Економист: Вучић и Тачи немају намеру да мењају границе

Многи аналитичари верују да Тачи и Вучић заправо немају намеру да мењају границе, већ се припремају за договор о образовању српске аутономије унутар Косова у замену за признавање, навео је лондонски Економист

Александар Вучић, Хашим Тачи (Извор: AFP)

Председници Србије и Косова, Александар Вучић и Хашим Тачи, већ неко време говоре о размени територија, али заправо њихов прави план би могао бити замена признавања Косова за аутономију за српске општине, пише часопис Економист (The Economist).

„Многи аналитичари верују да Тачи и Вучић заправо немају намеру да мењају границе, већ се припремају за договор о образовању српске аутономије унутар Косова у замену за признавање. Иако би обе стране мрзеле тај споразум, њихови лидери би макар могли рећи да су очували драгоцену територију“, навео је Економист.

Угледни часопис пише да су поједини локални лидери већ дуго били склони размени територија, али да су донедавно ЕУ и САД били против, што се променило.

„Федерика Могерини је рекла да жели договор о српском признавању Косова до краја њеног мандата као високе представнице за спољну политику ЕУ следеће године и да би би размена територија могла бити један од начина“, наводи се у тексту.

Текст на сајту “Економиста”

И САД се више не противе промени граница што је наговестио саветник за националну безбедност Џон Болтон, наводи Економист и додаје „можда за то треба захвалити Трамповском ентузијазму за постизање договора и национализму”.

Економист наводи да српски и косовски званичници желе да убрзају ствари пре избора за европски парламент следећег маја, зато би могли наговестити више популистичку Европску комисију која се противи проширењу.

Опрема: Стање ствари

(N1, 31. 8. 2018)

Прочитајте још

The leaders of Kosovo and Serbia talk about swapping land (Economist, 30. 8. 2018)



Categories: Преносимо

Tags: , , , ,

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading