Грчки митрополит Серафим: Патријарх Вартоломеј да не провоцира раскол и да се покаје

Вартоломејево признање расколника у Украјини испровоцираће расколе и поделе у Христовој Апостолској Цркви

Врх Руске и Грчке цркве на заједничкој литургији у Исакијевском сабору у Санкт Петербургу  (Извор: Факти)

Митрополит Кифирски и Антикифирски Серафим упозорио је Цариградског патријарха Вартоломеја да његова дејства поводом Украјине воде расколу у светском православљу.

Кифирска и Антикифирска митрополија је саставу Грчке (Еладксе) православне цркве, па је утолико значајније што је Серафим позвао Вартоломеја и да не „провоцира шизму“ и да се покаје.

Он је оне у Украјини којима Вартоломеј има намеру да да аутокефалност назвао расколницима и упозорио да ће то „жалосно завршити“:

„Цариградски патријарх – уместо што општи са папом Римским – треба да се јавно покаје. Дубоко ме ожалостило када сам сазнао да је Московска патријаршија прекинула црквене везе са Цариградском патријаршијом. До тога је довела намера Цариградске патријаршије да аутокефалност да украјинским расколницима који су одвојени од наше Свете Православне Цркве, то јест – од свих православних патријаршија и помесних православних цркава и представљају незнатну мањину у украјинском народу“.

Митрополит Серафим је подсетио да су и Цариградска патријаршија и Вартоломеј донедавно  признавали само канонску Православну Цркву у Украјини под руководством митрополита Онуфрија.

„Сада (патријарх Вартоломеј) из личних побуда даје аутокефалност расколницима, прекраја Свети поредак и угрожава канонску архиепископију Украјине коју не признаје само Руска православна црква него и све друге помесне цркве. Расколници, као што се зна, нису Црква, па је општење са њима забрањено Светим Канонима, Апостолским и Васељенским Саборима. Вартоломејево признање расколника у Украјини испровоцираће расколе и поделе у Христовој Апостолској Цркви“.

Митрополит Серафим је – нимало случајно – подсетио на упозорење Јована Златоуста да се „грех раскола не може опрати чак ни мученичком крвљу“.

Наслов и опрема: Стање ствари

(Факти, 16. 9. 2018)



Categories: Вести над вестима

Tags: , , ,

4 replies

  1. Грчки Митрополит је РЕКАО. ОНИ који су најугроженији- послије Руске Цркве- ћуте. Трајаће ли ћутња све док Нечастиви не каже: “македпнској” и ” црногорској” исти статус као и украјинској!?

  2. Грци и Фанар су старе варалице…”Грци само једном у години истину говоре”…

  3. @Спасе Узелац, кажете:: „Грчки Митрополит је РЕКАО. ОНИ који су најугроженији- послије Руске Цркве- ћуте. Трајаће ли ћутња све док Нечастиви не каже: „македпнској“ и “ црногорској“ исти статус као и украјинској!?“. Уколико је тачна изјава Дачића (http://rs.n1info.com/a420676/Vesti/Dacic-Stogodisnjica-proboja-Solunskog-fronta-i-ne-moze-da-se-obelezava-u-Srbiji.html), онда грешите, јер изгледа да не ћуте баш сасвим :”30. septembra biti organizovano obeležavanje (proboja Solunskog fronta) u Solunu, odnosno Tesalonikiju….. Biće obeleženo, biće naš patrijarh, biće vaseljenski patrijarh i to obeležavanje će biti u Solunu, odnosno u Tesalonikiju”, као и (http://www.nspm.rs/hronika/ivica-dacic-100-godina-od-proboja-solunskog-fronta-je-dogadjaj-koji-se-ne-moze-obelezavati-u-srbiji.html ): “Биће обележено, биће наш патријарх, биће васељенски патријарх и то обележавање ће бити у Солуну, односно у Тесалоникију”, навео је (Дачић). А он, као министар спољних послова то ваљда зна…

  4. Сагласан сам са Варјагом , али је бар рекао. У страшним околностима у којима се Русија ( и ми, наравно) налази тренутно је то мелем.
    А да су и варалице и љиготине Срби то најбоље знају- не треба ићи далеко у прошлост, довољно од седамдесетих година деветнаестог стољећа наовамо…

    Јоване, не могу прозрети да ли си “на” иронији
    или, онако, озбиљно. Ако је прво, нема се шта додати; друго би, ако јест, тражило дуже писање… Мимо и једног и другог искрено- срећно Ти.

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading