Петро Порошенко: Украјина раскида са свим што је везује са Руском империјом, СССР и РПЦ

Нека нас данас добро чују и у Константинопољу, и у Москви, и у Ватикану. Више смо него одлучни да ставимо тачку на ову противприродну и неканонску зависност значајног дела нашег православног друштва од руске цркве

Петар Порошенко на војној паради у Кијеву (Извор: Факти)

Председник Украјине Петар Порошенко на војној паради, одржаној у Кијеву у част Дана независности земље, апеловао је на сународнике да раскину са  „историјском прошлошћу повезаном са Руском империјом, Совјетским Савезом и Руском православном црквом“.

То му је било мало, па је сам, у истом наступу на почетку параде, објавио:

„Ми раскидамо све што нас повезује са Руском империјом и Совјетским Савезом. Главни задатак наше генерације је да своју независност учинимо неоспоривом, а Украјину – моћном и великом. Без икакве перспективе повратка у зону утицаја Русије“.

Наличје “раскида” – Американци на кијевској паради (Извор: Факти)

Посебно се обрушио на Руску православну цркву:

„Тело не може бити слободно док је душа заробљена. Нека нас данас добро чују и у Константинопољу, и у Москви, и у Ватикану. Ми имамо тврду намеру да пресечемо последњи чвор којим империја покушава да нас веже за себе. Више смо него одлучни да ставимо тачку на ову противприродну и неканонску зависност значајног дела нашег православног друштва од руске цркве“.

Војна парада у Кијеву (Извор: Факти)

У истом говору је обећао да ће пре почетка јесење сесије парламента (Врховне раде) предложити уставне промене које ће ојачати тежње Украјине да ступи у Европску унију и NATO.

У паради је учествовало  4.500 војника.

Наслов и опрема: Стање ствари

(Факти, 24. 8. 2018)



Categories: Вести над вестима

Tags: , , , ,

1 reply

  1. Порошенко носи презиме своје мајке. Његов отац се презивао Walzman, а на венчању је узео презиме своје девојке односно супруге. Дакле, он са очеве стране није етнички Рус нити православни Украјинац, нити Словен. Ту вероварно треба тражити и разумевати његову патолошку мржњу према Русији и Православљу. На предавању које је одржао пред Израелским Кнесетом је рекао да је поносан што је баш тај народ први пут основао Украјину 1922. године.
    Поздрав

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading