Јелена Пономарјeва: Гутање српских земаља главни задатак НАТО на Балкану

Пономарјeва је оценила да је „експанзија“ евроатлантских структура на Балкану „усмерена најпре против Русије“, додајући да ће највећи губитници бити Срби, који су се најдуже противили доласку Запада

Јелена Пономарјева

Балкан постаје једна од кључних зона светске политике, јер су се интереси великих држава поново пресекли на „бурету барута Европе“, оценила је Раша тудеј.

„Интереси великих су се поново пресекли на бурету барута Европе. Током последње недеље регион су посетили министар спољних послова Русије, министри одбране Немачке и САД. Посете су пропраћене оптужбама Запада на рачун Русије да се меша у унутрашње ствари суверених држава и реципрочним оптужбама Москве према Западу“, навела је РТ.

Та телевизија је оценила да се Македонија „налази на ивици огромне кризе, где предстојећи референдум о уласку у НАТО и ЕУ може да доведе до сукоба“.

РТ је навела да се такве тенденције виде и у БиХ, на Косову, као и између косовских власти и Београда.

„Балкан је био и остаће веома важна зона светске политике“, изјавила је за РТ професорка Факултета за међународне односе руског Министарства спољних послова Јелена Пономарјeва, додајући да Русија „неко време није обраћала пажњу на Балкан, док га западни партнери нису заборављали и врло марљиво су радили, јачајући свој утицај“.

Стеван Гајић

РТ такође цитира аналитичара Стевана Гајића из Института за европска истраживања из Београда да су напори које сада предузима Запад у односу на Балкан усмерени на то да се све земље Балкана укључе у НАТО.

Руска телевизија наводи да је Македонија најочигледнији пример стратегије укључивања балканских земаља у НАТО на било који начин.

Пономарјeва је оценила да је „експанзија“ евроатлантских структура на Балкану „усмерена најпре против Русије“, додајући да ће највећи губитници међу балканским народима бити Срби, који су се најдуже противили доласку Запада.

„Србија и Република Српска су до недавно били партизани у позадини НАТО-а. Управо због тога је главни задатак НАТО гутање српских земаља, које је већ почело уласком Црне Горе у Алијансу“, оценила је Пономарјeва.

Према њеним речима, за Русију је губитак историјских савезника на Балкану „озбиљна претња“.

Имајући то у виду, додала је она, Русија „посебну пажњу“ посвећује српском питању, о чему сведочи и недавна посета шефа руске дипломатије Сергеја Лаврова БиХ.

РТ наводи и оцену Стевана Гајића да се може очекивати да ће после референдума у Македонији о промени имена земље, као и о уласку у НАТО и ЕУ, може очекивати нова кризна тачка на Балкану.

Наслов и опрема: Стање ствари

(Бета/Б92, 27. 9. 2018)



Categories: Преносимо

Tags: , , , , ,

4 replies

  1. Е, ово нисмо знали, да НАТО хоће да узме све земље под своје, на Балкану. Да би се то знало треба бити аналитилар, руски, ако је могуће.
    Да, њихови интереси су угрожени па су они урадили све што је било у њиховој моћи да спрече гутање Црне Горе, а сад и Македоније, од стране НАТО. Издали су бар 5 жестоких саопштења која по својој жестини могу да парирају жестоким одговорима које су упутили Турцима и Јеврејима када су им ови обарали авионе. А сад, још већом жестином, бране Србе и Србију тако што подржавају Вучића. Благо нама.

  2. За остварење освајачких планова и намера западно-европских и америчких империјалиста-тријалиста на србском делу Балканског полуострва и данас су им главна сметња несрећни, понижени, обесправљени и потлачени Срби. Тако је мислио и њихов лакеј, злогласни немачки канцелар Адолф Хитлер:

    „Ми не смемо нипошто допустити да на Балкану постане надмоћан један народ који сматра да има своју политичку мисију. Срби су један такав народ. Они су показали велику државотворну снагу и имају далекосежне циљеве, који допиру чак до Јегејског Мора. Не чини, мисе паметно да овај народ још посебно охрабрујем у његовим тежњама…“ (Види: Hermann Neubacher, Soderauftrag Suedost, 1940-1945, – Bericht eines fliegenden Diplomaten. Musterschmidt-Verlag, Gottingen, 1956, c.158).

    Имајући у виду да су се на Балканском полустрву, које је постало завојевачки експериментални полигон НАТО пакта, где су се одувек сукобљавали интереси великих сила, као што је случај и данас услед интезивног политичког, економског и психолошког рата који је објављен Србима до истребљења, дирекно и индиректно, преко белосветских талога тзв. „великих изабраника“ и „кадрова“ западно-европских и америчких империјалиста-тријалиста и њихових тајних и јавних структура и подземних организација и покрета сваке врсте у Београду-Јосипграду, Бања Луци и Подгорици.

    Није тјајна да су западно-европски и амерички империјалисти-тријалисти спремили план у другој половини деветнаестог столећа, како да србски народ избришу из групе слободних европских народа (Види: Pierre Virion, Bientot un gouvernement mondial?– Une super et contre-eglise, Paris, France, 1967).

    Међутим, није тајна ни данас да креатори глобалног хаоса и организатори конспиративних, реакционарних и револуционарних тајних и јавних подземних покрета и организација раде далеко од очију јавности преко извесних идолатриских, езотериских и окултних структура да би успоставили једну светску владу под хегемонијом западно-европских и америчких империјалиста-тријалиста, који доносе драматичне одлуке у америчкој спољној политици против традиционалних савезника Сједињених Америчких Држава у корист терористичких покрета на Балкану и свету – “These CFR/TC members head State Department bureaus where dramatic shifts in American foreign policy to work against allies of the United States and in favor of revolutionary forces…” (Види: Editorial Staff, Say No! To the New World order CNR/TC, Metairie, LA., U.S.A, 1985).

  3. Old Partisan
    [youtube=https://www.youtube.com/watch?v=9uRmE9-o21M&w=640&h=360]


    https://polldaddy.com/js/rating/rating.js

  4. Душан Буковић,
    Хвала Вам за тако квалитетан и поучан коментар. Први коментар је знатно испод нивоа објављеног чланка.

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading