Васељенски патријарх: Можемо да решимо проблем украјинске цркве без Москве

Пошто Русија, као одговорна за садашњу болну ситуацију у Украјини, не може да реши проблем, Васељенска патријаршија је преузела на себе иницијативу за решавање проблема у складу са надлежностима које јој дају канони, рекао је патријарх Вартоломеј

Васељенски патријарх Вартоломеј

Патријарх Вартоломеј инсистира на праву Константинопољске цркве да решава украјинско црквено питање без учешћа Московске патријаршије.

„Пошто Русија, као одговорна за садашњу болну ситуацију у Украјини, не може да реши проблем, Васељенска патријаршија је преузела на себе иницијативу за решавање проблема у складу са надлежностима које јој дају канони и правна одговорност за епархију Кијева, добивши о томе молбу од украјинске владе и нову молбу патријарха кијевског Филарета да се размотри његов случај“, рекао је патријарх Вартоломеј на сабору који је у суботу одржан у Истанбулу.

Он је изјавио да „неканонско мешање Москве у ствари Кијева и досадашње стрпљиво гледање Васељенске патријаршије на то не могу да се оправдају никаквим црквеним прекршајима“.

Говор је објављен на сајту Украјинске православне цркве у САД (која се налази под јурисдикцијом Константинопоља). Представници Московске патријаршије засад не коментаришу говор патријарха Вартоломеја.

У савременом схватању, аутокефална православна црква је помесна православна црква са својом канонском територијом на којој не би требало да су активне друге помесне цркве. Овај статус предвиђа њену административну независност од других помесних цркава.

(Спутњик, 4. 9. 2018)



Categories: Вести над вестима

Tags: , , , ,

4 replies

  1. ЊСС патријах Вартоломеј и његова скупина неофанариотских каноноломаца је овога пута отишла предалеко. Ако дотични мисли да смо ми спремни да толеришемо његове св еучесталије изливе лудила, грдно се вара. Нека се сети 1054. године, и тога како су прошла његова горда и моћи жедна латинска браћа. Црква је већ једном јасно дала до знања да је једина Глава Цркве – Христос. Нити ћемо толерисати неког pontifex maximus-а, нити световног надзорника, и не пада нам на памет да се враћмо у мрачно доба, када је Црква морала да трпи инструментализацију вере у политичке сврхе, и подвргавање Цркве интересима појединаца, династија, народа или држава.

  2. @хаеул

    Ето, Васељенски Патријарх има исту логику као и Амери-
    анци са својим сатрапима.
    Политички проблем у Украјини ће решити Запад, без
    Русије?!
    А, да ли је то могуће?
    Стопама запАДних политичара кренуо је и Васељенски
    Патријарх – хоће да реши црквени проблем у Украјини без
    учешћа Москве – Московске Патријаршије?!
    А, да ли је то могуће?
    Он се приклања Ватикану и запАДУ, а игнорише Помесне,
    сестринске Православне Цркве?!
    У којим то Канонима пише?
    И Њему се жури да то “преломи преко колена” као и наш АВ
    проблем ”Косова”.
    Није мала ствар бити уписан у Историју, па макар и као
    – ”ЛУДАК”

    Драган Славнић

  3. Садашња конфронтација Москва:Константинопољ је искључиво (гео)политичко, а не верско питање. У случају давања аутокефалије Кијевској Патријаршији (до сада непризнатој од осталих православних цркава), Константинопољ се дефинитивно политички сврстава на страну Кијева (данас Порошенка на челу Украјине) насупрот Москви (данас Путину на челу Руске Федерације). То може довести до великих политичких и финансијских сукоба у самој Украјини, где данас делају 3 православне цркве, од којих је само једна, највећа, аутономна у оквиру Московске Патријаршије и призната од осталих православних цркава, и не тражи аутокефалију. Она је и најбогатија, поседује 11392 храма (и 3 највеће и најчувеније лавре). Аутокефалију је Константинопољ сада обећао Кијевској Патријаршији (3784 храмова), коју подржава украјинска влада (Порошенко) у оквиру свог политичког рата против Москве и цепања свих политичких, културних, економских и верских веза с њом. Трећа, од свих непризната, православна црква себе назива Украјинском аутокефалном православном црквом, и има 868 храмова… По украјинским законима, власници храмова и свих некретнина и покретних добара нису епархије, него црквене општине, које такве одлуке доносе већином гласова. У случају покретња великог замајца аутокефалије Кiјевске Патријаршије треба очекивати врло велике потресе, колебања и промене у Украјини, између Кијева и Москве, као и у целом православљу коме ће у том случају запретити велика шизма – расцеп на два дела: дела приврженог Москви и оног приврженог Константинопољу. Qui vivra, verra!

  4. ЊСС патријарх Вартоломеј свакако има довољно сопствених ‘бубица’ за овакве глупости, али све ми се чини да су у ово умешали прсте други – било запад, или Турска. Шта ли је то обећано Фанариотима?

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading