Политика: Београд и Приштина на трагу компромисног решења

То је тек почетак, или неки крај почетка, сада предстоји разрада идеја, у томе учествује председник Вучић и догађаји који ће бити у наредним месецима су веома значајни, поручио је шеф дипломатије Ивица Дачић коментаришући састанке у Алпбаху

Хашим Тачи и Александар Вучић са аустријским председником Александером ван дер Беленом (Фото: Танјуг/Служба за сарадњу са медијима председника Србије)

Наредни месеци, када је реч о решавању проблема КиМ, веома су значајни и може да се очекује убрзање дијалога Београда и Приштине у Бриселу, али рано је говорити да ли ће и када тај крај дијалога бити успешан, истакао је јуче први потпредседник Владе Србије и министар спољних послова Ивица Дачић. Истакао је да je најважнија порука, која се могла чути после сусрета председника Србије Александра Вучића и председника институција у Приштини Хашима Тачија у Алпбаху, да постоји жеља да се разговара о тражењу трајног решења, као и да постоји расположење других земаља да прихвате оно што се две стране договоре.

Дачић је оценио да је дошло до велике промене и да се ипак отвара могућност да се разговара о начину како да се дође до компромиса. „То је тек почетак, или бих могао да кажем, да је то неки крај почетка, а у ствари сада предстоји разрада свих тих идеја, о томе се још није ништа конкретно разговарало. У томе учествује председник Вучић и остали догађаји који ће бити у наредним месецима су веома значајни”, рекао је Дачић, преноси Танјуг.

Најавио је да предстоје важне посете Вучића у више земаља, међу којима је и боравак у Паризу, где се очекује присуство америчког председника Доналда Трампа, али и долазак страних званичника у Србију. „Може се очекивати да дијалог добије на убрзању, а да ли ће и када бити успешан крај дијалога, мислим да је рано говорити, али ове поруке могу да охрабрују. Има и порука које нису добре, које представљају неког ’аутопилота’ старе политике према Србији”, рекао је Дачић. Иначе, нови састанак Вучића и Тачија најављен је за 7. септембар у Бриселу.

Потпредседник Владе Србије Расим Љајић каже да се чини да никада нисмо били ближи косовском решењу због одлучности кључних људи у Београду и Приштини, али да смо и јако далеко од коначног решења. Љајић је указао да постоје бројни отпори и у Београду и у Приштини да се проблем реши, као и да опозиција на обе стране користи исте аргументе – да се „чекају боље околности”. Примећује да замрзнут конфликт много кошта, да Срби од њега неће добити ништа и да води у једну „пузећу” независност Косова. Љајић је за ТВ Пинк навео да је ово „до сада најозбиљнији покушај да се реши и биће штета ако се та прилика пропусти”.

Динамика решења процеса, оцењује потпредседник владе, зависиће од међународне заједнице, која, каже, није једногласна. „Имате с једне стране Американце и Французе који кажу да нису ’гадљиви’ ни на једно решење ако до њега дође, затим Немачку која је против решења која су у оптицају”, наводи Љајић.

Аустријски канцелар Себастијан Курц није желео да коментарише предлоге решења за КиМ у вези са корекцијом граница све док не буду понуђени конкретни планови. Његов кабинет је потврдио да је разговарао са председником Вучићем и Тачијем у Бечу. Хашим Тачи је у интервјуу бечком „Стандарду” рекао да неће бити размене територија и да сматра да тако нешто неће предложити ни председник Србије Александар Вучић. Додао је да идеја о „корекцији граница” још није била тема разговора у Бриселу, али да ће о њој бити речи. На питање шта тачно значи „територијална корекција између Србије и Косова” и да ли то подразумева размену територија, ако не поделу, Тачи је одговорио: „Противим се етничким границама, али нисам наиван.”

У Приштини, према писању тамошње штампе, верују да Тачијева „корекција” значи и „уступање једног дела Косова Србији”. Председник косовске скупштине Кадри Весели поновио је да је Косово „суверена држава” и да ће епилог дискусије између Београда и Приштине бити „признање Косова од стране Србије и столица у УН”. Приштински лист „Коха” пише да је Србија, изгледа, постигла циљ стварањем утиска да је косовска независност, без сагласности Београда, била погрешна и нестабилна и не представља коначно решење. Наводи и да је „Србија пронашла подршку и у једном делу администрације америчког председника Доналда Трампа”, за кога наводе да је „опседнут да покаже да су сви претходни потези америчких администрација били погрешни и морају се побољшати”.

С друге стране, бриселски портал „Политико” оцењује да су Вучић и Тачи у Алпбаху „отворили дискусију” о измени граница зарад историјског споразума, преноси Танјуг. Портал пише да су пре неколико седмица представници обе стране изнели идеју о промени граница, али да су у суботу на форуму „изјаве двојице председника означиле први пут да се обојица отворено залажу за идеју (о измени граница) пред међународном заједницом”. И Вучић и Тачи, наводи „Политико”, настоје да отклоне бојазни да би такав план могао поново да изазове етничко насиље.

Корекција граница прихватљива за Европску комисију

Европски комесар Јоханес Хан каже да би Брисел требало да прихвати договор Срба и Албанаца којим би се решио дугогодишњи проблем Косова. Како преноси бриселски Евроактив, реч је о билатералном решењу које не би могло да се користи као пример за друга питања. Евроактив наводи да је намера комесара Хана да овом изјавом одбаци страхове да би било какво померање граница на Балкану могло да покрене нове проблеме у нестабилном региону.

Београд и Приштина морају да нормализују међусобне односе како би се квалификовали за чланство у ЕУ, а када се постигне договор, он би требало да буде поштован од стране свих чланица ЕУ, додао је Хан у Алпбаху, преноси Блумберг. Хан је договор у дијалогу Београда и Приштине, коме посредује ЕУ, описао као „геополитичку неопходност” и подсетио на обавезу ЕУ да се „брине о европским земљама, не препуштајући ту улогу трећим државама у свету”. Портпаролка ЕК Маја Коцијанчич сматра да Србији и Косову треба дати простор да се договоре о садржају споразума о нормализацији односа. Рекла је да ЕУ као посредник у дијалогу не може да коментарише могуће елементе споразума, али да ће наставити да интензивно ради с обе стране.

Дејан Спаловић

(Политика, 27. 8. 2018)



Categories: Вести над вестима

Tags: , , , , ,

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading