Александар Вучић: Моја политика да Србија сачува доста тога на КиМ доживела пораз

Све што смо могли да добијемо смо испустили и изгубили због реакција у Србији, које су осудиле сваки мој покушај (спровођења) косовске политике, навео је Вучић на седници ГО СНС-а

Александар Вучић на седници Главног одбора СНС-а (Фото: Танјуг)

Имам велику бојазан од свега што се надвило над овај део Европе, рекао је председник Србије Александар Вучић додајући да је ова бојазан последица „жестоко супротстављених интереса великих сила и зато што нико не може да претпостави шта ће се десити за 10, 15 или 20 дана, а на Србе се гледа као на ’реметилачки фактор’”. У 45-минутном говору на почетку седнице Главног одбора Српске напредне странке, чији је лидер, Вучић је додао да смо ћутањем и прећуткивањем водили рачуна да не угрозимо пре свега Србе који живе ван граница Србије, у региону, да они не доспеју у неки незавидан положај. „Треба да чувамо мир”, оценио је председник Србије.

Вучић је указао да многи у региону мисле да је Србија подобна да постане нечији пријатељ само онда када је слаба и понижена и политички и економски. „Они нас оптужују за све своје недаће. Њих не интересује ништа, ни Дејтонски споразум ни било који међународни правни акт. То говори само какав је однос, и ми на то ћутимо. Такву Србију би многи хтели. Србију која ће да каже: ’да, сви смо криви’. Тамо где нисмо криви, ја никада нећу то да прихватим. Никада нећу да стављам жиг на чело српском народу да бих се неком додворио”, рекао је председник.

Вучић је истакао да се Србија неће мешати у изборе у Републици Српској, али да ће на крају изнети доказе о „најфрапантнијем мешању” појединих западних сила у ове изборе, који чак налазе Србе у РС који ће да оптужују Србију. „Имам књигу ствари да се види како то изгледа. Морали смо све да истрпимо и то ћемо и показати”, рекао је Вучић.

Говорећи о Косову и Метохији, председник Србије је рекао да се ова власт пет година борила да анулира оно што је био резултат претходне „неодговорне и катастрофалне политике”, то јест да се тема КиМ врати на сто, пошто је била „завршена”, стављена ад акта. „Моја политика да Србија сачува доста тога на КиМ је доживела пораз, та политика није победила, зато што Срби више воле да плачу над нечим што је давно изгубљено (него да добију нешто заузврат)… Све што смо могли да добијемо смо испустили и изгубили због реакција у Србији, које су осудиле сваки мој покушај (спровођења) косовске политике”, навео је Вучић.

Додао је да је прву рунду добила „Србија плакања, а не Србија која побеђује”. „Плашим се да нећемо имати нову шансу, али ћемо наставити да се боримо за наш народ на Косову и Метохији”, казао је Вучић. Према његовим речима, у истој групи која се борила против његове политике за Косово су и „невладине организације, и Соња Бисерко, и Сава Јањић и најтврђи националисти”.

„Ево овде су људи са КиМ и питајте њих како живе. Мој говор у Косовској Митровици је био озбиљан говор у којем нисам вређао Слободана Милошевића нити његову породицу, то могу да раде они који немају политику и образа. Приметили сте такође да нико то није желео да чује, ни у региону, ни у земљи. Нисам се уопште узбудио због њих. Они то раде зато што им је у региону потребна лоша Србија и зато нећу да им се клањам, да их молим, него ћу да се борим за нашу земљу”, казао је Вучић, који је осудио претње једног од лидера опозиције премијерки Ани Брнабић. Обраћајући се људима из своје странке, и додајући да је он сам био у Кини, питао их је где су били кад је премијерки прећено силовањем.

„Зашто нисте рекли да нећемо да прете нашој деци, мајкама, женама силовањем. Србија није земља силоватеља, нећемо вам то дозволити, али ми је жао што ви нисте устали и реаговали на те претње, а реаговали сте на сто различитих глупости. Не интересује ме што ћути РТС, професори или академици, интересује ме што сте ви ћутали. Је л’ треба да постане нормално да се позива на силовање у Србији? Замислите да је то неко рекао вашој мајци, ћерки, жени”, истакао је Вучић, који је присутне упитао и колико њих је реаговало када је (Бошко) Обрадовић претио његовим хапшењем.

„Наша странка не сме да постане оно што су они. Странка мора да има борце који ће да се боре аргументима и идејама, који ће да се боре за Србију. Србија не може да буде нормална ако се позива на силовање. Зато морате да се борите, а не да седите и ћутите. Ако нећете да се сукобљавате са онима који директно пропагирају силовање, онда немојте да будете у овој странци. Да ли вам је тешко да се борите? Не треба да се плашимо њих и то ћемо им показати. Мојој деци је место у Србији, а не у Лондону или Њујорку, а надам се да ћемо ускоро моћи и осталима да обезбедимо да се врате у Србију”, рекао је Вучић.

На почетку свог обраћања Вучић је рекао да је СНС формиран у тренутку када је нашој земљи било потребно решавање бројних горућих питања, када је била пред потпуним колапсом. „Успели смо да ствари у земљи стабилизујемо, а затим да великим и тешким реформама окрећемо ситуацију у Србији. Наши снови су велики, а ми смо почели да их остварујемо”, рекао је председник Србије.

Вучић је предложио да се ванредна скупштина странке одржи следеће године, у мају или у септембру, и да се на њој изабере ново руководство, свакако пре парламентарних избора 2020. године. Очекује, каже, да се на тој скупштини изабере ново руководство странке, које ће са новом енергијом, новом снагом, са поштеним људима који неће размишљати о себи, већ о томе шта ће оставити иза себе, радити на спровођењу политике која се темељи на неколико основних принципа.

Централна прослава десетогодишњице странке, 21. октобра, могла би да буде у Краљеву, предложио је Вучић. Казао је да странка, поред свих успеха, мора да се мења. Један њен мали део, како је рекао, све више подсећа на функционере Савеза за Србију и оне који су опљачкали нашу земљу. Има и високих функционера странке, рекао је Вучић, који иду код директора јавних предузећа и говоре о томе како би могле да се десе промене у влади, а да ће они њему лично, Вучићу, донети некакве паре, а он ће им, наводно, обезбедити да буду министар одбране или неких других ресора. „Једва чекам!”, рекао је Вучић, и додао да ће такви „бранити решетке” у затвору.

Пријатељи Русије и Кине

Вучић је рекао да ниједног тренутка Србија није окренула леђа Русији. „Када су Русији сви уводили санкције и окретали јој леђа, ми нисмо желели, они су наши пријатељи. Кина је такође наша пријатељска земља. Успели смо да доведемо председника Кине у Србију, премијер Кине је био три дана. Смејали су ми се када се борим за српског сељака и домаћина, смејте се слободно. Једино што је било летеће у њихово време јесу фабрике које су ’одлетеле’ из земље”, рекао је Вучић.

Б. Баковић, Д. Спаловић

Наслов и опрема: Стање ствари

(Политика, 24. 9. 2018)



Categories: Вести над вестима

Tags: , ,

2 replies

  1. Како позивао на силовање? Он, вероватно, мисли на оног што је рекао да би Ану Брнабић затворио у Задругу са црнцем који је тек дошао из затвора. Па чекајте мало, на шта то личи, зар је Србија нека расистичка земља, молићу лепо? Има ли ико дадигне глас против предлога за тако злочиначки третмана црнаца у Србији? Зар неко мисли да би нормалан црнац силовао Ану Брнабић? Шта је са борцима и боркињама за људска права? Шта је са “говором мржње”? Зар се може тако јавно позивати на тако нељудски третман према црнцима? Замислите црнца који после времена проведеног у затвору, од свих жена на свету, треба да гледа Ану Брнабић. Имајте милости, пошаљите их у Гвантанамо!

  2. Зар је уопште употребљена ријеч “силовање”?!
    Просто- не могу да вјерујем. Уосталом, у психијатрији постоји нешто што се зове “увођење у природно стање”, а и з л е ћ е као: у т ј е р и в а њ е, присила; али то је проблем људске психе уопште и, као такво, не подлијеже никаквој негативној конотацији- та свако,онда, људско биће суочило би се са осудом, те ко би се одлучио на уЋеривање…Уосталом, недавно сам на ту темицу упутио на овај сајт историјски! пресјек настајања на овим просторима темељне филозофијске проблематике зване педерлук- на онтолопком нивоу, а уз помоћ пријатеља Хегела- та!, нека ми се нађе неки мудрац да удари на Хегела!-, са, коначно, теоријски апсолутно задобијеним догазом: у приватном животу најстраственије жене у мушком кревету су оне које су, јавно, као са женом; исто, а најдубљом емпирианализом, са строго о д а б р а н и м узорком, доказах и за мушкарце ( изоставио сам сваком мушкарцу знану ствар о готово проклетости мушке патологије када је у питању свако удубљење, те да ако и није рупа, но пуко удубљење, аутоматски код истог пола изазива у к р у ћ е њ е; но, то је, опет, ствар психе сваког мушкарца, те не подлијеже никаквој осуди- напросто, немогуће, јер је та, могућа, осуда сипротна сваком теоријском постулату, поготово темељној људској мисли која се,
    дисциплинарно, од Талеса до дана данашњег зове .Филозофија Креветања…
    Нажалост, ову моју фундаменталну анализу вођену битном намјером: онтолошко заснивање Креветања-, овај сајт није хтио да објави, што је (и) усчовило све ове актуалне, но како слатке, тако и теоријски свладиве неспоразуме око п р а к с е , која, сама по себи, не постоји, те се, као сурогат исте, именује као с и л о в а њ е – с л и к а бити, не и б и т …

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading