Младен Иванић: Није добро повезивати Републику Српску и Косово

Ентитет Република Српска нема моћне пријатеље за реализацију жеље о независности овог дијела Босне и Херцеговине

Младен Иванић (Извор: Aljazeera Balkans)

Члан Предсједништва Босне и Херцеговине из реда српског народа Младен Иванић сматра како није добар приступ повезивати босанскохерцеговачки ентитет Република Српска и Косово, преноси агенција Танјуг.

„Ако повезујете РС и Косово, онда се једног одричете. Ако је Косово дио Србије, онда РС, по тој логици, не може бити дио српског простора“, рекао је он за београдску Политику коментирајући опречне ставове које има с предсједником РС-а Милорадом Додиком.

Сматра како Косово и РС својим значајним дијелом припадају српском етничком простору, гдје Срби требају имати институционална права и управљати просторима на којима живе.

Иванић је навео како је свјестан чињенице да би више од 90 посто људи вољело независну РС, али да се мора видјети шта је могуће, шта је реално, а шта носи ризик.

„Било какво отварање Дејтона у садашњем тренутку би штетило РС-у. Немамо моћне пријатеље да жељу за независношћу спроведемо у дјело. Ко би нас подржао? Србија воли РС, али је руководство Србије јасно и гласно рекло да неће урадити ништа против интегритета дејтонске Босне и Херцеговине. И Русија је чврсто саопштила да стоји иза Дејтона“, рекао је он.

У БиХ недостаје бошњачки лидер

Члан БиХ Предсједништва сматра како у Босни и Херцеговини недостаје бошњачки лидер спреман за хисторијски искорак и да прави компромисе и вуче напријед, у боље односе.

Када је питању однос свијета према интересима Срба у РС-у и, с друге стране, Албанаца, он је упитао колико дуго су Албанци имали аутономну покрајину и додао како Срби имају РС “двадесет и нешто година”.

„Ту се крије одговор и о могућим будућим дешавањима. Ако нешто није реално данас, не значи да ће тако остати у времену које долази. Посебно у случају ако остану ове тензије међу народима, гдје Срби и убудуће неће осјећати пријатељство у Босни и Херцеговини. Не схвате ли Бошњаци да се и са Србима морају осјећати не само пријатно у Босни и Херцеговини, већ и да ту виде свој властити интерес, који ће створити жељу да останемо, тензије и сукоби неће нестати. Сваки народ који је упоран и вјерује у себе прије или касније ће остварити своје циљеве. И то сви морају да схвате“, поручио је Иванић.

Каже како не очекује спектакуларне заокрете на међународној сцени када је у питању српско становиште.

„Велики не улажу много напора да уђу у суштину проблема. Прије ће бити да преко малих праве своје дилове“, рекао је он.

Додикови лични проблеми

Иванић каже како пред РС-ом не види озбиљније међународне изазове те додаје како се до тога дошло мудром политиком, тако да се РС више у очима свијета не сматра проблемом или ентитетом који прави проблем у Босни и Херцеговини.

„Не сумњам у то да је народ у РС-у то схватио и да ће то показати на изборима“, навео је Иванић.

Према његовом мишљењу, проблеме с великим силама Додик има на личној основи, а не цијела РС.

Иванић сматра како РС нема терет и како, упркос “Додиковим личним проблемима” међународни положај РС-а никада није био јачи.

„Од нас се, заправо, ништа не тражи, нема ниједног захтјева за смањење надлежности. Стварни живот и даље јесте у РС-у, која о свему сама одлучује“, сматра Иванић.

Наслов и опрема: Стање ствари

(Ал џазира Балкан, 26. 8. 2018)



Categories: Вести над вестима

Tags: , , , ,

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading