Наставак полемике Вукосављевића и Митровића: Министар са „изливом опере у мозак” и „пустоглави” власник „Пинка”

Mинистар културе и информисања Владан Вукосављевић и Власник Пинка Жељко Митровић „ушли” су у полемику која је почела изјавом министра да ријалити програми не би смели да се емитују на телевизијама са националном фреквенцијом

Владан Вукосављевић и Жељко Митровић (Фото: Јутјуб/Танјуг)

Министар културе и информисања Владан Вукосављевић и власник и генерални директор Пинк медија групе Жељко Митровић наставили су данас полемику о утицају ријалити програма на медијску сцену Србије, након које је министар најавио да више у тој расправи неће учествовати.

Митровић је, у саопштењу објављеном на сајту Телевизије Пинк навео да му никада није било јасно због чега поједини министри „презиру и ниподаштавају сопствени народ”.

„Каже министар културе Вукосављевић да није рекао да је ово народ лудака, али каже да је рекао ‘не треба народ да гледа ријалити јер то није народ лудака’. И сад ето потпуне конфузије. Велика већина народа решила је да гледа ријалити и сад ја морам да питам министра, како се по вама зове народ који вам ништа није скривио, али једноставно воли да гледа ту врсту програма”, упитао је Митровић.

Митровић је Вукосављевића оптужио да је „добио излив опере у мозак”, али да то не значи да може да било кога фасцинира „елитистичко-херметизованом политиком”.

„Ако треба некога да вређате, вређајте мене, ја уживам кад ме нападају незналице и моћници, а и да будем искрен радо би се са вама такмичио у познавању рецимо музичке или филмске уметности”, навео је Митровић.

Вукосављевић је рекао да су престали да постоје сви разумни разлози за наставак „изнуђене полемике са пустоглавим” Митровићем.

„Предуслов за било какву цивилизовану дебату је уздржавање од лажи и клевета, а будући да је то у његовом последњем обраћању изостало, не преостаје ништа друго него да на ову преписку ставим тачку”, навео је Вукосављевић.

Он је, такође, оптужио власника Пинка да путем своје „медијске машинерије вређа све оне са којима се не слаже”.

„Оно у шта заиста верујем јесте да власник медијске империје треба скрупулозно да користи алате којима располаже и да у јавном простору, када процени да је потребно, дебатује и оштро и јетко ако треба, али да не прелази осетљиву границу личног вређања и клеветања. ;Нажалост, због функције коју обављам, дужан сам да штитим добро кућно васпитање и моралну узоритост убедљиве већине грађана ове земље, па не смем и не желим да му одговорим на једини начин који Митровић може да разуме. Задржаћу право да то учиним у неким другим, будућим околностима”, додао је министар.

Полемика Митровића и Вукосављевића почела је када се министар заложио за рестриктивније услове за емитовање ријалити програма и када је оценио да они негативно утичу на ментално стање нације због садржаја које промовишу, преноси Бета.

Вукосављевић: Ријалити су срамота за медијску сцену – Митровић: Министар је површна незналица

Mинистар Вукосављевић је казао и да је апсурдно на тим телевизијама емитовати програм, „који духовно и ментално уништава један народ”, те да су ријалити програми „срамота за медијску сцену”, и да би волео да Министарство културе и информисања добије ингеренције да утиче на емитовање ријалитија, што тренутно није случај.

„Вербални порнографски садржаји и телесни порнографски садржаји, без обзира у које се време емитовали, не смеју да имају места у програму са националном телевизијом. Нико не може да правда емитовање ријалити програма реченицом да ‘народ то тражи’, јер то није тачно. Ово није народ лакрдијаша и псовача. Нажалост, Минстарство културе није у прилици да реагује по питању ријалити програма”, казао је Вукосављевић.

На то је реаговао власник Пинк телевизије Жељко Митровић, тако што је министра назвао „површном незналицом”, која хоће да „додатно обогати произвођаче ријалити садржаја”.

„Сад би још да натера грађане да плаћају свој омиљени програм. Да није толико површан и глуп, знао би да снага оваквог садржаја не зависи од места приказивања, јер је Пинк успео у Црној Гори да за само 10 дана, а после продаје националне фреквенције, са потпуно новим каналом Пинк Медиа М, на коме се емитује углавном Задруга 2, постане најгледанија телевизија у категорији свих канала, укључујући и националне канале Црне Горе, и то као страни кабловски канал”, навео је Митровић.

Како каже, „не разуме министар” да платформа приказивања или емитовања више није кључна ствар и да садржај већ дуго влада свим медијским платформама, а поготово од када је интернет постао доминантан медиј.

„Али, Боже мој, мала смо земља, па није лако ни пронаћи способне и паметне министре тако да ови из каменог доба још увек морају да прочитају доста литературе из области либералног медијског тржишта. До тада, нека нам је министар здраво и добро”.

Додао је и да ако министар себи дозволи да за народ каже да је то „народ лудака”, онда није никакав министар, већ „инквизитор” савременог доба.

Митровић додаје и да је министар један „несолидан човек”, који би да намеће и санкционише, без уважавања чињенице да живимо у демократској либералној епохи која није савршена, али има своја правила.

„У тим правилима народ је, на његову жалост, тај који врши избор свега, па и телевизијског програма” поручио је власник ТВ Пинк.

На то саопштење Митровића реаговао је министар Вукосављевић, који је нагласио да, чувајући достојанство и Министарства и своје, није у прилици да власнику Пинка одговори на начин и језиком „који се негује у делу програма његове телевизије, а који би језик, несумњиво, сасвим прецизно разумео”.

„Овако, свесно ризикујући да останем несхваћен, охрабрујем га да, упркос неслагању са саговорницима, почне да обликује своје изражавање у складу са општеприхваћеним нормама комуникације, које и даље важе у јавном простору. Тај процес, иако за почетнике тежак и мукотрпан, на крају увек даје позитивне резултате” каже Вукосављевић.

Каже и да се нада да су „когнитивни капацитети Митровића” били само тренутно у кризи, када му је приписао управо супротно од онога што је рекао.

„Дакле, уз наду да је криза била пролазног карактера, обавештавам га да сам рекао да Срби НИСУ народ лудака, упркос његовим вишегодишњим запаженим напорима да ту чињеницу промени” прецизирао је министар.

Додаје и да ће наставити да позива и Митровића и све друге кориснике националних фреквенција да у својим програмима смањују количине простаклука, вербалне и телесне порнографије и других скаредних облика понашања.

Ово друштво, оценио је Вукосављевић, заслужује да буде од тога поштеђено, а „либерални модели” у медијима пружају довољно могућности за производњу забавних програма доличног садржаја.

Додаје и да је, наравно, неопходан предуслов за то укупна друштвена и морална артикулисаност произвођача таквих програма.

„Коначно, ако ме Митровић због ставова које износим сматра ‘инквизитором’ неукуса, духовне беде и простаклука, онда то схватам и као неку врсту комплимента, на чему му се захваљујем. О солидности наших карактера нека суди јавност, дали смо, сваки понаособ, довољно аргумената за процену”, поручио је министар који је додао да Митровићу узвраћа жеље за добрим здрављем, преноси Танјуг.

Опрема: Стање ствари

(Политика, 19. 9. 2018)



Categories: Вести над вестима

Tags: , ,

7 replies

  1. Вукосављевић је последња особа у Србији која има право да приговара ”ријалити Србији”, јер је сам учесник ријалитија званог ”крунски савет”. Он, у том циркусу служи дворској луди, која живи на туђ рачун (у овом случају , на рачун грађана Србије), и брука Србију где год јој се (дакле дворској луди), укаже прилика.
    Само човек лишен стида кадар је да се камењем баца на оно чега је он сам део. Вероватно му је као министру одзвонило, па хоће да направи ситуацију у којој ће изгледати као храбар и интелектуално аутономан човек – кад га најуре.
    У суштини, Вукосављевић је супротност је свему, осим полтронству.

  2. Када један министар- у овом случају чак културе!- незна смисао израза-ријечи-
    “скрупулозно”- што је видно из контекста у којег је ставља-, онда се има п р о и з в о д истог министра- и свих његових претходника и, уопште, министара- , производ звани р и ј а л и т и- з а ј е д н и ц а, друштво, држава… именом Ријалити; сљедствено: “Ријалити
    жељко” само је сегмент, дио заједнице која се зове Ријалити, те само у таквој заједници министрима могу да буду само овакви ријалити министри…

  3. Ево и мене да досолим. Овде видимо неколико актера :
    – Министра Владана, који јавно и храбро упозорава да је јавни сервис упрљан и киднапован. Министар звони на узбуну.
    – Тајкуна Жељка, који не само да зарађује новац на јавном сервису, него се уз то и забавља. И простачки лаже и вређа министра
    – Власт, којој Пинк чини велику услугу јар дими и опија народ. Власт се не солидарише са министром. Напротив : Вучић ћути, Брнабић каже да је ријалити Ђиласов изум, Шарчевић каже да га приватна ТВ не интересује.
    – Регулационо тело за ТВ, које ћути
    – Цркву, која ћути (осим Ненада Илића)
    – Порфирија, Спаса и Драгана, који очекују оставку министра.

  4. Вјеруј ми, Ђоле, да нисам на томе нивоу- ово моје шкрабуцкање то јасно показује.
    Оставку не може поднијети н е ш т о, већ
    н е к о . Уосталом, у Ријалитидржави (и) н е ш т о је Ништа…
    Интригантно је ово са Порфиријем: да напред нема Петровича, можда би се штуцнуло ономе у Загребу- из задовољства, никако гриже савјести; да ову има не би било Ријалитија.

  5. E, да је, а није /а само Бог зна зашто није?/, епископ Порфиирије одреаговао
    и по Богу и по Људима, лично, и као представник СПЦ у РРА /Републичка радио-
    дифузна агенција/, док бејаше члан, а једно време, богами, и “ПРВИ ЧОВЕК“ те
    агенције, Жељко би остао само Жељко, а никако – ”Де Медичи”!

    Ашто се тиче министра који је ћутао на пошаст парАДе гАДа, јАДа… , када је
    требало прославити стогодишњицу пробоја Солунског фронта, он није био сам.
    Војска Србије је ћутала!?
    Полиција Србије је ћутала?!
    Србска Православна Црква је ћутала?!
    Једино тамо неки ”монах/немонах”Антоније са групом од њих 20-ак верника
    покушавао нешто да учини, пре, у току и после тог јАДа од парАДе.
    А, није то морало тако да буде.
    Ово што су аџувани учинили, не може се одбрити, али до тога не би ни у ком
    случају дошло да су Патријарх Иринеј, Амфилохије Радовић…,заједно са
    верницима Богородичиног града, изашли на улуцу са Крстовима, Иконама…
    организовали Литију и стали наспрам КОРДОНА…
    ешко да би било који КОРДОН полиције подигао пендреке или бацио димне
    бомбе на Литију коју предводи Његова Светост Патријарх Србски Иринеј.
    Није искључено да би се тај исти КОРДОН прикључио поворци
    СВЕТОСАВСКЕ ЛИТИЈЕ…
    Али, да би се тако нешто учинило, мора се бити Христољубив , Човекољубив,
    Родољубив… чега није било у умовима и срцима наших јерарха СПЦ-е,
    премда су верницинешто самоиницијативно покушавали да ураде, непосредно,
    пре и у току те параде срама!
    Ипак, Драги Бог не дозвољава да пропадне СРБски род и његова Православна
    Држава Србија!
    Уместо ПАРАДЕ СРАМА , Београдом је требало шетњом и пригодним
    програмом да се обележи годишњица СОЛУНСКОГ ФРОНТА – испред споменика
    – реплике ОСМАТРАЧНИЦЕ СА СОЛУНСКОГ ФРОНТА, у Пионирском парку,
    преко пута Скупштине Србије, на углу Улица Краља Александра и Кнеза Милоша,
    са полагањем внаца на споменике – гробове Војводе Петра Бојовића, Живојина
    Мишића, Радомир Путника,ђенерала Павла Јуришића Штурма, Милунке Савић,
    споменика – костурнице учесницима Рата 1914.- 1918. – на Новом гробљу у
    Београду, и Војводи Степи у Чачку!
    Да је на чело ове и овакве поворке стао врх СПЦ – са делом свештенства,
    епископата, Удружења неговања традиција Ослободилачких ратова
    1912.- 1918. и вњрног народа – ПАРАДЕ БОЛЕСНИКА не би ни било, јер би се
    већина ПОЛИЦИЈЕ ПРИКЉУЧИЛА ТОЈ И ТАКВОЈ ПОВОРЦИ, А БОЛЕСНИЦИ БИ
    СЕ РАЗБЕЖАЛИ СВАК НА СВОЈУ СТРАНУ!
    Против Православља се све отвореније наступа – води специјални рат
    неубојним средствима, јер је оно – ПРАВОСЛАВЉЕ – ”непријатељ број 1”
    Новом светском поретку.

    Драган Славнић

  6. Ваукосављевић је натољубац и као такав, реликт прошлости, задували су у Србијици нови ветрови.. То је човек без личних квалитета, којег је на место министра културе препоручила камарила око ”престолонаследника”, а камрили су га препоручили Чолак – Антићи.
    Његов земан је прошао са Тадићем…. ”земан гради по приморју куле, земан гради, земан разграђује”.

    Он је бесрамни каријериста који сад покушава да се представи као ”примјер чојства и јунаштва”, а то је оно што га чини бескрајно одвратним.

  7. Не изненађује ме пљувачки коментар Митровића министру културе он за боље и не зна јер наша цела ТВ је већ одавно без ње.
    Већ његова као и министаркина изјава да се млади угледају на ријалити Кардашијан не би ли постали познати.
    Ако је то за министарку и Митровића оличење културе зашто онда није сама отишла у ријалити неби ли постала славна или Митровић послао сопствену децу а ми гледајући их културно се уздизали.

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading