FakeNews.rs: Када политичари наседну на лажне вести

Како су на лажне вести и дезинформације наседали Александар Вучић, Војислав Шешељ, Ивица Дачић, Милан Бачевић и Велимир Илић

„А што се тиче оптужби на рачун државе, ја хоћу грађанима… Мислио сам да то не говорим. Хоћу људима да прочитам само неке податке. Знате ли да у Америци сваких десет секунди, када тај посао обављају… Гине сваких десет секунди, понављам, гине један од перача прозора. Сваких десет секунди“. Овим речима је председник Србије, коментаришући погибију двојице радника у Београду на води, јавности саопштио и статистику сатиричног портала The Onion из 2011. године. Твитераши су у експресном року открили о чему је реч, а недуго затим уследиле су и рачунице чији је циљ био да додатно потцртају апсурд: уколико један перач прозора гине на сваких десет секунди, то би било 3.153.600 перача годишње, односно 1.051.200 – уколико рачунамо само осмочасовно радно време.

На оваквом месту намеће се закључак-флоскула: грешке се, напросто, свима дешавају. Разлика је, напослетку, само у томе како се према њима односимо. На медијској сцени Србије грешка се од изузетка одметнула у правило. Зато је и професор Раде Вељановски са Факултета политичких наука у Београду на недавно одржаној конференцији „Мостови медијског образовања“ рекао како њега више од протока лажних вести занима проток истинитих: како једна истинита информација успева да одоли свим могућим притисцима, уредничким, политичким и маркетиншким, те да на крају буде и објављена као истинита.

Дезинформације се у Србији преливају из медијске у политичку сферу и обратно. Тај двосмерни ток непрестане циркулације ствара амбијент у коме је могуће на основу лажних вести креирати скупштински дијалог, спољну политику и инвестиционе планове. 

Један од легендардних примера комешања стварности и фикције на политичкој сцени проузрокован је првоаприлском шалом новосадског Радија 021 из 2004. године. Како професор Дејан Пралица наводи у свом приручнику „Дискурс радија“, ова станица је тада лансирала шаљиву вест према којој најбогатији Србин на свету, Стив Богданович из Чикага, долази у Нови Сад да отвори „монтажно-демонтажни јавни WЦ испред Градске куће“. На шалу је насео тадашњи министар за капиталне инвестиције Велимир Илић, који је новинару Радија 021 рекао како је лично разговарао са Богдановичем, иако је реч о фиктивној личности. 

Бивши министар природних ресурса, рударства и просторног планирања Милан Бачевић изјавио је у јануару 2014. године како Кина планира да у наредном периоду у земље централне и источне Европе инвестира 10.000 милијарди евра. И још једном: десет хиљада милијарди евра. За тај број са 13 нула ретко када имамо прилику да чујемо у било ком контексту, али министар је податак поновио још једном: „Да, добро сам вам рекао, Кина планира да инвестира 10 хиљада милијарди. (…) То је заиста сјајан успех и нешто на шта Србија дуги низ година може да рачуна”. Након бурне реакције јавности, која је укључивала и рачунице Блица према којима би са 10.000 милијарди евра читав Београд могао да буде поплочан новчаницама од 50 евра, и то шест пута, или да се направи мост од кованица од једног евра широк 1,4 метра од Земље до Месеца, министар је изјавио како је поверовао у дезинформацију коју је добио од преводиоца, и да је тачан број десет милијарди, а не десет хиљада милијарди.

У мају 2017. године портал Стање ствари објавио је измишљену вест да је Александар Вучић у ексклузивном интервјуу за албанску телевизију Схqипëриа натyрале (Природна Албанија) изјавио да се никада није залагао за Велику Србију и да ће ухапсити свакога ко заговара ту идеју. Лидеру Српске радикалне странке Војиславу Шешељу није требало много времена да наседне на ову вест: већ сутрадан је у Скупштини Србије поставио питање Александру Вучићу кад ће да га хапси: „Ја заговарам Велику Србију, увек сам заговарао Велику Србију, читавог живота, и ја сам типичан случај ког треба хапсити, по обећању које је Александар Вучић дао албанској телевизији”.

31. јула ове године Српски телеграфје објавио измишљену вест да је премијер Мађарске Виктор Орбан најавио формирање „Уније Е6“ којом би спојио нашу земљу са Мађарском, Пољском, Румунијом, Чешком и Словачком. Након консултација са Владом Мађарске Fake News Tragač је установио да такву унију Виктор Орбан никада није ни поменуо. Коментаришући ову фиктивну идеју за „Српски телеграф“, министар иностраних послова Ивица Дачић назвао је Орбана пријатељем Србије и рекао да „идеја о савезу шест држава може бити добар предлог за нас, али ће се о томе свакако изјаснити Влада и наш државни врх“. Измишљену унију коментарисале су и Јадранка Јоксимовић и Зорана Михајловић.

Шта би, након свега, био следећи степеник ове приче? Можда вест о богатом Србину из Чикага који је, преодевен у перача прозора, шпијунирао потписнике уговора Кине и Уније Е6, али је десет секунди касније пао на полицијски аутомобил у коме су се налазили ухапшени заговорници Велике Србије.

Наслов и опрема: Стање ствари

(Fakenews.rs, 17. 8. 2018)



Categories: Преносимо

Tags: , , , ,

2 replies

  1. Njihovo nasedanje na nepostojeće vesti otkriva pravo s*anje stvari tj. kako oni sede na postojećim vestima, koliko su oni u stvarnosti.

  2. Овде нас ставише у погрешан кош: ми нисмо објавили лажну но сатиричну вест. Као и Онион. Требало би, чини ми се, правити разлику између лажних вести и вести као да су праве 🙂

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading