Слободан Самарџић: Спасавање редова Вучића

Американци спасавају редова Вучића да би одржали динамику своје балканске политике. Кључни циљ је увођење Србије у НАТО

Слободан Самарџић (Фото: Медија центар)

Како време пролази тако све реалнијом и све опаснијом постаје Вучићева прича о разграничењу Срба и Албанаца на Косову и Метохији. У слику тог још увек само могућег, али више не немогућег, сценарија уклапа се председникова конструкција о томе да само тако можемо добити нешто, а не остати ни на чему као што смо данас. Додуше, то „ништа“ јесте епилог Вучићеве политике од 2013. године до данас и предавања свега онога што је записано у Првом бриселском споразуму, а чиме је Србија дотада ефективно располагала. Па када се председник уверио да заузврат неће добити ни заједницу српских општина, схватио је да је преговарачки намагарчен од стране Албанаца и Европске уније. Време за потписивање признања Косова неумитно му тече, Брисел уцењивачки притиска, а он остаје на голој ледини без и најмањег уступка који би могао да прода народу.

Притешњен између две ватре, између ужурбаних Европљана и нестрпљивих Албанаца да посвршавају своје послове, суочен први пут са опозицијом Српске православне цркве и њеним угледом у народу, председник не може ни напред у тотални пораз ни назад преко порушеног моста. Али, како се то догађало у стрипу мог детињства, „Зоро је дошао“. И то право с` оне стране Атлантика. Колут за спасавање био је бачен са чамца „Разграничење“ као почетак акције Спасавање редова Вучића.

Разграничење је симбол наводне нове политике, али са старим циљем – да Србија званично призна независност Косова уз, како то албанска страна види, корекцију граница. И збиља, „разграничење“ управо то и значи: корекција граница између две државе када оне већ признају постојање своје међудржавне границе. То није успостављање нових граница, на шта би могло да наведе Дачићево залагање за поделу покрајине. Реч је, напротив, о фином повлачењу линија на терену већ постојећих граница (енг. дelineations) на местима са разним теренским разлозима (пресецање имовине, прикључење граничних насеља језичке или дуге припадности, локалне природне околности и сл).

Ако су амерички политичари покренули ову ствар, то значи да се она може завршити само у оквиру чињенице о њиховом признању Косова у границама те творевине, а не било какво преиспитивање те одлуке. Али, зашто су је покренули? Очигледно из разлога неповерења у способност ЕУ да заврши започети посао. Својим нефлексибилним и недипломатским ставом према Србији ЕУ је довела Вучића у безизлазан положај. Навукла га је на „европски пут“ по цену признања Косова и оставила га на цедилу са ултиматумом: све за ништа. Толерисала га је у његовој куповини времена (бесмислени избори или реконструкције владе), рачунајући да му треба још само мало времена да обрлати јавност Србије до њене дефинитивне капитулације. У том међувремену њихов фаворит само је губио главу у противречним и немогућим акцијама којима нико жив није разумео логику. Како (Европљани) нису схватили, размишљају прагматични Американци, да му нису дали никакав излаз? Како нису схватили опасност да га тако само могу изгубити као јединог гаранта признања независности Косова? Крајње је разумљиво да су стратези преко океана морали да ускоче у помоћ.

Американци нису луди да изгубе Вучића у (не)време када за њега немају никакву алтернативу. Можда би еуреком званом разграничење нешто могли да постигну. Готово да су се посвађали са европским лидерима, на челу са њиховим лидером Ангелом Меркел, али изгледа да су их ипак придобили, или, како би се то у Војводини рекло, „претиснули“. Сада, када се Вучић најзад одважио да застане са бриселским сусретањима са Тачијем, постаје јасно да ће наредна рунда бити посвећена управо разграничењу.

Овоме као да у прилог иде промена расположења код косметских Албанаца. И њих су, по свој прилици, Американци „претиснули“. На страни која подржава Тачијев прагматизам жива је тема о враћању Србији „Ранковићевог поклона“ из 1959. Реч је, како кажу, о мањем делу општине Лепосавић, њен север са Лешком, и мањем делу општине Зубин Поток. Додуше, за то траже Прешево, Бујановац и Медвеђу, што је природна максималистичка позиција за почетак преговора. Ако дође до таквих преговора, надамо се да ће српска страна започети са Скадром. Једино тако би могла да спасе појам разграничења, јер у њега се албанске претензије не уклапају, и тако даље, да се не удубљујемо у ову српску губитничку игру…

Све ово указује на мрачну дубину у коју је забраздила званична политика Србије. Американци спасавају редова Вучића да би одржали динамику своје балканске политике. Кључни циљ је увођење Србије у НАТО. Ако је „разграничење“ услов да Србија призна Косово, о чему Вучић говори увијајући, можемо за кратко време очекивати тамошње формализовање оружаних снага и притисак према просторима које Албанци евентуално неће добити на преговорима, рецимо Бујановац и Медвеђу. Тада ће једини начин да Србија одржи своје крње границе бити да приступи НАТО-у. Не треба сумњати да ће ова војна алијанса то уверљиво гарантовати. У том случају Вучић ће добити и реалну унутрашњу подршку и устоличити се, како је то у брионском уставу писало, „без ограничења трајања мандата“. Србија и НАТО успоставиће односе по древном правилу – они нама заштиту, ми њима покорност.

Ко не жели овакав сценарио за Србију најкасније од 2025. године, мора да се супротстави епохалним преварама којима смо невољни сведоци.

Опрема: Стање ствари

(Србија и свет, 26. 9. 2018)



Categories: Преносимо

Tags: , , , , ,

7 replies

  1. Занимљива је анализа блиских прошлих догађаја г. Самарџића. Само ме чуди да он у свим овим догађајима не види Руску федерацију. Посматра се само линија Брисел – Вашингтон. Не верујем да Трамп и Путин у Хелсинкију нису бар додирнули Косовски проблем. Русија неће седети скрштених руку, док Вучић трампи делове територије Србије са албанским терористима на власти у Приштини. То ће му се ставити до знања приликом његове посете Русији почетком октобра. Друго, што ми се не допада је, зар држава Србија са својом војском, каквом-таквом, треба да уђе у НАТО пакт да би се заштитила од милитантних албанских напада на подручје југа Србије? Знајући дух српског народа кроз ближу и даљу историју пре ћемо на улицама имати: Боље рат – него пакт! Не верујем да ће НАТО стати на њихову страну да би још освајали српску земљу.

  2. Добро од “Асоцијатора”, али само једна опаска:
    у свакој Самарџићевој ријечи овдје написаној стоји Русија- ненаписано, а тим’ снажније
    присутна; утолико и боља за отварање очију успавалог Народа…

  3. @Спасе Узелац

    Опаска на Вашу опаску :
    ” У Спасовој опасци истина стоји. А кад истина стоји, слобода се дохватити може… Кад Рус Србина из сна буди и очи му отвара, кад га истином у слободу зове, то вазда бива кротким пољупцем православног брата, никад шамар и ‘ладна вода…

  4. Мени, тоталном дилетанту за међународну и геополитику, делује као да Америка уопште не жели да Србија уђе у Нато. Као да свих ових година, још од Слобиног времена, све чине да би нас отерали у војни пакт са Русијом, па да се сви наши “сусједи” бесконачно наоружавају и спремају одбрану од агресије, која није негде далеко на истоку, него је ту, пред њиховим вратима. Ми смо једногласно за такву опцију, само изгледа да Русија нерадо прихвата туђе комбинације. Свесни су да од нас не би имали неке користи на будућем балтичко-црноморском фронту, “средње-еуропској усправници”, а нису расположени да своје ограничене ресурсе развлаче на неком балканском фронту. Погледајте само какве сподобе у Србији рекламирају атлантистички покрет и јасно вам је колико је американцима стало да Срби купују кока-колу, а колико да Србија уђе у Нато.

  5. Nicolás Maduro interviene ante la Asamblea General de la ONU
    [youtube=https://www.youtube.com/watch?v=OfFIfGfhjnQ&w=640&h=360]

    https://polldaddy.com/js/rating/rating.js


    https://polldaddy.com/js/rating/rating.js

  6. Зорану Николићу (Ваљево),

    Ако у мојој опасци “истина стоји”, Ваше је Пјев
    православне Душе.

  7. “Zamrzavanje konflikta” je trebalo zapoceti pre bilo kakvih pregovorima, uslovljavanjem sa ostvarivanje standrda pre statusa, umesto sto je ove uslove postavljao Zapad, odlaskom iz vlasti onih koji su bili deo UCK-a…dakle stvarima koje bi se tesko ostvarivale i davale bi nam vreme.E, to je problem, vreme za sta, posto je nasa jedina politika bila ulazak u EU.Zato su Kostunica i Samardzic i pristali na pregovore kroz zatvorena vrata, sto je vrhunac njihove mudrosti i to pregovore koji “ne prejudiciraju resenje”, cime su dali legitimitet ideji nezavisnog KiM.Misleci, valda, da ce za razliku od Milosevica zadiviti Zapad svojom demokraticnoscu i elokvencijom, doveli su do masovnog priznavanja nezavisnosti KiM i doziveli katastrofu na izborima.Tadic je prebacio pregovore iz UN u EU i vezao iz za napredak Srbije u EUintegracijama, a Vucic priznao zakone i institucije Kosove,ukinuvsi institucije Srbije, naravno, sve to u pozadini ideje ulaska u EU.Svako je uradio svoj deo posla, svesno ili nesvesno, bez prekida, kontinuirano, tako da Samardzic sada zvuci kao “naknadna panet”, a kao jedino resenje se javlja srednjovekovni sukob drzave i crkve, u kojem ce se razgoliti dogu gajeni dvostruki moral, nastao iz ovisnosti o vlasti, a jedan od njegovih oblika je i lazno pravoslavlje vernika, tako da ce na kraju, na referendumu ili nekako drugacije, trijumfovati drzava.Jer da nema te lazne svesti, tog dvostrukog morala, vec bi bio jasno da smo ugrozeni od drzave i njenih institucija, kao gradjani, a ne pravoslavci i da postoje svi uslovi za gradjansku pobunu.

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading