Вучић у Кини: Од извоза меса преко набавке дронова до „летећих аутомобила”

Вучић је рекао да је раније, говорећи о иновативним идејама и прототипима „летећих аутомобила“ које Kинези у својој земљи планирају да реализују, то била једна од тема о којој се разговарало

Александар Вучић и Си Ђинпинг (Фото: Танјуг)

Председник Србије Александар Вучић изјавио да је кинески председник Си Ђинпинг дао налог свом секретару да у агенду кинеског председника упише и посету Србији.

Вучић се иначе, са делегацијом из Србије, налази у Пекингу, где се данас састао са кинеским председником. Како преноси Танјуг, Си Ђинпинг је рекао Вучићу: „Ко тако и толико пута куца на врата, врата му се отворе.“

Вучић је више пута је поновио да ће приликом овог, петог сусрета с кинеским лидером у претходне две године, Си Ђинпинга позвати да посети Србију. Српски председник истакао је да се након посете Косову и Метохији данима припремао за посету Кини.

„Живео сам за ово. Имао сам трему, ноге и руке су ми дрхтале, али урадио сам оно што сам обећао. Председника Сија два пута сам позвао, а он је трећи пут дао налог министру спољних послова да припреми долазак, што значи да ће да дође“, рекао је Вучић после разговора са кинеским председником.

„Желимио да вас видимо у Србији, Србија има најбољу сарадњу са Кином“, поручио је Вучић Сију. Он је рекао да је разговор био дуг и да се за њега дуго припремао после посете Косову и да је за то живео и за то се спремао, али и да је имао велику трему.

Председник је рекао и да је Си истакао да „ко тако и толико куца на врата, та врата се на крају отворе“. Вучић је рекао и да је од Сија добио позив за другу сесију „Једног појаса, једног пута“, у априлу идуће године.

Вучић оценио и да Кина поштује Србију јер смо како је рекао, „суверена и независна земља која сама доноси своје одлуке, за разлику од неких других“. „Кина подржава наш територијални интегритет као што и ми подржавамо територијални интегритет Кине и политику Један појас – један пут“, казао је Вучић новинарима.

Србија убире многе плодове пројекта који је покренуо председник Си „Један појас, један пут“

Председник Србије Александар Вучић састао се у Дому народа у Пекингу са кинеским колегом Си Ђинпингом. Србија убире многе плодове пројекта који је покренуо председник Си „Један појас, један пут“, рекао је Вучић на састанку.

Након руковања двојице председника уследио је састанак две делегације. Као домаћин, Си је пожелео добродошлицу Вучићу и рекао да сматра да је он добар пријатељ и партнер Кине и да се искрено залаже за развијање односа, што, како је рекао, веома цени.

Си је изразио задовољство што се потписани споразуми реализују. Говорио је о претходним сусретима и првом састанку Иницијативе „Један појас, један пут“ на коме су почели најинтензивнију сарадњу и рекао да је у данашњем тренутку великих промена и потреса на међународној сцени, развијање сарадње од изузетног значаја.

Вучић је рекао да је почастван, да две земље гаје пријатељске и блиске односе и да се труди да се тако настави, као и да Сија сматра пријатељем.

Истакао је да се одвија низ важних економских пројеката између две земље и да је нешто научио од Сија на састанцима – да од те Иницијативе корист нема само Кина, већ све земље на том путу.

Србија убире многе плодове пројекта који је покренуо председник Си „Један појас, један пут“, рекао је Вучић.

Након састанка са Сијем, Вучић се обратио новинарима којима је рекао да ће председник Кине поново доћи у Србију.

Председник Србије борави у вишедневној посети Кини. Већ је потписано неколико вредних споразума, међу којима су они о инвестицијама у град Зрењанин и споразум са компанијом „Зиђин“ која би у РТБ „Бор“ требало да уложи готово милијарду и по долара.

Имамо подршку Пекинга по питању KиМ

Председник Србије Александар Вучић изјавио је данас у Пекингу да Србија има пуну подршку Kине по питању Kосова и Метохије.

„Ми подржавамо политику једне Kине. За нас постоји једна Kина и ништа друго, као и за њих јединствена Србија и ништа друго“, рекао је Вучић за ТВ Пинк.

Од извоза меса до „летећих аутомобила“ – дајте да видимо шта ћемо са тим литијумом и јадаритом у Западној Србији

Од свих 16 централно-источних земаља, које су део иницијативе „Један појас, један пут“, Србија већ повлачи највећа средства, а у разговорима делегације са председником Александром Вучићем, у Пекингу, отворен је читав низ нових тема и предложено много пројеката на којима би Kина и Србија могле заједно да раде.

Председник Вучић је данас новинарима потврдио да се ти разговори, односно предлози, крећу од извоза индустријских остатака у преради свињског меса, до сарадње на производњи „летећих аутомобила“.

„Има пуно идеја о којима разговарамо са Kином. Од ситних ствари, како, на пример, да у наредних шест месеци решимо питање извоза свињских ногу, папака и свега онога што се код нас баца или не користи у довољној мери. Па до тога да размишљамо да им кажемо ”дајте да видимо шта ћемо са тим литијумом и јадаритом у Западној Србији“, рекао је Вучић и наставио:

„Да вас замолимо за фабрику електричних аутобуса и електричних аутомобила, до тога да знамо да радите прототип летећих аутомобила, хајде да пробамо да нешто од тога направимо у Србији“, пренео је Вучић данас после сусрета са кинеским лидером Си Ђинпингом, а уочи наставка посете Kини, сусрета са премијером Ли Kећијангом и учешћа на састанку „Нових победника“, у оквиру Светског економског форума, „летњег Давоса“ у Тјенђину.

Србија већ повлачи највећа средства захваљујући својим пројектима, и то више нису пројекти као што су били раније.

„Реч је о преференцијалним кредитима, а не комерцијалним, за инфраструктурне радове“, прецизирао је Вучић.

Захваљујући сарадњи с Kином, некадашњи гиганти, који су годинама били проблем Србији, данас то више нису, а током актуелне посете било је речи са кинеском страном и о изградњи индустријске зоне у Смедереву и Борчи.

Председник је најавио да ће сутра у Пекингу бити разговора и са Синопеком, највећом нафтном петрохемијском компанијом на свету, како би се пронашло решење за петрохемијски комплекс у Србији.

„Оно што они знају то је да ми, упркос некада прикривеним, некада мањим, некада већим притисцима, чувамо своје пријатељство с Kином. Они то поштују. Србија је независна и суверена земља, која сама доноси своје одлуке за разлику од неких других. То има своју цену коју плаћамо на некој другој страни, али мислим да водимо добру политику“, истиче председник Србије.

Вучић је поручио да Србија хоће „економски да побеђује у региону“ и да се држава економски убрзано развија.

РТБ Бор ће, каже, оног секунда када Kинези отворе рудник Церово и уложе 300 милиона као и додатни новац у Мајданпек, то ће донети додатних 1,5 посто раста БДП-а.

„Причамо о огромним бројевима. А, да би људи разумели у Србији, 1,5 посто обично значи да имамо 600 милиона евра годишње више, које можемо да потрошимо а да нисмо задуженији“.

Вучић је поређења ради, рекао да деоница пута Прељина-Пожега, кошта 600 милиона евра.

Сутра ћете видети – седећемо са најмоћнијим кинеским компанијама

Председник Србије објашњава да је замолио Сија да дође како бисмо могли да се похвалимо на лицу места да, пропорционално броју становника и величини територије, имамо најбољу сарадњу и резултате са Кином.

Од председника Сија лично је добио позив за учешће на другој сесији у оквиру пројекта „Један појас, један пут“, у априлу следеће године у Кини. То је, како је истакао Вучић, тек други позив који је упутио након позива председнику Русије Владимиру Путину.

Вучић је нагласио да се Београд и Пекинг међусобно подржавају и када је у питању територијални интегритет.

Председник Си је истакао изградњу индустријске зоне и долазак великих кинеских компанија у Србију, рекао је Вучић.

„Сутра ћете видети – седећемо са најмоћнијим кинеским компанијама са којима до сада нисмо имали прилику да се сретнемо у годинама претходног рада. Верујемо да ће неке од њих доћи у нашу земљу што би додатно подстакао раст Србије“, рекао је Вучић.

Председник Србије напомиње и да је Си емотивно говорио о смедеревској железари. Како каже, кинески председник је везан за раднике јер је био дирнут њиховим односом према њему када је био у Смедереву.

Како је истакао, највећи проблем српске привреде били су РТБ „Бор“ и Железара, а данас имамо компанију која ускоро постаје највећи извозник и највише доприноси расту БДП-а. Истовремено, то је, како истиче, и компанија од које наплаћујемо порезе и која плаћа и гас и струју.

Подсетио је да је РТБ „Бор“ је био дужан више од милијарду евра, а код Железаре смо губили 12 или 13 милиона долара на месечном нивоу.

Имам неке идеје које сам добио после разговора са шеиком Мухамедом бин Заједом

Вучић је рекао да је замолио кинеског председника за помоћ и подршку за додатно високотехнолошко унапређење наше земље, односно за иновативне технологије и вештачку интелигенцију.

„Имам неке идеје које сам добио после разговора са шеиком Мухамедом бин Заједом, нешто они раде и заједно“, рекао је председник и истакао да Србија жели да у тим оквирима нађе своје место.

Наш циљ је, истиче, да Србија сачува младе и образоване људе, да могу да раде и зарађују у својој земљи.

Било је речи, каже председник, и о индустријској зони, те најавио да се састаје у Кини са руководиоцима неких од најмоћнијих кинеских компанија.

„Толико је био важан састанак да не могу све утиске да пренесем у кратком времену. Питао сам се да ли сам дрзак“, рекао је председник.

Вучић је рекао да му је кинески председник пренео да ко толико пута куца на врата, врата се отворе, јер се упорност исплати. У оквиру иницијатива „Један појас један пут“ и „Кина 16+1“ Србија повлачи највећа средства.

Председник каже да Србија има највише пројеката из Кине, а реч је о преференцијалним кредитима, а не комерцијалним, а „све тешкашке проблеме више немамо“. Најавио је да ће сутра имати разговоре са „Синопеком“, највећом петрохемијском компанијом у свету да видимо шта ћемо радити са нашим петрохемијским комплексом.

„Поносан сам на нашу Србију која полако, скоковима иде унапред“, истакао је Вучић.

Истакао је да смо суверена, самостална земља која сама доноси одлуке, и да то има цену која плаћамо на другој страни. „Водимо и бирамо добру политику. Ми хоћемо економски да побеђујемо у региону и да се економски развијамо“, предочио је Вучић.

Када кинеска компанија уложи у Церово 300 милиона евра, у Мајданпек, то ће донети 1,5 одсто раста, а то значи 600 милиона евра годишње које ћемо моћи да потрошимо без задуживања, илустровао је Вучић.

Вучић је најавио да га очекују и разговори са премијером Ли Кећангом, као и учешће на Економском форуму у Тјенђину. Председник Србије је рекао и да ће се током форума састати са естонском председницом, летонским председником и председником Самое.

„Тамо ће бити представници неких земаља које су признале Косово, па ћу и томе нешто да им кажем“, навео је Вучић.

Познавање језика и културе једног народa је важна ствар у односима Србије и Кине

Председник Републике Србије Александар Вучић примио је данас групу студената са катедре за српски језик на Универизтету за међународне студије у Пекингу.

„Познавање језика и културе једног народа веома је важна ствар у односима Србије и Кине, али и у односима 16 европских земаља и Кине. Ваше знање допринеће већем пријатељству српског и кинеског народа и држава. Ништа људе не привлачи колико познавање културе, језика и обичаја других народа.

Кинески народ је велики народ и његова снага лежи у подршци и познавању других народа. Чак и иницијатива „Један појас,један пут“ није само да би кинеском народу било боље, већ да би и остали учесници имали корист од тог пројекта.

Волимо и поштујемо кинески народ, јер је био уз нас и у најтежим временима. Све је већи број кинеских инвеститора у Србији, једни друге подржавамо у свим међународним процесима“, истакао је председник Вучић обраћајући се студентима.

Председник Вучић упутио је позив студентима да посете Србију и буду његови гости.

Си свакако долази, јануар или септембар, али долази

Председник Србије Александар Вучић потврдио је да се следеће године свакако може очекивати долазак кинеског председника Си Ђинпинга у Србију.

„Да ли у јануару или септембру, октобру, али доћи ће“, прецизирао је Вучић за ТВ Пинк после вечере коју је Си приредио за председнике страних држава.

Вучић је истакао да је поновни долазак кинеског председника за две године у једну европску земљу знак огромне подршке и поверења. Kазао је да сада кинески министар спољних послова тражи простор у агенди председника. Додао је и да Си позив није лако прихватио.

„Трећи пут сам морао да замолим, онда се он насмејао и сви су се насмејали, и онда је Си дао налог министру“, пренео је Вучић.

Он је рекао и да је вечера била прилика да се разговара о свим глобалним важним питањима у свету, Kорејском полуострву, као и новим тарифама САД према Kини, а које би могле да погоде и малу Србију, указујући да зато морамо да гледамо себе да сачувамо.

Вучић је навео и да је много научио од председника Сија, да је важно да се брине о свему у свету, јер, како је рекао, Си има пословицу о томе да „када горе капије града, рибе ће у блату да страдају“.

Поново је истакао и да Kина Србију доживљава као искреног пријатеља у којег имају поверење и спремност да са нама ради. Kако је навео, такав однос према Србији показан је и кроз то што је председник Си желео да Вучић седи са његове десне стране на вечери.

„То је однос према Србији, осећате се поносни“, казао је Вучић и поновио да ће он у априлу поново ићи у Kину.

Опозиција не жели да види успехе већ се баве политиком мржње и позивима на насиље

Председник Србије Александар Вучић изјавио је данас да неки у Србији, и поред свих успеха, потписаних уговора за РТБ Бор, тога што је Србија међу три најбрже растуће економије у Европи, што је продат и ПKБ, неће да виде успехе, и ништа друго не знају и неће да раде већ да се баве политиком мржње и позивима на насиље.

Вучић је у изјави за ТВ Пинк, на констатацију да има оних који критикују и уговоре са кинеским партнерима, продају ПKБ, узвратио да су то они који су уништили ПKБ, довели до тога да је дуг био скоро 90 милиона евра, а затим је актуелна власт успела да га смањи за десет милиона, те упитао – у чему је уопште проблем.

Пошто су се, каже, накрали и напљачкали док су били на власти, питање је зашто нису то купили они, па продали за више новца, „па да ме срушите на силу, онако како једино и можете, пошто другачије не можете“.

„Што лажете, што обмањујете народ? Али, зна наш народ и ко је поштен и ко је опљачкао земљу“, приметио је Вучић.

Kако је рекао, треба само погледати Kраљево и Ниш, Лесковац, Врање или Нови Сад, где 40 година фабрике није било „док их Вучић није довео“ и додао да је у Ниш довео шест фабрика, а да Kраљеву стижу две фабрике.

У чему је њихов резултат, упитао је, и наставио: „Је л’ у томе што су хтели да затворе РТБ Бор, а сад не ваља ни то што смо довели Kинезе“?.

Навео је да ће сада РТБ Бор моћи да плаћа струју и да ће радници примати плате, а ти неки кажу како то није добро.

„Шта ви хоћете људи? Да уништимо све, као што сте ви уништили и да не постоји здрава економија“, рекао је председник Србије.

Вучић је рекао да је у Kину дошао да се бори за здраву, успешну Србију, да то сви у свету препознају, да је Србија једна од три најбрже растуће економије у Европи, а на све то – „мрзимо те, Вучићу“.

„Kада је Србија била једна од три најбрже растуће економије? Па, никад“, подвукао је и додао да је његовим политичким противницима тешко да кажу неку лепу реч и о њему или било чему другом у Србији.

Навео је да је то стога што све треба приказати као лоше, па чак користе и болесну децу за такву кампању против њега:

„Сад се о трошку државе лечи у иностранству 15 пута више деце, него што је то било пре пет или шест година“, рекао је Вучић и додао да разуме што се користе таквим стварима и што хоће да га руше на силу, јер и немају шта друго да кажу, они, истиче, који су имали минус 3,1 раст БДП, а сада је раст БДП плус 4,9 одсто.

Беспилотне летелице – на томе раде тимови две земље

Председник Србије Александар Вучић изјавио је данас да је о набавци беспилотних летелица од Kине разговарао са председником Kине Си Ђинпингом, те да грађани могу да буду убеђени да Србија полако, али сигурно постаје снажнија.

Александар Вучић (Фото: Танјуг)

Вучић је, за ТВ Пинк, рекао да је председник Kине Си отворено говорио о нашој војнотехничкој сарадњи, али и да су ту тимови две земље, који ће на томе даље радити.

„Грађани Србије могу да буду убеђени да Србија полако, али сигурно постаје снажнија“, рекао је Вучић и додао да је Војска разарана протеклих 10, 12 година, да су и пре тога настали губици „у супстанци“, у ратовима, а да је сада обнављамо.

Улагањем у РТБ осигурали наредних пола века за Бор

Председник Србије Александар Вучић изјавио је данас у Пекингу да значај кинеских инвестиција свакако најбоље разумеју запослени у смедеревској Железари, као и у Бору и Мајданпеку. Истакао је да је кинеском инвестицијом у РТБ Бор осигурано наредних 50 година за источну Србију, њен раст и развој. Током посете делегације Србије Kини потписано је 11 споразума вредних три милијарде долара.

„Обичном човеку не значи ништа ни три милиона, 300 милиона, ни три милијарде, ни 300 милијарди. То су тамо неке цифре, јер их не види директно. Али, ако питате запослене у смедеревској Железари, они то и те како разумеју, јер радник Железаре, уместо да нема плату, седи кући и тражи посао, сада има посао и већу плату него да смо им ми понудили“, рекао је Вучић за ТВ Пинк.

То, како је рекао, разуме и Бор, јер ће сада Бор и Мајданпек имати и већу рудну ренту, па ће боље живети и грађани који раде у јавном сектору, али и они који раде у РТБ-у, имаће осигурану будућност.

„Пре неколико година, они који нас данас критикују, званично су нудили људима у РТБ Бор, тражили од њих да престану да се баве производњом бакра. Говорили су им да праве столице од прућа, да саде кикирики. Данас причамо о наредних 50 година осигураних за источну Србију“, нагласио је.

То ће, каже, значити да од рудне ренте и Мајданпек и Бор и цео Борски округ, али и део Браничевског округа имају боље путеве, што води убрзаном развоју.

Децембарске или јануарске плате ићи ће на 470 евра просечно

Kако је додао, смејали су му се када је говорио о просечној плати од 500 евра.

„Тада је шеф ДС Шутановац рекао – када то буде у Србији, сви ћемо да гласамо за СНС. Сада сачекајте повећање плата, децембарске или јануарске плате ићи ће на 470 евра просечно“, рекао је председник.

Навео је и да је свако укључивање Србије у кинеске пројекте важна вест за нас. Вучић је рекао да је раније, говорећи о иновативним идејама и прототипима „летећих аутомобила“ које Kинези у својој земљи планирају да реализују, то била једна од тема о којој се разговарало.

„Шта год да они нама препоруче, не можемо ми то да носимо, немамо ми ни тај новац. Праве прототипе, у било шта ако можемо да уђемо, то је велика срећа за нас. То је добијање нечега што више нису ни капиталне инвестиције, веће је то нешто више од тога, то је задржавање младости и обезбеђивање будућности за нашу земљу“, назначио је.

Не морам ја ништа да знам о томе, само знам да без тога не може

Председник је рекао да је у разговорима са Kинезима, наша делегација радила на неколико фронтова. Један фронт су, прецизира, преференцијални кредити, које Србија може да издржи захваљујући, каже, великом расту и доброј финансијској ситуацији и добром стању у нашем буџету. Такође разговарало се о развоју српске инфраструктуре са додатним кинеским инвестицијама. Све то, истакао је, резултираће драматичним растом српске економије у временима која су пред нама.

Вучић је рекао да као народ нећемо моћи да останемо и опстанемо уколико не пригрлимо савремену технологију.

„Не морам ја ништа да знам о томе, само знам да без тога не може. Морамо да створимо све најбоље могуће услове за улагање у софтверску индустрију, најбоље услове за плаћање научника и инжењера, да нам они не иду ван земље, чак неке да покушамо да вратимо назад“, рекао је Вучић.

О томе како да се део стручњака врати и у Србију, као што је то пракса у Естонији, каже, разговарао и са председницом те земље.

Због победе Звезде Јоргованка Табаковић морала да купује додатне евре да не би динар сувише ојачао

Председник Србије Александар Вучић пожелео је Црвеној звезди успех на вечерашњој утакмици са Наполијем у Београду у Лиги шампиона. Он је у изјави за тв Пинк из Пекинга рекао да не зна да ли ће стићи да прати утакмицу, због временске разлике, јер рано ујутру путује у Тјенђин на економски форум.

„Ако будем издржао, од срца ћу навијати за Звезду посто је Антић цео дан радио да се некако успостави веза, да можемо да гледамо у мојој соби, али, да ли ћемо успети, то не знам. Свакако желим срећу Звезди и победу, добру утакмицу и радост нашим навијачима“, рекао је Вучић.

Није желео да даје процене и додаје: „Ја сам навијач и надам се победи. Било да победи или изгуби остаћу исти навијач. Желим им успех“. Успех наших спортских клубова доро утиче и на економију рекао је председник, шаљиво додајући да се и Јоргованка Табаковић обрадовала због победе Звезде и рекла да је морала да купује додатне евре да не би динар сувише ојачао.

Наслов и опрема: Стање ствари

(Агенције/НСПМ, 18. 9. 2018)



Categories: Вести над вестима

Tags: , , ,

1 reply

  1. Лепо.
    Још лепше !
    Ако је председник из Народне републике Кине донео и њихов Закон против корупције

    https://gerila.rs/kako-se-kinezi-bore-protiv-korupcije-streljano-10-000-funkcionera/

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading