Руски патријарх престаће да се моли за васељенског патријарха

Кремљ се неће мешати у спор о признавању украјинске цркве

Патријарх Кирил са члановима Синода РПЦ (Фото: Бета/АП)

МОСКВА – Кремљ је саопштио да се неће мешати у спор Руске православне цркве и Васељенске патријаршије око најављеног признавања аутокефалности украјинске цркве, пренео је Би-Би-Си.

Портпарол Кремља Дмитриј Песков је разлаз ипак назвао узбуњујућим.

„Наравно да је за Москву и цео православни свет најбољи сценарио очување јединства православног света”, рекао је Песков.

Русија сматра Кијев колевком Руске православне цркве.

Руска православна црква (РПЦ) обуставила је учешће у структурама којима председава Васељенска патријаршија, а биће обустављено и заједничко богослужење с цариградским архијерејима, саопштио је у петак Синод РПЦ.

Патријарх РПЦ-а Кирил прекинуће да се моли за васељенског патријарха Вартоломеја, али евхаристичко општење двеју цркава неће бити прекинуто, додато је у саопштењу које је пренео Спутњик.

„Евхаристичко општење цркава се не прекида. Та одлука засад не лишава могућности свештенике Цариградске патријаршије и РПЦ да обављају заједничка богослужења”, рекао је Кирилов портпарол Александар Волков.

Волков је рекао да ће Кирил престати да изговара Вартоломејево име током литургије, односно да ће престати да се моли за њега на главном црквеном богослужењу.

Васељенска патријаршија саопштила је прошлог петка да је „у оквиру припрема за давање аутокефалности православној цркви у Украјини” именовала своје изасланике у Кијеву.

Ту одлуку оштро је осудила Московска патријаршија, назвавши је нападом на канонску територију друге помесне цркве.

Опрема: Стање ствари

(Бета/Политика, 15. 9. 2018)



Categories: Вести над вестима

Tags: , , , ,

1 reply

  1. Марко Радосављевић, ”бивши” Епископ Артемије је већ то урадио.

    Драган славнић

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading