Мирослав Вујанић: Позив на саборно читање Псалтира – да се обожимо, сложимо и умножимо

Иницијатива за свенародну молитву – саборно покајно читање Псалтира. Само из саборне и истински покајне молитве може проистећи жеља да се вратимо Богу, воља да се вратимо себи и снага да сачувамо КиМ

Брдо Звечан (Фото: Јутјуб/Срби за Србе)

Иштите и даће вам се. Тражите и наћи ћете. Куцајте и отвориће вам се
(Мт. 7,7)

И што год заиштете у Оца у име моје, оно ћу вам учинити
(Јн. 14,13)

Истините речи и поруке Господа и Спаса нашега Исуса Христа више су него окрепљујуће, охрабрујуће како у сва тако и у ова тешка и смутна времена. Оне живот значе. А нема данас човека Србина, ако је иоле искрен и разуман, а да не осећа терет овог обезбоженог времена, да не осећа зебњу и страх шта ће бити сутра са нама, са нашом децом, са отаџбином нашом коју волимо и у којој живимо, а коју прете да нам рашчерече и отму. Притиснути са свих страна многим мукама и проблемима, али највише сопственим неверјем и грехом и као народ и као појединци, неко више неко мање, падамо у стање огорчења, гнева и туге, у стање осуде и безизлаза, а као крштени и верујући људи такви не смемо да будемо јер је нада у Господа и јуче и данас и сутра у све векове иста. И Он сам нам је казао:“ Иштите и даће вам се. Тражите и наћи ћете!“ А да бисмо се у ово уверили, не треба да идемо далеко у прошлост. Вратимо се само стотињак година уназад и сетимо се изузетно тешких тренутака кроз које је пролазио наш народ. Сетимо се страдања и мука кроз које су само током балканских и Првог светског рата пролазили наши преци. Сетимо се страдалног чина преласка наше мученичке војске преко Албаније, који је уистину био наше свенародно страдање које је претило да се претвори у наш физички нестанак. Овај чин због свих тих мука зовемо Албанска голгота. Међутим, после страдања и жртве за истину и правду, после голготе, долази васкрсење. Стога се сетимо сјајног и славног Солунског фронта, који је јасно представљао наше свенародно духовно и физичко васкрсење. Све је то, драга браћо и у Христу Срби, постигао народ наш живом вером у свога Господа и Спаса Исуса Христа. Управо ту на Албанској голготи и Солунском фронту су настали богомољци и богомољачки покрет, најјача жива србска сила од онда до данас. Тад су се србски војници, у немоћи својој, самостално и саборно молили за спас свој, својих ближњих и мајке Србије. И онда се десило по речима Светог јеванђеља: Зар Бог неће одбранити изабранике своје који му вапију дан и ноћ. И зар ће оклевати? Кажем вам да ће их убрзо одбранити (Лк. 18, 7–8). И зар је Господ слагао народ свој Србски?! Сачувај Боже! Зар је Он оклевао да помогне народу Своме? Никад! И ослобођење Србије се десило. Брзо, муњевито, силно!

Како некад тако и данас. Како би нас данас у ова тешка времена по род србски Господ одбранио од непријатеља наших и како би нам победу подарио потребна је вера истинска и жива, вера јака, свепобедитељна. Потребно је следити дело предака наших. Зато, драга браћо Срби православни, потомци светих Немањића и децо Светог Саве, народе Христов, и нашу борбу за веру, за Србију, за Косово и Метохију, за Крајину, водимо по угледу на наше свете и мучене претке, молитвом Богу Свевишењем Творцу Сведржитељу и Победитељу. Почињемо саборном молитвом јер нам је Господ казао: „Где су два или три сабрана у Име Моје, онде сам и Ја међу њима (Мт, 18,20). А ако је Бог са нама, ко ће против нас.

„Псалтир никада не престаје“
Свети Сава Србски

Још од апостолских дана Псалтир је ушао у употребу као богослужбена књига. Без њега се не свршава ни једно богослужење у православној цркви. У манастирима се Псалтир прочитава цео у току сваке седмице. Изузетно по Карејском Типику Светог Саве у његовој Испосници, Псалтир се прочитава целином сваки Божји дан, ево више од седамсто година. Тако је заповедио свети отац Сава да се чини за спасење народа, и тако се држи. Све до друге половине деветнаестог века учила су деца у посетним школама руским и србским читање Псалтира и Часослова. И било је мање зла у свету.

Када су браћа упитала великог Јована Златоуста: да ли је добро оставити Псалтир, он рече: боље је да сунце остави пут свој, него оставити Псалтир, јер више је користи учити се у псалмима и пажљиво читати Псалтир. Све су, вели, књиге на корист (човеку) и на тугу ђаволу, али ни једна није као Псалтир.

Драги браћо и сестре, Срби православни,

У складу са свим напред казаним и због ситуације у којој се налази наш народ и Отаџбина, а посебно Косово и Метохија, те зарад толико нам потребне међусобне љубави, слоге и смирења верујући народ широм Србије и свих србских крајева, као и у дијаспори, покреће се иницијатива да се отпочне са свенародном молитвом – саборним покајним читањем Псалтира. Само из саборне и истински покајне молитве може проистећи жеља да се вратимо Богу, воља да се вратимо себи и снага да сачувамо Косово и Метохију.

Читање Псалтира је организовано по групама. Биће две врсте група, група са двадесет и група са десет чланова. У групама које броје двадесет чланова Псалтир ће се читати по принципу једна особа једна катизма на дан, док у групама од десет чланова Псалтир ће се читати једна особа две катизме на дан. По пријављивању у групу свако добија катизму од које почињете читање, а сутрадан наставља са наредном катизмом и тако редом укруг све до окончања овог саборног народног дела. По слободном опредељењу свако од нас може да приступи првој или другој групи. При свему треба да водимо рачуна да се не оптерете лична молитвена правила, а ипак да заједничким трудом и саборношћу цео Псалтир буде прочитан у једном дану. На овај начин би добили да се поред испоснице Светог Саве у Кареји, на Светој Гори где се у једном дану прочита цео Псалтир то исто чинили и у многим србским местима, градовима и селима и у свим крајевима света где Срби живе, што би био велики молитвени труд и подвиг за жељом за добијање истинског покајања и јединства у Духу Светом међу србским народом.

Свако од нас у оквиру своје парохије, града и места као и удружени са братијом из више градова може самостално оформити групу за читање Псалтира. Уколико у једном месту/граду не би био довољан број људи за прављење групе, они могу на себе да узму подвиг па да расподеле више катизми по особи или би се таква места/градови спајали са следећим местом које такође нема довољан број људи. Људи који би да се придруже овом молитвном делу, а нису у могућности да сами оформе групу, могу да се јаве на ову Фејсбук страницу „ПРАВОСЛАВНА САБОРНОСТ“ или на електронску адресу (pravoslavnasabornost@gmail.com) како би добили распоред и тако били придружени једној од група за читање Псалтира. Најважније је да се што више Срба укључи у овај молитвени подвиг те да тако принесе своју жртву за покајање и спас србског рода.

Брате/сестро, ако си заинтересован/на и у могућности си да читаш Псалтир, довољно је да пошаљеш своје крштено име и град одакле долазиш како би био стављен/а на листу за читање и како би вас обавестили од које катизме да отпочнете читање Псалтира. Такође, ако знаш другу браћу и сестре, а да нису укључени у ову молитвену акцију и који би засигурно приступили овоме делу, позови их да се прикључе како би нас било што више.

Благослов за ово молитвено дело долази од самог Господа Исуса Христа и Његових Ученика светих Апостола по речима: „Молите се без престанка (1. Сол 5,17)“ и „Хоћу, дакле, да се мужеви моле на сваком месту, подижући свете руке без гнева и двоумљења (1 Тим. 2,8)“.

Свакако они који би хтели да избегну било какво и најмање лично смућивање могу и треба да се посаветују са својим духовницима и надлежним парохијским свештеницима.

Свима онима који отпочињу ово покајничко молитвено дело нека би Господ њима и њиховим ближњим у све дане би на помоћи по молитвама Светог Саве, Светог Владике Николаја, свих светих Срба и заступништвом Владичице наше Мајке Божје. Амин.

Свети Сава: Само Слога Србина Спасава
Свети владика Николај: „Да се Срби обоже, сложе и умноже!“

У љубави у Христу,
Мирослав Вујанић,
оснивач ФБ групе Православна саборност

Прочитајте још

Псалтир – Катизме (Светосавље.орг)



Categories: Моба

Tags: , ,

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading