Спутњик: Стејт департмент подржао васељенског патријарха Вартоломеја

Амерички Стејт департмент издао је саопштење у ком подржава васељенског патријарха Вартоломеја и аутокефалност украјинске цркве

Фото: AP/Charles Dharapak

„Сједињене Државе снажно подржавају верску слободу, укључујући и слободу припадника група да управљају својом религијом према својим веровањима и да слободно практикују религију без мешања власти. Сједињене Државе поштују способност украјинских православних верских лидера и верника да се боре за аутокефалност у складу са својим веровањима. Ми поштујемо екуменског патријарха (Вартоломеја) као глас верске толеранције и међуверског дијалога“, наводи се у саопштењу Стејт департмента.

У саопштењу се даље наводи да САД остају при „непоколебљивој подршци Украјини и њеном територијалном интегритету с обзиром на руску агресију у источној Украјини и руску окупацију Крима“.

„САД сматрају да је цариградски патријарх Вартоломеј глас толеранције и дијалога и подржавају заступнике украјинске аутокефалије”, изјавила је портпаролка Стејт департмента Хедер Наверт.

САД подржавају Украјину, која, како се наводи, „истиче свој пут и доноси сопствене одлуке о придруживању, слободне од спољних утицаја”.

Подсетимо, САД по питању раскола у православљу нису стајале по страни и у његовој раној фази ескалације. Између осталог, Стејт департмент, док је њим шефовао Џон Кери (2013–2017), оформио је посебну канцеларију за верска питања која је имала задатак да контактира са свим поглаварима украјинских цркава.

Раније је Васељенска патријаршија саопштила да је „у оквиру припрема за давање аутокефалности православној цркви у Украјини“ именовао своје егзархе у Кијеву. Ову одлуку оштро је осудила Московска патријаршија, назвавши је нападом на канонску територију друге помесне цркве. Председник Одељења за спољне црквене односе Московске патријаршије, митрополит Иларион изјавио је да ће Московска патријаршија прекинути еухаристичку везу са Васељенском патријаршијом у случају да се Украјинској цркви дâ аутокефалност.

Наслов и опрема: Стање ствари

(Спутњик, 26. 9. 2018)



Categories: Вести над вестима

Tags: , ,

2 replies

  1. Америка потпаљује рат у Украјини, са немером да га рашири на Русију. Можда ће успети. Али ако не успе и не победи у том рату, онда ће сама нестати. Православци су утврдили градиво које одавно знају, али за промену од ранијих времена, сад имају могућности да и они пропитују друге. Па, ако неко не буде давао тачне одговоре, може и у његовој кући да дође до раскола (за почетак). Ако Амери роваре по православљу, морамо и ми мало да прчнемо по долару, нафти и невладиним организацијама. Ближи се тренутак кад ће започети борба која ће дати одговор на питање – ми или они.

  2. Чисто да се зна чији мрс ЊСС патријарх Вартоломеј, кога ће, ако овако настави, Црква и историја запамптити као расколника и отпадника, покушава да нам прода под посно.


    https://polldaddy.com/js/rating/rating.js

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading