Вечерње новости: Трамп поручио Ани Брнабић да су Срби „добар народ“

Премијерка Ана Брнабић разговарала је и са председником ЕК Жан-Клодом Јункером, премијером Белгије, председницима Кипра и Аустрије, премијером Бугарске…

Доналд Трамп (Извор: Нови стандард)

Премијерка Ана Брнабић захвалила је председнику Америке Доналду Трампу на промени односа актуелне администрације у Вашингтону према Србији и разумевању за ставове наше земље по питању Косова и Метохије. Први човек САД је на то, како сазнајемо, узвратио речима – Срби су добар народ.

Председница Владе је у понедељак вече присуствовала традиционалном пријему који амерички председници приређују уочи почетка Генералне дебате у Скупштини Уједињених нација, а сутра ће се обратити представницима земаља чланица.

Према нашим незваничним информацијама, Америка је спремна да се косовско питање „преиспита“ и уколико Београд и Приштина постигну договор, они ће га прихватити. То је све до летос било незамисливо, јер је Вашингтон косовску тему сматрао затвореном књигом. Ипак, посета Америци наших званичника у јулу и церемонија обележавања сто година од подизања српске заставе на Белој кући, као и дипломатски напори председника Александра Вучића, бацили су ново светло на односе двеју земаља и они су кренули другачијом путањом.

— Не могу да кажем да смо имали прилике за неки дуг разговор, али сам се председнику Трампу захвалила у име наших грађана за једно ново разумевање и отвореност према Србији и да се чује наш глас. Пријем је била прилика да се видим са свим предводницима делегација. Разговарала сам са председником ЕК Жан-Клодом Јункером, премијером Белгије, председницима Кипра и Аустрије, пријатељима из региона, пре свега премијером Бугарске Бојком Борисовим – казала је премијерка.

Своју посету САД и учешће у генералној дебати на ГС УН, Брнабићева ће искористити да у сусретима са светским лидерима представи шта је све Србија урадила у политичким и економским реформама, да подсети да је ово сада другачија Србија, која се бори и уважава партнере у међународној заједници.

Када је реч о разговорима Београда и Приштине, она је на почетку своје посете Њујорку нагласила да Приштина својим поступцима не доприноси дијалогу и да отежава долазак до решења:

— Србија је посвећена стабилности и учинићемо све да сачувамо мир и стабилност у региону.

Национални приоритет Србије је постизање политичког решења за питање КиМ. Бранећи свој суверенитет и територијални интегритет, бранимо међународно право, Повељу УН, очување међународног мира и безбедности, али и свој национални и историјски идентитет – рекао је министар спољних послова Ивица Дачић на Самиту о миру, у част годишњице рођења Нелсона Манделе.

Дачић, који је члан српске делегације на заседању ГС УН, састао се са кинеским колегом Ванг Јијем и том приликом потврђено је велико пријатељство, стратешко партнерство и чврсто савезништво између две државе.

Наслов и опрема: Стање ствари

(Вечерње новости/Нови стандард, 26. 9. 2018)



Categories: Вести над вестима

Tags: , , ,

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading