Никола Варагић: Давор Драгичевић тражи истину о смрти свог сина Давида

Песница, коју држе са подигнутом руком грађани Републике Српске, који се окупљају на скуповима „Правда за Давида“, није она ЦИА-Отпор песница. То је песница коју обични људи показују режиму који их тлачи

Давор Драгичевић на „Давидовом тргу“ сваког дана обећава сину да ће се истина сазнати (Фото: BBC)

Давид Драгичевић је био необична појава, у средини као што је Босна и Херцеговина. У друштву колективиста, такве индивидуе, или тачније – личности, изазивају пажњу и често их прате понижавања и негативни коментари, пуни предрасуда и стереотипа. Београд је, у односу на градове Републике Српске и Босне и Херцеговине, космополитски град, али и у Београду такви људи, и даље, изазивају пажњу код неких људи. На пример, полицајаца.

Људе који се облаче у стилу реге музике и Боба Марлија и носе дредове, или панкере, или рокере, полиција редовно зауставља, тражи им лична документа, претреса… Више мојих пријатеља је то доживело, и то у центру Београда, по дану, само зато што су изгледали као реге или панк музичари. Ишли су улицом, као и други људи, полицајци су им пришли, издвојили их од осталих људи као да су криминалци, онда су их пола сата проверавали. Некима се то догодило више пута, и то само зато што изгледају тако како изгледају, са тим фризурама и том одећом. Како се онда понаша полиција у Републици Српској и Босни и Херцеговини према људима који изгледају другачије од осталих?

Негде сам прочитао да је полиција у Босни и Херцеговини, после Другог светског рата, бранила грађанима да возе бицикле. У Београду су комунисти упадали на журке на којима се слуша џез музика и тукли и хапсили све које ту затекну.

Већина људи у овом региону слуша турбо фолк музику. А свако ко слуша страну музику и не уклапа се у шаблоне, постаје сумњив. Већина људи у овом региону воли да једе месо. Свако ко не једе месо, постаје сумњив. Већина (као „маса“) обично тежи ка унификацији и асимилацији. То нема везе са политиком… то су унутрашња стања код људи. Неко се крије у маси, а неко је личност и има храбрости да се издвоји из масе. Они који се крију у маси, обично нису толерантни према онима који се разликују и који се издижу, човек из масе таквог вуче назад, доле у масу. Такви су убили и Срђана Алексића.

На месту страдања Џенана Мемића, његова породица подигла је споменик код кога пролазници застану и моле се. На дну камена стоји: „Када зулум постане правило, отпор постаје обавеза“ (Фото: BBC)

Ко је живео деведесетих у Београду, сећа се „дизелаша“ и „падавичара“. Сасвим је могуће да је Давид Драгичевић, као „падавичар“, тј. репер са реге фризуром, само зато што је био такав човек и тако изгледао, страдао од стране неких „дизелаша“, па су онда неки други „дизелаши“ одлучили да све заташкају, јер кога брига за тамо неког „фрика“ са дредовима, а нема везе што је тај Давид студирао два факултета и што су такви као Давид будућност Републике Српске, исто као и они који немају дредове. Истина, међу таквима, можда има и „дизелаша“, јер дешава се и онима који су ћелави и носе тренерке као „дизелаши“, да буду заустављени од стране полицајаца и на исти начин проверавани као и „падавичари“, тј. криминалци, само зато што изгледају „опасно“. Неки људи, опет према стереотипима и предрасудама, за свакога ко је ћелав и упасане тренерке, мисле и да је опасан криминалац. И баш зато такве мање дирају, или уопште не дирају, а песнике који изгледају као Давид, прогоне. Код убице је, поред неких других мотива, таква мржња према Давиду постојала.

То је један од разлога зашто је толико људи на протестима „Правда за Давида“. Протести показују да има доста оних који не мрзе друге и другачије и који не суде о човеку према спољашњем изледу, или музици коју слуша. Остали разлози су свима, који живе у овом региону, добро познати – лош рад полиције и правосуђа, терор бирократије, корупција и криминал, лоше социјално и економско стање, једном речју – неправда на сваком кораку. Грађани Републике Српске се против тога буне, све се то скупило у протесту „Правда за Давида“. Из истих разлога се и грађани Босне и Херцеговине окупљају на протестима чији је повод убиство младог Џенана Мемића. Људи траже правду. Протесте су повели очеви убијених младића. Грађани РС и БиХ више не могу да трпе неправду и лош рад државних органа, и не могу више да живе у сиромаштву, уопште им више није важно ко је на власти. Из сличних разлога грађани Румуније праве велике протесте.

Да ли неко злоупотребљава протесте које су повели обични грађани? Ако је тачно да иза протеста „Правда за Давида“ стоје тајне службе Запада, да би се рушио Додик, или натерао да следи Вучића у издаји Косова и Метохије, ко стоји иза протеста због убиства Џенана Мемића? Ако је циљ Запада да се укине Република Српска, промени споразум из Дејтона, да би се власт централизовала у муслиманском Сарајеву, зашто Запад прави протесте и у Босни и Херцеговини? Да ли Запад мења све политичаре у Републици Српској и Босни и Херцеговини? Или је то жеља обичних грађана – да отерају лоше политичаре? Зар није и режим у Београду, и током протеста после председничких избора, и током протеста због високих цена горива, ширио пропаганду да протесте организују „страни плаћеници“? Тај исти режим сада жели да подели, тј. прода Косово и Метохију.

Око дрвене песнице усмерене ка небу и фотографије Давида Драгичевића свакодневно, више од 160 дана, окупља се све више грађана тражећи истину о његовој смрти (Фото: BBC)

Песница, коју држе са подигнутом руком грађани Републике Српске, који се окупљају на скуповима „Правда за Давида“, није она ЦИА-Отпор песница. То је песница коју обични људи показују режиму, који их тлачи, тј. властодршцима који мисле само на своју личну корист. Да ли ће Додика заменити неко ко је ближи Западу или Русији, тема је за други текст. Верујем да је српски народ који живи у Републици Српској довољно зрео и мудар и да ће сачувати Републику Српску. Верујем да међу онима који долазе на протест „Правда за Давида“, има много оних који не би пристали на поделу или предају Косова и Метохије. Они који су спремни да граде своју срећу на несрећи Срба са Косова и Метохије, спремни су и да деле грађане своје државе на подобне и неподобне, и да своју срећу, као владајућа и богата мањина, граде на несрећи сиромашне већине.

Надам се да ће се открити и казнити убице и сви који су заташкавали то убиство на разне начине. Породица Давида Драгичевића мора да сазна истину.

Крај овог текста желим да посветим Давиду Драгичевићу, стиховима из песме Срећка Максимовића:

„Док сви дођу до своје правде
Можда се тек тада и мене сјете
Свијећу и топлу молитву ми намијене
Помоли се и ти за мене читаоче незнани
Док из торова крв није потекла
Тражим покоја стога молим
ПРАВДУ ЗА ДАВИДА“

Прочитајте још



Categories: Разномислије

Tags: , , , ,

22 replies

  1. ” Песница, коју држе са подигнутом руком грађани Републике Српске, који се окупљају на скуповима „Правда за Давида“, није она ЦИА-Отпор песница. ”
    pesnica je od srdje popovica

  2. “Песница, коју држе са подигнутом руком грађани Републике Српске, који се окупљају на скуповима „Правда за Давида“, није она ЦИА-Отпор песница.”

    Ма није ваљда ?!

  3. Варагићу, ти верујеш у неке ствари и сад желиш да то постане мерило праведности. Наравно, имаш право да кажеш свој став, али немаш право да због вере у ствари промовишеш кривца по свом уверењу. Није искључено да си у праву, али постоји много више аргумената за сумњу да ниси. Теме текстова о протестима у Бањалуци треба да буду чињенице, а не претпоставке. Овако, само се изазива подела између оних који верују у једно и оних који верују у друго, али од тога само штета, никаква вајда.

  4. U sustini- naivan i nezreo tekstic, mada
    smutan I sa odredjeom tendencijom, kao: A, u Beogradu?! Autor toliko zbori o ubistvima I pesnici, a ono: toliko ubistava Srba na Kosovu, a nigdje te
    p e s n i c e u Beogradu, Srdjopesnice!
    Na nesrecu nema uopste pesnice. Autoru je da pokaze svoju, ne s r dj a s t u: ova je KRV, ne Pesnica.

  5. Treba se oblaciti kao sav normalan svet.

  6. Nadam se da će BBC da zapazi kvalitet tekstova koji se ovde objavljuju i da će nekako, makar malom finansijskom donacijom, da podrži pravdoljubivog autora i naš omiljeni portal.

  7. Делује ми ово као наручен текст. Врло вероватно.

  8. Делује као да се добијају сендвичи за овакве коментаре. Пријатно.
    Изгледа да и Додик има ботове, исте као и Вучић.
    Да ли су их све обучавали Сорос и Весић?

  9. Varagić Nikola

    Делује да Ви као прекаљени демократа не можете да схватите да неки људи нису сагласни са Вама па онда крећете са сасвим бесмисленим коментаром.
    Иначе, да сам на Вашем месту, ја бих се захвалио г.Лазићу што је уопште ставио на портал чланак који јесте финансирао Сорош!
    Очигледно!

  10. Rekoh “naivan I nezreo tekstic”, te, time, suzdrzah se od tezih rijeci. No, svaki “demokrata” bas kao olupina- sama sebi dovoljna, te je: ili/ili, onako egzistencijalisticki!, mada ne poimajuci
    ono “ili/ili”. Kao demokrata on ne diskutuje- ne r a z g o v a r a-, no z a d a j e; u njegovom (duhovnom) miljeu: on p e s n i c I. Ma, pljunuti demokrata; da nije- demokrata!- ucio bi, pa,mozda, i uzrastao, i, daj Boze!, prevladao tamo neko botiranje

  11. Не разумијем лавину негативних коментара на тескт. Можемо се сложити са аутором или не, али дискредитације типа Сорош је платио тескт и слично су дегутантне. Ако има још портала са јасном, честитом и домаћинском уређивачком политиком онда је то сигурно и наше Стање ствари и г. Лазић. Понајвише, постављам питање свима нама – зашто смо тако свирепи на туђа мишљења?

  12. Варате се Варагићу!

    САД амбасада у Сарајеву финансира протесте, истражите мало.
    Иначе где се одржава Скуп за Џенана?

    Можда те у стилу Реге облачења полиција контролише јер доказано да преко 82% њих конзумира и посједује лаке опијате као и музичари који су им идоли (истражите и то, па мајку му бавите се мало и истраживачким новинарством).

    Откријте ко је био прави Давид, какав је имао однос са оцем, породицом, ко су му били другови, шта кажу они из шире околине…???

    Е мој Никола, пази да се не претвориш у Ла Нико!

  13. Само да додам нисам Сендвичар а редакција вам може то потврдити мојом ИП Адресом.

  14. Поздрав Николи Варагићу – сталном сараднику СС

    Поштовани Никола
    Изненађен сам подлим коментарима на ваш чланак.
    Нико од тих анонимних коментатора не износи чињенице, а још мање доказе, али тврде да ПЕСНИЦА ЗА ДАВИДА није песница против неправде већ песница Срђе Поповића ил песница ЦИА . . . сматрају да је текст наручен, да сте плаћени од ВВС . . .

    Један (Кобајаши) се чак куне да је ваш чланак финансирао СОРОШ, а други (Житељ РС) се заклиње да протесте “ЗА ДАВИДА” финансира амбасада САД у Сарајеву.

    Симпатично друштво !

  15. Опаке заразне болести имју неко време инкубације. У случају пројекта увођења вируса наметнутог ”преумљивања” Србаља, није требало чекати дуго да покаже своје плодове чак и међу мислећим или у-покушају-мислећим, Србљима. Један таква плод је и горњи текст.

  16. @Срећко Максимовић

    А када сам им написао да су ботови (само да виде како је то када другима раде), одмах су се наљутили као мала деца…

    @Деда Ђоле

    Нико од тих анонимуса нема храбрости да се представи са именом и презименом.
    Баш као што сам написао у тексту: ”Већина (као „маса“) обично тежи ка унификацији и асимилацији. То нема везе са политиком… то су унутрашња стања код људи. Неко се крије у маси, а неко је личност и има храбрости да се издвоји из масе. Они који се крију у маси, обично нису толерантни према онима који се разликују и који се издижу, човек из масе таквог вуче назад, доле у масу.”
    Вероватно су се препознали у овим речима, отуда такви коментари.

  17. Деда Ђоле или ти Николин дрвени адвокат. Написах да дотични обави добрано свој посао ако жели да се бави новинарством. Нико није против да се пронађе и казни кривац али смрт овог младића се користи за друге сврхе а то знају и птице на грани.
    Но кад неко жели неког оцрнити онда умеће ријечи које нису речене па тако ни ја нигде се не заклех али да је Давид Драгичевић био у Амбасади САД у Сарајеву је истина и да има подршку од перјанице демо(н)кратског свијета.
    Кад си се адвокатчићу већ ухватио мог коментара зашто не настави па не доказа да се исти протести одржавају и у случају смрти Џенана по истом сценарију негдје у федерацији БиХ. Зашто не растури сво моје писаније и доказа супротно? Но као и у случају оног лопова који укра 50 милиона марака из Србских шума док бејаше у влади а сад би као да прави Капелу и то баш пред изборе у РС пустит ћемо мало да протекне времена па нек се извињава онај ко погреши. Ја сигурно хоћу ако у криву бејах а на другима остављам по вољи.

  18. Prvo se jest masa; u njoj se polucuje hrabrost; cinjenje ove- hrabrost!- rezultira viseslojnim
    modusom:: izlazak iz mase; po izlasku iz mase
    (za)dobija se- nekim, ocito, dugo praktikovanim vjezbama- licnost. Ova mukotrpna rabota sebe
    poznaje u krutom stanju zvanom ime i prezime.
    Tezak put , te se jest slabim zavidili se
    postAjanjem nikolom varagicem…

    Stranu na salu: od njega vec jest nesto koje ima
    osnovu da se sabere u mnostvo te se bude masom: dirigentska palica uskopila je Zmaj Jovinog disonantnog Zabca I zrelo je da masa jest
    Ruljom; ova je zgusnuti aktivitet za p e s n I c k u
    radnju zvanu r u s e nj e koje sebepoznaje kroz onomatopejsko u r l I k a nj e; uspjeh radnje rusenja je siguran, buduci joj predlezi (uhodana)
    tradicija. Pisano je: Ko I u masi bude licnost polucuje nagradu kolika mu i Iic n o s t- Sacicu
    Dolara, onoliko, da!, koliko Anonimus I vaze-
    n I s t I c a kao licnost.

  19. @Don Quixote

    ”У случају пројекта увођења вируса наметнутог ”преумљивања” Србаља, није требало чекати дуго да покаже своје плодове чак и међу мислећим или у-покушају-мислећим, Србљима”

    Ово сте написали за Додика и његовог партнера Вучића?

    @Житељ Републике СрБске

    Претпостављам да сте хтели да напишете да је Давор, а не Давид био у амбасади САД…. Ако ништа друго, такви људи не гледају Пинк и Задругу, али их прогоне задругари и слични… Свима је познато да је 99% турбо-фолкера и народњака на неким дрогама и алкохолима… А реге музичар Eddy Grant је дошао када је нападнута Србија и снимио песму Belgrade. Боб Марли је симбол борбе против Империје и колонијализма… Уживајте са вашим Жељком Митровићем…

    @Spase Uzelac

    Одговорио бих вам, али вас ништа не разумем, а нисам сигуран да и сами себе разумете.

  20. @Деда Ђоле

    Нико од тих анонимних коментатора ……
    +++++++++++
    Ти си Деда, баш онако са пуним именом и презименом представљен овде?
    Када га ти Деда браниш, Варагић не примећује да ти јеси анониман него тера даље, ваљда да нам свима покаже да Ти ниси анониман.
    Ако ћемо за истину, овде нико није анониман, ако се укаже потреба да се инсистира код интернет провајдера за све податке о кориснику датог НИКА.
    Мало се распитај неанонимни Деда како ово овде функционише!

  21. Hm! Razumije “Deda Djole”,; Dedadjoletima je zadato da : prvo, ne razumiju. odredjene stvari I, drugo, Sami sebi da pisu pohvale, zatreba li.
    LICENCiRANE demokrate iliti Vodje prozaicnih
    demokrata; obaveza im: imati v I s e lica.
    “Autor” se tek uhodava u ovoj raboti.

  22. @Кобајаши

    Тачно је да Деда Ђоле није написао име и презиме, али је познат редакцији. Мада би због осталих, који не знају ко је он, могао и он да се представи, ту сте у праву.

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading