Бодо Вебер: Корекција граница имала би несагледиве последице

До корекције граница или размене територија између Косова и Србије неће доћи, јер би то оставило несагледиве последице, рекао је немачки аналитичар и виши сарадник Савета за политику демократизације Бодо Вебер

Извор: Shutterstock

Вебер је у Грачаници разговарао са представницима цивилног друштва, медија и појединим политичарима о актуелним дешавањима у оквиру Бриселског споразума, пише Коссев.

Сматра да до реализације идеје о корекцији граница и размени територија између Косова и Србије, о којој се у последње време свакодневно говори, сигурно неће доћи, јер би то, како каже оставило „несагледиве последице“.

„То представља враћање логике деведесетих година. Уопште се не гледа шта су последице и како људи живе под неким таквим споразумом, већ је битно ко контролише територију. И то уопште није објашњено, односно, ако би север остао Србији, шта ће бити са већином Срба на Косову који живе јужно од Ибра“, упитао је.

Вебер је оценио и да су председници Александар Вучић и Хашим Тачи увидели да унутар Европске уније постоји велики отпор према тој идеји, посебно од Немачке, али истовремено признаје да има, како је рекао, неких актера унутар Европске уније које „баш и не интересује оно што се дешава на овом терену“.

„Они би најрадије да виде било који договор или споразум, а не решење проблема“, рекао је аналитичар и додао да је „очигледно да они неће да остану на одлучујућим позицијама“.

Вебер сматра да је потписивањем Бриселског споразума дошло до одређене нормализације односа између представника власти Косова и Србије, али и да у нормализацији односа Срба и Албанаца нема великог напретка.

„Видели смо главни део априлског споразума, односно интеграцију полиције, правосуђа и општинских власти у правосудни систем Косова, али нажалост, дијалог је заглављен, јер први споразум до данашњег дана није до краја спроведен. Није успостављена Заједница српских општина и то је главна кочница“, рекао је.

Наслов и опрема: Стање ствари

(N1, 24. 9. 2018)



Categories: Вести над вестима

Tags: , , ,

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading