Политика: Кинески гигант „Зијин” стратешки партнер РТБ Бор

Тендером је било предвиђено да стратешки партнер РТБ-а за удео у власништву те компаније мора да инвестира најмање 350 милиона долара, али није дефинисан власнички удео РТБ-а који држава износи на продају

Са конференције за новинаре у Влади Србије (Фото: Танјуг)

Кинеску компанију „Зијин” је Влада Србије изабрала за стратешког партнера у Рударско-топионичарском басену (РТБ) Бор, саопштио је министар рударства и енергетике Србије Александар Антић.

Антић је на конференцији за новинаре рекао да је та компанија понудила куповину удела од 63 одсто у РТБ-у, бизнис план у вредности 1,26 милијарди долара, обавезну инвестицију од 350 милиона долара, измирење дуга РТБ-а од 200 милиона долара и очување 5.000 радних места.

Уговор са изабраним стратешким партнером РТБ-а требало би да буде потписан у септембру а „Зијин” би оперативно управљање компанијом могао да преузме почетком 2019. године.

Компанија „Зијин” један је од највећих кинеских произвођача злата, а друга по величини у производњи бакарне руде. У девет земаља запошљава 17.500 радника, а прошле године била је на 22. позицији највреднијих рударских компанија у свету чије су акције на берзи.

Управљање процесом производње у РТБ Бор (Фото: Д. Јевремовић)

Годишњи пословни приход ове фирме износи 10 милијарди евра (око 78 милијарди јуана), док чиста добит групације достиже више од 230 милиона евра (око 1,8 милијарди јуана). Комисија која спроводи тендер за избор стратешког партнера за РТБ Бор отворила је у уторак две понуде које су испуниле тражене услове – „Зијина” и руске фирме „Ју голд“.

Руска рударска компанија „Ју голд“ основана је још 1976. године, а током процеса приватизације купио ју је руски милијардер Константин Струков. У Русији има седам рудника злата и у тој делатности је међу три највеће руске компаније.

Рок за достављање понуда за РТБ Бор који запошљава око 5.000 људи истекао је 20. августа. Тендером је било предвиђено да стратешки партнер РТБ-а за удео у власништву те компаније мора да инвестира најмање 350 милиона долара, али није дефинисан власнички удео РТБ-а који држава износи на продају.

Производни процес у РТБ Бор (Фото: Д. Јевремовић)

Подносилац понуда могла је бити домаћа или страна компанија која се најмање 10 година бави експлоатацијом или производњом бакра или осталих племенитих метала. Понуде за стратешко партнерство с РТБ Бор, осим ове две компаније, доставио је и канадски Дајмонд филд, али је та компанија испала из трке због непотпуне документације. (Бета)

Брнабић: Избор „Зијина” показатељ промишљеног вођења државе

Премијерка Ана Брнабић написала је на свом „Твитер” профилу да је избор кинеског стратешког партнера за РТБ Бор огроман успех Србије, показатељ озбиљности и промишљеног вођења државе.

„После четири неуспела покушаја да се нађе купац/партнер (2006/7/8/9. године) направили смо компанију за чијих је 63 одсто „Зијин” понудио улагање од 1,26 милијарди долара и 200 милиона за исплату дугова”, написала је премијерка.

Додала је и да је избором овог стратешког партнера сачувано свих 5.000 радних места у РТБ Бор.

Брнабић је честитала тиму у Влади који је „радио напорно и паметно на овом великом пројекту”.

Председница Владе захвалила је и председнику Србије Александру Вучићу и његовом тиму на огромној политичкој подршци и саветима. (Танјуг)

Антић не очекује проблеме са ЕУ због кинеске инвестиције

Министар енергетике Александар Антић је изјавио данас да је стратешко партнерство кинеске компаније „Зијин” у РТБ-у Бор у складу са Споразумом о стабилизацији и придруживању са ЕУ и да ту не очекује никакве проблеме. Антић је одговарајући на питања новинара рекао да је тендерски процес био потпуно транспарентан и спроведен у складу са међународним и домаћим законима.

„Сви су могли да учествују, кинеска компанија је дала убедљиво најбољу понуду. Не очекујем било какве реакције, ово није био политички процес. Сви су имали исте шансе”, нагласио је Антић. (Танјуг)

Кинеска понуда убедљиво најбоља

Антић је казао да је понуда кинеске компаније била убедљиво боља од друге пристигле понуде, руске компаније „Ју голд“, која је понудила инвестициони план у вредности 836 милиона долара, али да је за то тражила 65 одсто власништва у РТБ-у.

„Ситуација је потпуно јасна и тендерска комисија је упутила Влади Србије предлог да за стратешког партнера изабере компанију „Зијин”, и Влада је непосредно пре ове конференције донела такву одлуку”, казао је Антић.

Он је казао да понуда кинске компаније подразумева и 200 милиона долара за решавање старих дугова према повериоцима, међу којима је и кредитор топионице, као и да се до треће године уложи 320 милиона долара за рудник Церово, што треба дугорочно да стабилизује РТБ Бор. Антић је рекао да понуда садржи и инвестиције у рудник Мајданпек, борску јаму и топионицу.

РТБ Бор (Фото: Д. Јевремовић)

Према његовим речима, стратешки партнер се обавезао да до треће године обезбеди пуну искоришћеност капацитета топионице што је око 80 хиљада тона годишње, а да до шесте године производња капацитета топионице буде између 120 и 150 хиљада тона. Додао је да је тренутна искоришћеност капацитета топионице 43.000 тона.

Он је навео да се Влада побринула да се у поставци тендера наметне обавеза да решавање проблема еколошких загађења буде остављена стратешком партнеру и да се кинески партнер по том принципу обавезао да уложи 136 милиона долара у екологију и решавање историјских еколошких проблема.

„Циљеви кинеске компаније су амбициозни, али обавезујући, то је за нас капитално важно”, рекао је Антић и додао да сви у Србији треба да буду поносни и да ће уговором са кинеском компанијом бити заштићени дугорочни интереси Србије у експлоатацији рудног богатства, као и коришћење локалне инфраструктуре.

Према речима Антића, услов да стратешки партнер преузме већинско власништво у РТБ-у је уплата најмање 100 милиона долара, али да се из понуде компаније „Зијин” види да ће уплатити до краја године 300 милиона долара, чиме ће стећи право и да постави свој менаџмент.

Министар финансија Синиша Мали је рекао да РТБ са постојећим пословањем доприноси 0,8 одсто годишњем бруто друштвеном производу (БДП) Србије годишње, а са новим инвестицијама у наредних шест година и неколико пута већом производњом то учешће ће бити дуплирано. Додао је да држава може да подржи стратешког партнера РТБ-а тако што ће завршити „Дунавски коридор” и инвестирати више у инфраструктуру. (Бета)

(Политика, 31. 8. 2018)



Categories: Вести над вестима

Tags: , ,

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading