Александар Вулин: Разграничење са Албанцима није наша победа, али јесте крај наших пораза

Срби не желе да живе са Албанцима, као што ни Албанци не желе да живе са Србима. Албанци желе земљу али без Срба на њој. Срби желе своје светиње, али без Албанаца који живе око њих и руше их кад год имају прилику

Александар Вулин, министар одбране у Влади Србије (Извор: Печат)

„Разграничење са Албанцима није наша победа, али није ни пораз, разграничење је признање историјског тренутка и свест о нашем положају у њему. То је обнављање гаранције за постојање Србије у јасним и универзално признатим границама, учвршћивање државе, јачање одбране и започињање стрпљивог рада на решавању националног питања Срба. Разграничење са Албанцима није наша победа, али јесте крај наших пораза“, написао је министар одбране, Александар Вулин у ауторском тексту за недељник Печат у коме образлаже зашто је за разграничење са Албанцима у јужносрпској покрајини.

„КиМ је полигон на коме се показала снага, али и слабост земаља Запада, способних да изгурају Србију са КиМ, али и неспособних да успоставе трајну и одрживу државу без обзира на уложену војну снагу, потрошене милијарде и политички ауторитет. Неуспех Косова је неуспех НАТО, ЕУ, САД, свих великих покровитеља независности Косова. Разграничењем, велике силе признају да нису успеле и да је време за нове политике и нове поделе земље и утицаја. Наша способност да то препознамо, да први понудимо решење и став, да се нађемо на линији размишљања великих, доказ је историјске зрелости која није новооткривена али је дуго није било“, сматра министар Вулин.

„Покушај да се НАТО агресијом Србија потпуно уклони са КиМ, али и заустави процес решавања српског националног питања у целини, управо се на КиМ показао као промашај. Нема на Балкану трајног и одрживог решења без Србије и без Срба. Србију и Србе било је могуће занемаривати и превиђати само док су Србијом владали они који су прихватали да некада слуганством, некада игнорисањем проблема, Србија не учествује у времену у коме живи без јасних интереса и начина да они буду остварени. Вучићева је заслуга што се, преко сваке наде, изборио за право да Србија и Срби имају интерес за који се боре и што је он сам постао вођа који са пуним ауторитетом говори у име свих Срба без обзира да ли живе у Србији или не, сагледавајући укупни интерес Срба, а не само Србије или њене елите. Зато се и усудио да покрене тему од које смо сви заједно бежали деценијама. Да ли ће улогу оног који води Вучић преживети не знам, али знам да ће остати записан као неко ко се усудио да захтева од Срба да буду достојни себе своје величине и да почну да се боре у времену у коме живе, а не да препричавају древне поразе и надају се победама за које неће морати да се боре у својој генерацији, већ ће борбу препустити онима који тек долазе. Зато сам за разграничење“, каже министар Вулин.

Министар упозорава да ако из примера грађанских ратова у две Југославије нисмо научили да, када се ратови не окончају разграничењем, онда се и не завршавају већ се понављају, а увек изазивају од истих спољних подстрекача и воде од истих унутрашњих учесника, онда смо заслужили да нам се истоветни ратови у различитим временима и називима држава понављају до нашег коначног нестанка.

Вулин сматра да што се пре Срби и Албанци раздвоје и између њих се формирају чврсте и јасне границе, то ће пре процес ширења „Велике Албаније“ бити успорен, и јачањем Србије на крају заустављен. „Рат са Албанцима, не само косовским већ свим Албанцима и њиховим савезницима, неизбежан је уколико не будемо јасно знали шта коме припада и уколико не будемо смањили могућност за различита тумачења истих споразума и територија као и међусобног додира који нужно води у сукоб“, сматра министар Вулин.

„Срби не желе да живе са Албанцима, као што ни Албанци не желе да живе са Србима. Албанци желе земљу али без Срба на њој. Срби желе своје светиње, али без Албанаца који живе око њих и руше их кад год имају прилику. Признање да народи који су дуго и упорно ратовали не могу и не треба да живе заједно није никаква претња било коме ко живи у Србији и прихвата је као своју домовину. Нико од њих није ратовао против Србије. Ако њихови сународници то јесу чинили ван граница Србије, њих за то нико не криви и не сматра одговорним, али Албанце на КиМ, њихове вође и оне који су дизали оружане побуне против земље у којој су живели, сматрамо и кривим и дужним. И да се ти дугови не би наплаћивали крваво и често, треба да се раздвојимо и своје односе уредимо да буду јасни, хладни и удаљени. Што хладнији, што јаснији, што удаљенији, то ће мир бити сигурнији и ближи“, став је министра Вулина.

Истичући да Црна Гора, Македонија и БиХ од Србије траже да буде талац њихових унутрашњих проблема и политике коју су водили према Србији и да на себе преузме очување мира у тим земљама тако што неће обезбедити своју будућност, неће решавати своје национално питање, и тако што неће штитити своје сународнике на КиМ или где год да су угрожени, министар Вулин поручује да су Срби довољно бринули о туђем напретку и миру, због других жртвујући и своје генерације и своју државност. „Срби имају право да први пут мисле о себи и само о себи, баш као што су сви други с којима су живели мислили и мисле о себи и само о себи“.

Он поручује да земље Балкана које могу имати сличан или истоветан проблем са Албанцима о томе морају да мисле саме за себе. „Црна Гора је сама, уз великодушну подршку страног фактора, одлучила да напусти заједницу са Србијом и тако постала незаштићена пред ширењем „Велике Албаније“. Црна Гора и Македонија признале су Косово, одушевљено поздравиле мењање границе Србије уверене да ће тако зацртане међе остати непроменљиве и трајне.

Непроменљивост својих граница Црна Гора и Македонија више не могу да правдају међународним правом или принципима које су саме прекршиле и чије су кршење правдале. Остаје им да се надају да је живот у њима тако добар да ће Албанци занемаривати тежње према „Великој Албанији“ и да ће Црну Гору и Македонију прихватити као своје државе, као и да ће их чланство у НАТО сачувати од „Велике Албаније“ па макар их не сачувало од албанизације. Србија о томе нема ни мотива ни повода да брине“, каже Вулин.

Опрема: Стање ствари

(Сајт Министарства одбране, 7. 9. 2018)



Categories: Вести над вестима

Tags: , , , ,

1 reply

  1. ………Да ли ће улогу оног који води Вучић преживети не знам, али знам да ће остати записан ………
    ++++
    Треба да преживи !
    Да би могао да буде изведен на народни суд, са свим сарадницима у спровођењу његове злочиначке политике према грађанима наше наше јадне, опљачкане и окупиране отаџбине.
    То је услов да се избегне братоубилачки рат грађана Србије, што му је и циљ, да нас буде што мање.
    И тек када сви грађани, на тв са националном фреквенцијом виде како од крволочних убица србских грађана прима новац и два пута задатке http://www.magazin-tabloid.com/casopis/?id=06&br=196&cl=06
    , за све оно што је урадио задњих десет година да нас све сатре, тек онда ће га и они који га тренутно подржавају да виде његово право лице.
    Да га се са гнушањем и презиром јавно одрекну, да би после почети да му помињу фамилију и да пожеле да га виде у седмом оделењу Забеле до краја живота.
    Што пре, са свим сарадницима.
    Уз одузимање комплетне покретне и непокретне имовине опљачкане од грађана.

    И ту се слажем са мандовом, биће записан.
    И треба.
    Као криминалац.

    А онда демолирати његов злочиначки систем и почети са хапшењем и свих оних који и данас примају плату из буџета, а годинама су окретали главе од његових злочина.

    Постоји само један избор !
    Ми, са нашом јадном дечицом, или он са његовом бандом ?

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading