Клинтонова документација: Ђукановић тражио да НАТО 1999. године бомбардује поједине објекте у Црној Гори

По свједочењу Клинтона и Жака Ширака датом Би-Би-Си-Ју, Ђукановић је сам тражио бомбардовање циљева у Црној Гори „промилошевићеваца“

Бил Клинтон и Мило Ђукановић (Извор: ИН4С)

Актуелни црногорски предсједник Мило Ђукановић тражио је да НАТО бомбардује 1999. године поједине објекте у Црној Гори.

То се наводи у документима на сајту Предсједничке библиотеке и музеја бившег америчког предсједника Била Клинтона.

У документима се наводе да је Црна Гора, током НАТО бомбардовања Савезне Републике Југославије, била тема више телефонских разговора Клинтона са британским премијером Тонијем Блером и њемачким канцеларом Герхардом Шредером.

У дјеловима разговора који су доступни јавности наводи се да је Ђукановић, који се тада такође налазио на функцији црногорског предсједника, тражио да НАТО гађа поједине објекте у Црној Гори.

Индикативно је да је умјесто експлицитног навођења Ђукановићевог имена искоришћена – цртица.

Тако у једном од транскрипта разговора Клинтона са Блером стоји: „Наш народ тражи да размотримо превентивне акције против појединих мета у Црној Гори. Знам да _ не жели да тамо гађа, али је чак _ казао да има неке ствари које бисмо требали да гађамо. Да ти дам примјер или два: сматрамо да има неколико објеката у која улазе како би изнијели пројектиле; у и око лука у Црној Гори; постоји један кључан мост који морамо да нападнемо, прије него што крену са преласком војних јединица. Стога смо веома забринути због њихових могућности да користе те објекте. Нема много мета и нема пуно ризика од цивилне штете“.

Мурино (Извор: ИН4С)

Ово није први пут да се појављују директна свједочења која указују на срамну улогу Ђукановића током НАТО агресије на СРЈ 1999. године.

Тако је, по свједочењу Клинтона и Жака Ширака, датом Би-Би-Си-Ју, Ђукановић сам тражио бомбардовање циљева у Црној Гори „промилошевићеваца“, међу којима је и Мурино.

У филму Би-Би-Сија Пад Милошевића“, Клинтон казао да је бомбардовање локација у Црној Гори, међу којима је и Мурино, тражио директно Ђукановић. Он је  рекао да га је послије гађања циљева у Црној Гори телефоном назвао француски лидер Ширак и питао о чему се ради. Он му је пренио да је бомбардовање циљева у Црној Гори тражио тадашњи црногорски предсједник.

Кликните на слику за увећање

Клинтон је додао да је добио информације да Ђукановић тражи бомбардовање локација гдје су они који су против њега и који су „промилошевићевци“.

Ни до данас, упркос многобројним подсјећањима најугледнијих медија и личности на овај срамни детаљ Ђукановићеве биографије, нико из црногорске власти није нашао за сходно да пружи задовољавајуће објашњење за злочин у којем је Ђукановић саучествовао.

Издаја плаћена 55 милиона долара

У документима објављеним од стране Клинтонове администрације наводи се да су САД пружиле значајну политичку и финансијску подршку Ђукановићу, те да су само у у 1999. години Владу Црне Горе помогле са 55 милиона долара.

У питању је вријеме када је НАТО 89 дана бјесомучно бомбардовао Савезну Републику Југославију, а Ђукановић је „награђен“ због тога што је у том периоду радио све против своје државе, а у корист агресора.

Медлин Олбрајт (Извор: ИН4С)

САД су за ту срамну улогу Ђукановића користиле еуфемизам „отклон од Милошевића“.

У документима се наводи да се тадашња америчка државна секретарка Медлин Олбрајт са Ђукановићем састала више пута. Додаје се и да је уочи почетка бомбардовања НАТО 1999, Клинтонов савјетник за националну безбједност Семјуел Бергет припремио документ који се тиче војних операција на Косову, а у којем је за Олбрајт био намијењен дио о Црној Гори.

„Што се може учинити да се минимизирају политичке посљедице ваздушних напада у Црној Гору на предсједника Ђукановића“, пише у документу из марта 1999. са којег је скинута ознака тајности. У документу се помињу верзије напада на СРЈ у којем би првобитни пакет ваздушних напада био фокусиран на интегрисане системе ваздушне одбране у Србији и у Црној Гори.

„Напад на интегрисане системе ваздушне одбране укључује у случају нужде нападе у Црној Гори. Већ смо упозорили предсједника Ђукановића да ће то вјероватно бити случај“, стоји у документу од 20. марта. Четири дана касније почели су ваздушни напади на Југославију.

Наслов и опрема: Стање ствари

(ИН4С, 5. 9. 2018)



Categories: Вести над вестима

Tags: , , , ,

1 reply

  1. Колико ће Вучић добити новца за предају КиМ? Ипак Мило му је био ментор за долазак на власт.

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading