Протојереј Андреј Ткачов: Патријарх Вартоломеј и украјински раскол – „дајмо греху статус аутокефалије“

Патријарх константинопољски као да каже: Украјински раскол дуго траје.  Требало би га исцелити. Али некако се не исцељује. Хајде онда да га назовемо нормом! Назваћемо грех нормом, беседио је протојереј Андреј Ткачов

Протојереј Андреј Ткачов (Извор: Снимак екрана)

Протојереј Андреј Ткачов у својој традиционалној ауторској емисији „Света истина“ говори о најновијим одлукама константинопољског патријарха Вартоломеја: именовању двојице егзарха Цариградске патријаршије у Украјини, што је припрема за аутокефалију украјинске цркве, и о одлуци о дозвољавању другог брака свештеницима.

„Патријарх константинопољски као да каже: Украјински раскол дуго траје. Требало би га, наравно, исцелити. Али некако се не исцељује. Хајде онда да га назовемо нормом, да га озаконимо! Назваћемо грех нормом, озаконићемо га,  нећемо се расправљати и умирићемо се. Управо се то и дешава. А моје речи као да потврђује прелиминарна одлука истог тог константинопољског Синода о допуштању другог брака свештеницима“, рекао је протојереј Ткачов.

„Он (патријарх Вартоломеј) је био дужан да нама и нашима у Украјини: Хајде да лечимо раскол. Уместо тога он каже: Дајте да озаконимо грех. Дајмо греху статус аутокефалије.“

Емисија је емитована на руској ТВ Цариград (Царьград), 10. септембра 2018.

Превод: Зоран Шаренац

Наслов, транскрипт и опрема: Стање ствари

(Фејсбук страница Зорана Шаренца)


ИСПРАВКА: Претходна верзија овог прилога није имала реч ДРУГОГ у реченици “прелиминарна одлука истог тог константинопољског Синода о допуштању другог брака свештеницима”. Хвала коментатору Иоанну Дубињину на скретању пажњу на овај редакцијски груб пропуст (14. 9. 2018).



Categories: Преносимо

Tags: , ,

2 replies

  1. @ Иоанн Дубињин

    Поштовани господине,
    Ваш коментар у којем указујете на грешку о “другом браку” није пуштен јер је нехотице промашио тему: и у ранијој верзији је стајало да је транскрипт урадила редакција Стања ствари а не преводилац г. Шаренац. Како год, грешка је наша, исправљена је и то је нотирано горе на крају текста.

    ПС. Уједно се извињавамо и г. Зорану Шаренцу, преводиоцу, што смо његове (додуше јавне) Фејсбук објаве, тј. преводе беседа прот. А. Ткачова, преузимали без питања и надокнаде.

  2. Клериклна Влада Ватикана стоји иза свега, а Патријарх Вартоломеј
    је само фигура, ивршилац свега тога.
    Преко Консантинопоља, у лицу Патријарха Вартоломеја и његових
    следбеника, клерикална Влада Ватикана забада нож у леђА РПЦ-и,
    и целом Православљу, а све у духу сатанистичке западне максиме:
    ”ПРАВОСЛАВЉЕ ЈЕ НЕПРИЈАТЕЉ БРОЈ ЈЕДАН НОВОМ СВЕТСКОМ
    ПОРЕТКУ” !

    Драган Славниђ

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading