Коха: Тачи хоће да врати Србији Ранковићев „поклон“

Коха је већ писала о томе да је у оптицају могућност да ће се Београд и Приштина договорити о припајању дела Лепосавића, Лешка и дела Зубиног Потока централној Србији, преноси Косово север портал

Хашим Тачи (Фото: Председништво тзв. Косова)

У јавности и даље нема конкретне информације шта би требало да подразумева идеја косовског председника Хашима Тачија о „корекцији граница“ која се, као и идеја разграничења Срба и Албанаца српског председника Александра Вучића, доживљава као „подела“ Косова и „размена територија“. Тачи недељама одржава конференције за медије, обраћа се јавности, али детаље не открива. За сада су једино медији и аналитичари ти који полемишу и износе своје виђење ове „корекције“. Коха је од првих навода о наводној подели Косова писала о томе да је у оптицају могућност да ће се Београд и Приштина договорити о припајању дела општине на Северу централној Србији, односно Лешка. Лешак и Лепосавић су као срезови припојени Косову 1959. године, а за ову одлуку везује се име Александра Ранковића – како се у јавности представља – најближег сарадника Јосипа Броза и оснивача Озне и Удбе. Од почетка септембра се управо име Ранковића појављивало у косовским медијима – данас у тексту Кохе уз наслов „Тачи ће да врати Србији Ранковићев ‘поклон’“, а дан раније и у другим медијима, након што је Ранковића и Тита поменуо сам косовски председник, такође говорећи и о Лешку. Тачи је о Ранковићу првобитно писао почетком месеца. Доносимо преглед косовске штампе.

„Тачи ће да врати Србији Ранковићев ‘поклон’“

Извор: Коха (Текст је изворно преведен са албанског, укључујући наслов; јутрошње издање)

Део Севера Косова председник Хашим Тачи назива Ранковићевим „поклоном“.

Председништво није указало на то колико територије садржи овај „поклон“, али, по речима шефа државе, то је „део Лепосавића, Лешка и део Зубиног Потока,“ пише Коха диторе.

Навео је и да Косово не треба да остане талац таквих „поклона“, а аналитичари кажу да је Тачијева идеја о територијалној размени сада јаснија, а коју у јавности продаје као „корекцију границе“.

Тачи: Ни Газиводе, ни Трепча не долазе у обзир да буду део Србије

Извор: Зери (Део текста је изворно преведен са албанског, осим наслова који је адаптиран; јучерашње издање)

Споразум Косово-Србија је споразум који ће да омогући међусобно признавање, што ће аутоматски да изазове признање од стране пет земаља ЕУ, где ће и Русија да промени свој став. Шеф државе Косово је оптимиста и верује да ће се корекција граница догодити и да ниједан комад земље Косова неће да буде подељен.

„Моја идеја је само корекција, уједињење Прешева, Медвеђе и Бујановца, ниједан део имовине Косова, ни Газиводе, ни Север Косова, ни Трепча не долазе у обзир да буду део Србије.

Тачно је да су други – Тито и Ранковић у време масовног протеривања Албанаца са Косова у 1956-1959, да би направили демографски биланс – припојили Косову мали део Лепосавића, Зубиног Потока и Лешка.

Да ли сада треба да останемо Титове жртве?

Историјско је право Прешева, Медвеђе и Бујановца да се прикључе Косову. Потпуно подржавам, глобално, и драго ми је што се међународни фактор све више износе став о томе.

За косовску политичку сцену говорим. Политичка сцена у потпуности је у корист дијалога, преговора и постизања споразума, не искључујући и корекцију,“ казао је Тачи.

„Не будимо робови Ранковићевог поклона“

„Воља грађана Прешева, Бујановца и Медвеђе изражена 1. и 2. марта 1992. године о везаности за Косово је институционализована у државним органима Републике Косово. Њихов захтев је интернационализован на кулминирајућој светској тачки. О овом питању ће да се разговара у оквиру демаркације границе, од око 430 километара, између Косова и Србије.

Не будимо робови поклона злогласног антиалбанца Александра Ранковића, већ радимо за корекцију историје, повећање сигурности за европску будућност.

Резултати евентуалног мировног споразума између Косова и Србије биће узајамно признање са Србијом, признавање од стране пет земаља ЕУ, чланство у Савету Европе, чланство у ОЕБС-у и укидање руског вета у Савету безбедности, као предуслова за чланство Косова чак и у УН. Овај споразум донео би више мира и стабилности у региону, а Косову би отворио безбедан и брз пут у НАТО и Европску унију“ – Тачијева је објава на Фејсбуку почетком месеца.

Опрема: Стање ствари

(Коссев, 22. 9. 2018)



Categories: Вести над вестима

Tags: , , ,

1 reply

  1. “Што је Тачи-ју мило, то му се и снило”. Није јасно само, одакле њему то веровање да ће од српске покрајине Косова и Метохије да створи независну државу “Косова”? Космет је територија Србије, од НАТО пакта силом одузета, после нелегалне оружане агресије од марта до јуна 1999. године. Постоји докуменат, сачињен после склапања примирја као Резолуција бр. 1244 СБ УН, којом се СРЈ-Србији гарантује територијални интегритет и на простор покрајине. Изјаве са врха власти Србије, делују нејасно и песимистички. Он, председник Вучић, из њему познатих разлога тврди да је Косово и Метохија изгубљена за Србију, и да ће се борити да ипак нешто сачува. Заједно са министром СП Дачићем изнели су намеру да постигну компромисно решење за проблем Космета. То компромисно решење би подразумевало поделу покрајине. Косовски Албанци рачунају изгледа на такве предлоге и праве своју верзију поделе. Пристали би да се северни део Космета припоји Србији, а да заузврат добију делове опоштина са албанским становништвом на југу Србије. Србија мора да, после ових (нео)збиљних разговора и подела, озбиљно постави решавање питања своје јужне Покрајине. Да се коначно позове на Устав своје државе, Повељу УН и Резолуцију СБ УН од јуна 1999. године. И да не даје лажне наде косовским Албанцима и неким земљама Запада да ће дозволити предају Косова и Метохије албанској националној мањини која ту живи.

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading