Џон Болтон: САД не искључују територијалне корекције између Србије и Косова

Трампов саветник за безбедност Џон Болтон изјавио је да се САД неће укључивати у расправу око размене територија између Србије и Косова, али ако се две стране договоре, Вашингтон не искључује територијалне корекције

Џон Болтон (Фото: Танјуг/АП)

САД се неће укључивати у расправу око идеје о размени територија између Србије и Косова, али не искључују могућност корекције граница, изјавио је у Кијеву саветник председника САД Доналда Трампа за националну безбедност Џон Болтон.

„Постоје нови знаци да обе владе веома тихо можда желе да о томе преговарају. Америчка политика је да ако две стране могу да се о томе међусобно договоре и постигну споразум, ми не искључујемо територијалне корекције. Заиста није на нама да то кажемо“, рекао је Болтон одговарајући на питање новинара Радија Слободна Европа.

Болтон је рекао да се Вашингтон неће у то мешати, али и да не мисли да ће неко „у Европи то спречавати ако две стране у спору постигну узајамно задовољавајуће решење“.

Он је рекао да су САД спремне да помогну, али да неће наметати решење спора између Србије и Косова, за који је рекао да је најважнији на Балкану.

„Од распада Југославије, постоји много дуготрајних тензија и ризика. Али је недавно остварен и напредак“, рекао је Болтон, наводећи договор Скопља и Атине око имена Македоније.

(Бета/Вечерње новости, 24. 8. 2018)



Categories: Вести над вестима

Tags: , , ,

2 replies

  1. До сада изнети ставови америчких званичника указују на једно – ”нисмо уопште о томе размишљали претходних много година, нисмо заправо ни сигурни о чему се ту ради, а нисмо претерано вољни ни да се подсећамо, радите нешто па ћемо да видимо”.

  2. Naravno, posto se iz perspektive SAD radi o dve nezavisne drzave.

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading