Португалија: Митрополит Иларион се молио „Фатимској Богородици“

Претходни представник Руске православне цркве који је посетио Фатиму био је лењинградски митрополит Никодим (Ротов), који је скончао на пријему код папе Јована Павла Првог

Извор: fatima.pt

(Портал-Credo.ru, 21. 9. 2018)

Митрополит Иларион (Алфејев), председник Одељења за спољне црквене односе Московске Патријаршије, пре читања свог прилога на Португалском римокатоличком универзитету у Лисабону, посетио је 18. септембра 2018. храм и место на којем се, по веровању (римо)католика, јавила 1917. године Фатимска Богородица. Иако је митрополит Иларион и раније боравио у Португалији, ово је његова прва посета Фатими, преноси званични сајт Фатимског светилишта.

Извор: Портал-Credo.ru

Председник Одељења за спољне црквене односе Московске Патријаршије, уложивши посебан напор да се приближи римокатолицима док је Руска црква у сукобу са Цариградском патријаршијом, појаснио је да је он, чим је направљен програм његове дводневне посете Португалији, затражио да свакако посети Фатиму – много је читао о том месту и за њега је било веома важно да га види, преноси портал Credo.Press.

У „Капели јављања“ митрополит Иларион молио се неко време у тишини, после чега се распитао о могућности да запали свећу – како то већ раде многобројни ходочасници.

После посете светилишту, бискуп Лејрије-Фатиме Антонио Марто, пратилац митрополита у том малом ходочашћу, поклонио му је медаљон у спомен стогодишњице јављања Богородице (1917. године), као и књигу „У спомен на мати Луцију“, преведену на руски.

Претходни представник Руске православне цркве који је посетио Фатиму био је лењинградски митрополит Никодим (Ротов), који је скончао на пријему код папе Јована Павла Првог. Култ Фатимске Богородице повезан је с надом (римо)католика на „обраћење Русије“, кад у њој падне безбожна власт.

Са руског посрбило: Стање ствари

Помозите рад и опстанак Стања ствари

Овде можете унети суму коју желите, с тиме што је минимална уплата 20 евра и то можете помножити бројем којим желите. Ако остане број 1 – онда је то 20 евра укупно.

€20,00



Categories: Посрбљено

Tags: , ,

9 replies

  1. Посматрати ствари у животу са више страна свакако није наодмет…
    Само у последњих пар деценија могли смо свашта да видимо. Да не бисмо ишли превише у ширину, намерно ћу сузити причу на српску политику: комунисти су постали капиталисти дерикоже, четничке војводе европејци, за некад српске радикале сада ЕУ нема алтернативу (Косово може да се трампи за Поморавље). И тако у недоглед.

    Зато се и питам гласно: коме треба напад на митрополита волоколамског Илариона баш у време његове посете Београду? Он је у име РПЦ (МП) сигурно дошао да “опипа пулс” у СПЦ у време претњи расколом у Православној Цркви док Васељенска Патријаршија отворено наступа на НАТО линији, да се тако упрошћено изразим.

    Стање Ствари има неке своје разлоге зашто ову вест са Портала-Credo.Ru преноси баш сада.

    Иза Портала-Credo.Ru (тј. credo.press) је, лако је проверити, Московская Хельсинкская группа (МХГ), “први борац за права сексуалних мањина” у Русији.

    Наиван читалац би помислио да се неко у чланку брине јер је митрополит отишао у Фатиму. Г. Иларион је иначе задужен за “дипломатију” у РПЦ, тј. посао му је да се састаје са инославнима.

  2. Неким садржајима који се овде преносе на једном озбиљном порталу никако не може бити места. Ако је циљ Стања ствари да буде један такав портал, онда уредништво треба да буде мало пажљивије у одабиру садржаја који се преносе.

    Коме или чему се ВП митрополити Иларион молио, знају само он и Свевишњи. А да је овај чланак написан и насловљен на начин који има за циљ да оцрни Митрополита у очима православне јавности, јасно је свима, па вероватно и ономе који је овај чланак пренео.

  3. И, за Ваш податак, постоји Богордица је једна. Ако су одређена веровања паписта по питање Богомајке спорна, није сам њен идентитет. Дакле, све и да се Високопреосвећени митрополит Иларион молио “Фатимској Богородици”, молио се истој Пресветој и Пречистој Богоматери којој се сви молимо.

  4. @ Хаеул

    Богородица свакако јесте Једна, али пошто видим да сте верзирани и упућени, упитајте Вашег духовника (ако није папофил и ултра-екумениста) да ли би вам препоручио да се молите “Фатимској Богородици”…

  5. @Верник

    Промашили сте поенту. Ниједан православни хришћанин, ако је правоверан, а то је основни предуслов да уопште буде православан, не моли се изображењу, већ прототипу, тј. самој Богородици, јединој стварној, стајао он пред Богородицом Тројручицом или Богородицом Казанском, које мимо ње немају никакво постојање достојно пажње. Ко или шта је онда та фамозна Фатимска Богородица, и како се уопште један православни хришћанин – у овом случају, теолошки високообразовани епископ задужен за односе са иновернима – може молити њој, а да се у процесу не моли самој Богородици? Дакле, овде се меша питање веродостојности самог ‘чуда’, и молитве пред изображењем Богородице, које остаје је то што јесте, без обзира на то да ли су ту нека португалска, пре више од сто година, заиста видела Пресвету.

  6. На тему ” чудесног ” јављања Богородице.
    Из Фатиме, Сан Себастијана, Међугорја.

    http://borbazaveru.info/content/view/1566/1/

  7. ”Дипломатија”?!

    Слика говори више од речи!
    Погледајте добро горњу слику /”Извор: ftima. ft”/ и запазиће те да
    ”диполомате” на необичан начин, положајем својих руку, показују о
    којој врсти дипломатије се ради.
    Један од ликова са слике / у мантији, са напрсним крстом/ држи
    прекрштене руке на лећима /нешто повише гузе/, и један лик
    у цивилном оделу, први с лева, а један лик, крајње десно /други ред –
    у цивилном оделу/ држе пртекрштене руке са предње стране – ниже пупка,
    а мало повише гениталија?!
    Такав положај руку, свакако, није протоколаран, пристојан, по бон
    тону, молитвен а ни војнички, осим за припаднике ВОЈСКЕ САД, и
    онима који им следују.

    Драган Славнић

  8. @ Хаеул

    Па, по тој Вашој логици, да мало карикирам, “Бог је један”, па могу да идем да се молим и у синагоги и у џамији, јер се молим Јед(и)ном Богу? И могу да Госпу из Међугорја придружим Богородици Тројеручици?

    Јасно је да покушавате одбранити неодбрањиво.

    А Стање ствари је озбиљан портал јер преноси истините ствари…. Колико разумем Ви не оспоравате да се догађај збио? И да је вест истинита!? А сад контексте, теорије завере и остале ствари свако има право да тумачи како хоће, па и екуменисти и “хардкор” екуменисти!

  9. С**ање ствари повремено објављује екстремне “вести”али презентоване уверљиво тако да многи прогутају удицу, узевши здраво за готово. Многи не примете да су тиме од себе начинили ствар за гледање и не скапирају да су насели “на штос”.

    Овде наслов каже да се ….Митрополит Иларион …. молио ‘Фатимској Богородици’

    Не знам за наслов, али вест долази са сајта који је анти-руски. Та чињеница налаже дупли опрез у тумачењу и прихватању његових информације (“информације”?) са ефектом да се половина реченог одмах баци у море.

    Сам наслов овде је очигледно тенденциозан и непроверљив. Шта више, у основи садржи неправославну формулацију, која је рефлекс атеистичких и паганских схватања. Постоји једна Богородица и Приснодјева Марија а не множина, мада има мноштво икона, али нико од православних се не моли самој икони него Свтеом чији је лик изображен, покушавајући да кроз молитву премости онтолошки јаз између грехом поробљене и оболеле душе и стварности Царства Вечности…

    Сујеверје и рецидиви магијско–паганског мишљења су присутни чак на комичан начин у пракси новообраћених Руса, Срба и других, а један пример је да ће вас бабушке поучити да се за избављење од пијанства моли искључиво “Неупиваемој Чаши”, а не дај Боже да у у пренатрпаној цркви додате да се упали свећа преко нечијег левог рамена (мора бити десно, иначе боље да вас нема) и тако даље.

    Вративши се на текст, можемо рећи да смо сазнали да је црквени дипломата посетио страну државу и њихову цркву на месту које домаћини сматрају светим и да се тамо помолио.

    Наслов је (по мени) лажан и подметнут, и његову лажност може директно потврдити (или оповргнути) само М. Иларион.Тај одговор нећемо добити и мени остаје да тврдо верујем да је други човек РПЦ веран Истини Христовој. Било би ми стидно другачије.

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading