Генерал-мајор Милан Мојсиловић нови начелник Генералштаба

Председник Србије Александар Вучић у складу са својим овлашћењима донео указе о значајним кадровским променама у систему одбране

Генерал-мајор Милан Мојсиловић указом председника Србије постављен је на место начелника ГШ ВС (Фото: Министарство одбране)

Нови начелник Генералштаба Војске Србије је генерал-потпуковник Милан Мојсиловић, саопштио је председник Србије Александар Вучић. Он је у складу са својим овлашћењима, донео указе о значајним кадровским променама у систему одбране.

Вучић је рекао да је генерал Љубиша Диковић поднео захтев за одлазак у пензију. Говорећи похвално и емотивно о његовој каријери, председник Србије је казао да је донео указ о одликовању досадашњег начелника Генералштаба Војске Србије Орденом Карађорђеве звезде првог степена.

„Захваљујем генералу Диковићу на часном, пожртвованом и посвећеном односу према Србији”, рекао је Вучић износећи до сада широј јавности непознат податак да је Диковић био и заробљаван током рата у БиХ.

Председник Србије посебно је истакао улогу генерала Диковића у одбрани земље током НАТО агресије 1999. године али и његов допринос модернизацији Војске Србије.

Вучић је указима више пуковника унапредио у чин бригадног генерала, као и један број бригадних генерала у чин генерал- мајора. Нови начелник Генералштаба је заједно са постављењем унапређен у чин генерал-потпуковника.

После дужег времена Војска Србије добила је заменика начелника Генералштаба. На то место постављен је генерал-мајор Петар Цветковић, досадашњи директор Војно-безбедносне агенције (ВБА), а ову војну тајну службу од сада водиће пуковник Ђуро Јованић.

Војнообавештајну агенцију (ВОА) водиће генерал-мајор Зоран Стојковић, који је већ дуже време био вршилац дужности, односно заступник директора, како се то каже војничком терминологијом.

Бригадни-генерал Мирослав Талијан, досадашњи начелник Војне академије, постављен је на дужност команданта Специјалне бригаде. Овај официр већи део каријере провео је у специјалним јединицама, а председник Србије је нагласио да од њега очекује да унесе нову енергију у ову елитну јединицу. Начелник Војне академије постао је генерал-мајор Бојан Зрнић, досадашњи начелник Управе за одбрамбене технологије, један од водећих ауторитета за војну технику у Србији.

Александар Вучић саопштава одлуку о новом начелнику ГШ ВС (Фото: Танјуг)

Вучић је истакао да Војска Србије мора бити фактор одвраћања према било ком евентуалном агресору на нашу земљу.

„Не спремамо се за сукобе, али морамо имати добро опремљену и наоружану армију”, рекао је председник Србије.

Нови начелник Генералштаба генерал-потпуковник Милан Мојсиловић, досадашњи помоћник министра одбране за политику одбране, рођен је 1967. године у Косовској Митровици. Завршио је Војну академију, Командно-штабну школу и Школу националне одбране у Београду. Од значајнијих интернационалних курсева завршио је извршни програм у трајању од четири месеца у Европском колеџу за безбедносне студије. Као официр тенкиста учествовао је у одбрани земље током НАТО агресије.

Од значајнијих оперативних дужности обављао је дужност начелника оперативног одељења у Команди оперативних снага Војске Србије, заменика команданта Здружене оперативне команде у Генералштабу и команданта Копнене војске. Био је ангажован на сарадњи Војске Србије и Кфора.

Пре постављења на садашњу дужност од 2013. до 2017. године обављао је дужност шефа Војног представништва у Мисији Републике Србије при НАТО у Бриселу.

Обављао је дужност председавајућег међународне саветодавне групе у центру за безбедносну сарадњу RACVIAC, регионалне организације за војну сарадњу.

Бивши начелник Генералштаба генерал Љубиша Диковић функцију начелника Генералштаба обављао је од краја 2011. године. Рођен је 22. маја 1960. године у Ужицу. Завршио је Војну академију, смер пешадија, а током каријере официра и Генералштабну школу и Школу националне одбране.

Диковић је био командант Копнене војске, а пре тога командант Команде за обуку. Такође, обављао је и дужности начелника штаба Здружене оперативне команде Генералштаба и заменика начелника Управе за оперативне послове Генералштаба.

Током НАТО агресије био је командант 37. моторизоване бригаде, са мирнодопским размештајем у Рашки, а која је дејствовала на Косову и Метохији у борби против ОВК. Више пута је одликован.

Милан Галовић

Опрема: Стање ствари

(Политика, 14. 9. 2018)



Categories: Вести над вестима

Tags: , , ,

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading