Аргентини одобрен зајам од 57 милијарди долара, највећи у историји ММФ-а

Обим укупног пакета помоћи ће нарасти на 57,1 милијарду долара, од чега је већ исплаћено 15 милијарди, а сада се може исплаћивати даљих око 35 милијарди долара до краја следеће године

Фото: АП

ЊУЈОРК – Међународни монетарни фонд (ММФ) је одобрио Аргентини додатних 7,1 милијарду долара зајма у оквиру спасилачког пакета помоћи, који сада представља највећи икада одобрен кредитни пакет ове светске финансијске институције, саопштила је директорка ММФ-а Кристин Лагард.

Како извештава Фајненшел тајмс, из ММФ-а су додали да ће Аргентини омогућити да добије више готовог новца унапред повећањем износа који ће тој латиноамеричкој држави бити на располагању од сада до 2019. године за додатних 19 милијарди долара.

С тим променама, обим укупног пакета помоћи ће нарасти на 57,1 милијарду долара, од чега је већ исплаћено 15 милијарди, а сада се може исплаћивати даљих око 35 милијарди долара до краја следеће године.

„Ово је највећи зајам у историји ММФ-а”, рекла Лагард у среду, након што је у Њујорку објављен коначан уговор о кредиту.

Британски Гардијан преноси да је кредит одобрен уз пооштрене услове, укључујући и обавезу Буенос Ајреса да у 2019. години буџетски дефицит сведе на нулу.

Аргентина је првобитно обезбедила од ММФ-а зајам од 50 милијарди долара споразумом закљученим у јуну, након што је земља упала у валутну кризу, која се одразила на депрецијацију пезоа и на двоцифрену инфлацију.

Министар економије Николас Духовне рекао је да је ММФ у последњем тренутку пристао да повећа кредитни пакет за 7,1 милијарди долара.

Лагард је навела да је у склопу договора, аргентинска централна банка прихватила да интервенише на валутним тржиштима само у случају екстремних околности, додајући да ће нови износ помоћи омогућити влади Аргентине да се ухвати у коштац са изазовима.

Споразум дозвољава Централној банци Аргентине да интервенише само како би стабилизовала домаћу валуту, и то у случају да пезо депрецира испод курса од 44 пезоа за долар. Тренутни курс износи 39 пезоа за долар. Аргентинска валута је изгубила 50 одсто вредности од почетка године.

Споразум је објављен само дан након што је гувернер Централне банке Аргентине Николас Капуто неочекивано поднео оставку, наводно због неслагања са смерницама ММФ-а, којима се ограничава будуће интервенисање банке за спасавање пезоа, преноси Танјуг.

(Политика, 27. 9. 2018)

Прочитајте још



Categories: Вести над вестима

Tags: ,

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading