнаестак минута (Фото: Коха)

13.40 – Како јавља дописник РТС-а, специјалци тренутно не контролишу саобраћај, не заустављају путнике.

13.25 –  Председник Србије Александар Вучић наредио је стављање комплетне Војске Србије у стање највише борбене готовости.

13.00 – Око језера Газиводе напето, али нема других инцидената, јавља дописник РТС-а.

12.50 – Све специјалне и посебне јединице српске полиције у стању највише приправности, наложио министар полиције Небојша Стефановић.

12.42 – Косовски специјалци упали у Центар за екологију и развој спорта у Зубином Потоку, јавља дописник РТС-а.

Неколико десетина наоружаних припадника јединице РОСУ напустило је територију општине Зубин Поток, а након што су јутрос ушли у Центар за екологију и развој спорта у Зубином Потоку, а затим се распоредили око језера и хидроелектране Газиводе.

Око 60 припадника косовских специјалних снага неколико сати је било стационирано око Центра за спорт. Извесно време су контролисали пут и тунеле око самог језера.

Возила РОСУ на северу КиМ (Извор: РТС/Снимак екрана)

Припадници РОСУ упали су у Зубин Поток како би обезбедили трасу којом се кретао косовски председник Хашим Тачи током посете језеру, на ком је боравио до 14 часова.

Тачи је рекао да није имао намеру да изврши провокацију и да неког изнервира већ да “види природне лепоте језера”.

Тачијева посета веома је узнемирила и изненадила мештане Зубиног Потока. Како је за РТС рекао председник те општине Стеван Вуловић, то је био један ненајављен “упад највећег ратног злочинца”.

Вуловић истиче да је у Зубином Потоку тренутно мирно а највећи проблем је, каже, био смирити становништво које је желело да “правду узме у своје руке”.

Председник општине Зубин Поток демантовао је писање медија да има ухапшених у акцији РОСУ.

Информације о хапшењу демантовао је и заменик команданта косовске полиције за север Бесим Хоти.

Овим поводом огласио се и главни портпарол КФОР-а Винћенцо Грасо који је рекао да та мисија није била обавештена да ће припадници РОСУ ући на север Косова.

Додао је да КФОР шаље своје јединице у Зубин Поток где ће испитати ситуацију.

Далибор Јевтић из Српске листе рекао је да је јутрос створена ситуација пуна тензија и да се није знало због чега су се припадници РОСУ упутили на Газиводе.

“Добро је да није дошло до реакције становништва и што се све завршило мирно. Оно што ми као представници Срба инсистирамо је мир”, нагласио је Јевтић и додао да је можда је циљ јутрошњих дешавања био да се скрене пажња са протеста опозиције у Приштини.

Раније данас, министар полиције Небојша Стефановић је, поводом дешавања на Косову, наложио директору полиције да све специјалне и посебне јединице полиције стави у стање највише приправности.

Како је истакао, Министарство унутрашњих послова наставља да прати развој ситуације и предузеће све мере које држава буде наложила.

Центар за екологију и развој спорта отворен је недавно, а председник Србије Александар Вучић обишао га је приликом последње посете Косову.

Вучић протестовао код Столтенберга

Председник Србије Александар Вучић у сталном је контакту са генералним секретаром НАТО Јенсом Столтенбергом, после распоређивања РОСУ на Газиводама.

Председник Вучић је „изразио протест због безобзирне акције Хашима Тачија и приштинског руководства“, сазнаје Танјуг у изворима блиским Кабинету председника Вучића.

Наслов и опрема: Стање ствари

(РТС, 29. 9. 2018)



Categories: Вести над вестима

Tags: , , , ,

3 replies

  1. Шиптарска посла !

    https://www.vaseljenska.com/vesti/pravi-bioloski-otac-aleksandra-vucica-je-siptarski-novinar-fahri-musliu/

    Координисано замајавање грађана.
    Прилика за министре слину и мандова, да се покаже да су живи.
    Као и за сав онај антрополошки шљам који се лажно представљају као борци за права Срба.
    А режисер ове представе седи у свом кабинету, гледа тв и смеје се.
    А Крле у студију збуњен као да су га дигли са вц шоље.

  2. Да није педер, као што јесте, код Вучића би други протествовали што је спречио посету. Овако, пас лаје, каравани пролазе. Свима је јасно да је подизање борбене готовости само фарса у дугом низу блефова.

  3. Та немојте тако, људи. Председник је набавио ону краву (на кози још ради). И ремонтовао трактор. И организовао поправку зуба оној баби. И утврдио ко је “лопужа са севера”. И убицу певаљке умало није уватио. Па не може ни он све да стигне. Ви сад запели: ко гази по Газиводама!? Ваши захтеви су максималистички. Дајте мало фер плеја и нормалности. Морате имати слуха за позитивне резултате.

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading