Ромфеа: Вартоломеј рекао Кирилу да је одлука донета – аутокефалност Украјини

Васељенски Патријарх је с великом пажњом саслушао захтеве Патријарха Кирила, али га је, упркос томе, обавестио да је „аутокефалност свршена одлука и идемо даље“ 

Извор: Видовдан

Грчки црквени сајт Romfea.gr пренео је вест о сусрету Васељенског Патријарха  Вартоломеја и Патријарха Московског и целе Русије  Кирила, одржаног на Фанару.

На основу информација до којих је дошла Ромфеа, разговори су трајали два сата и вођени су у четири ока, а и уз учешће митрополита, француског Емануила и Волоколамског Илариона.

Из поузданих извора Ромфее, наводи се да је Патријарх Московски предложио Васељенском Патријарху да се реализује један научни конгрес (скуп), како би се обзнанили текстови и извори везани за питање (положаја православне цркве у Украјини – прим. редакције).

Извор: Видовдан

Такође, Поглавар Цркве Русије је између осталог предложио Патријарху Вартоломеју да започне дијалог у вези с (овим) питањем.

Васељенски Патријарх је с великом пажњом саслушао захтеве Патријарха Кирила, али га је, упркос томе, обавестио да се питање вуче већ подоста времена.

Радо, али Аутокефалност је за нас донета (свршена) одлука и идемо даље“ – навела је, у складу са информацијама, Васељенска Патријаршија.

Извор: Видовдан

Такође, украјински медији преносе да је аутокефалност православне цркве у Украјини готова ствар и да је Васељенски патријарх преломио у корист Украјинаца.

Руски патријарх Кирил није желео да износи информације са састанка са Васељенским Патријархом.

„Много се тога у том периоду догодило у животу наших цркава и ситуација у свету се веома променила. Због тога смо о томе разговарали поверљиво, у оном добром смислу те речи, не зато што је реч о ’тајнама са седам печата‘, него у смислу да је то био разговор двојице браће“, рекао је руски патријарх.

„Укратко, резиме састанка је овакав: добар састанак, уз веома добру атмосферу и разговор о свим проблемима који су на дневном реду“, додао је патријарх Кирил.

„Надам се да ћемо и даље заједно радити на томе да свет постане бољи“, рекао је поглавар Руске православне цркве.

 

Патријарх Српске православне цркве Иринеј је послао писмо Васељенском патријарху Вартоломеју у коме га моли да питање православне цркве у Украјини не решава на брзину и исхитрено, да не би тим потезом целокупно православље дошло у безизлазну ситуацију.

Наслов и опрема: Стање ствари

(Видовдан, 30. 8. 2018)



Categories: Вести над вестима

Tags: , , , ,

3 replies

  1. Kada bi to (o)visilo po vartolomeju Rimskom! Ali UDRUGA: Ovaj carigradski rimljanin uz desnicu beogradskog!- eto rezultata…

  2. Чињеница да после разговора није одржана уобичајена заједничка трпеза, и да је руски Патријарх са пратњом одмах одлетео у Москву, казује више од било каквих званичних саопштења.

  3. Ово је лупетање глупости и ширење саблазни. ЊСС Патријарх Вартоломеј није рекао ништа слично, а све и да јесте, ни он нити било који патријарх нема ауторитет да самоиницијативно и самостално додели аутокефалност чак ни делу сопствене помесне Цркве, а камоли неке друге. Ако је дотичног захватио вирус цезаропапизма, то је лако излечиво. У међувремену, наша света Црква наставља да ходи путањом зацртаним светим догматима и канонима.

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading