Данас: Европској унији се жури да реши проблем Косова

Бриселски преговори Београда и Приштине биће настављени крајем септембра, док се мало стишају страсти између двеју страна

Европској унији се жури да реши питање Косова пре избора за Европски парламент, који се одржавају од 23. до 26. маја наредне године. До тада је у структурама ЕУ „садашња гарнитура“, а после се се све мења, кажу за Данас незванично представници дипломатских кругова, коментаришући недоумице у вези са наставком преговора о Косову, изазване чињеницом да српски председник Александар Вучић због реторике и потеза Приштине није желео да се прошлог петка састане са косовским председником Хашимом Тачијем у Бриселу, већ су одржани само одвојени састанци Вучића и Тачија са посредницом у дијалогу и високом представницом ЕУ за спољну политику и безбедност Федериком Могерини.

Наши извори указују да би актуелни званичници ЕУ „желели да прибаве себи успех у вези са започетим преговорима Београда и Приштине“. Како прецизирају, „у децембру и јануару биће пауза у преговарању, због празника, па је свака седмица драгоцена“.

„Све више су у Бриселу склони да прихвате сугестије из Вашингтона да се путем разграничења окончају преговори о Косову, па ће то ускоро бити постепено прихваћено као једно од легитимних решење. Очекује се да еволутивно и Берлин и Париз одустану од ригиднијих ставова, односно противљења договору Београда и Приштине који би подразумевао разграничење, односно корекцију граница“, тврде незванично дипломате.

Метју Палмер, заменик помоћника америчког државног секретара, поручио је у јучерашњем интервјуу за портал European Western Balkansда ће Србија морати да се помири са Косовом, до потпуне нормализације односа. Упитан да ли је Америци прихватљив договор Србије и Косова о територијама, Палмер је поручио да САД желе да виде „свеобухватан, локални уговор посвећен напретку, покушавајући да преговарачким странама омогуће простор за преговоре о најбољем договору који могу постићи… нешто што је правично, нешто што је трајно, нешто што се може продати и у Србији и на Косову, а руководство може разговарати са људима, објаснити и добити подршку критичне масе за то“, рекао је Палмер, преноси ФоНет.

Он је нагласио како то „није празна провера“ јер САД желе да „обе стране преговарају о најбољем могућем договору и подстичу „обе стране да постигну споразум“. „Кад будемо знали какав је договор, зависно од тога шта смо очекивали, јасно ћемо рећи шта мислимо, али је „важно за (преговарачки) процес да га воде локални лидери“, казао је Палмер.

Наслов и опрема: Стање ствари

(Данас, 13. 9. 2018)



Categories: Преносимо

Tags: , , ,

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading