Архимандрит Сава (Јањић): Медијско блаћење договорено на Савету за националну безбедност

Стављање толике политичке тежине на једног монаха у режимски контролисаним медијима говори само да то оно што он говори неког врло јако боли и да је то заправо истина, каже игуман Високих Дечана архимандрит Сава (Јањић)

Кампања Информера против архимандрита Саве (Извор: НСПМ)

Свети архијерејски синод СПЦ после летње паузе требало би да први пут заседа 30. августа, али је још неизвесно да ли ће се бавити нападима државних званичника на Епархију рашко-призренску – надлежног епископа Теодосија (Шибалића) и игумана Високих Дечана архимандрита Саву (Јањића), сазнаје Данас.

Разлог што су се њих двојица нашли на удару српских власти је то што се, у складу са ставом Светог архијерејског сабора СПЦ, јавно противе најавама председника Србије о подели и разграничењу на Косову и Метохији.

До објаве овог текста нисмо добили званичан одговор портпарола СПЦ и члана Синода епископа бачког Иринеја (Буловића) да ли ће црквена влада нешто предузети због учесталих прозивки председника Александра Вучића, његовог генералног секретара Николе Селаковића, шефа Канцеларије за КиМ Марка Ђурића и представника Српске листе на рачун ЕРП. Владику Иринеја питали смо и за потврду спекулација да се током ове „кризе“ у црквено-државним односима састајао са Вучићем.

Иако је у недељу патријарх српски Иринеј поновио да се „српски народ и његове светиње не могу препустити на милост и немилост онима који су их до јуче све рушили и затирали“ и да је окупација боља варијанта од брзоплетих и исхитрених решења, „рату“ државних званичника против свих који у подели и разграничењу не виде „праведно косовско решење“ краја нема ни у најави. Напади су све личнији, а на главном удару медијског линча данима су архимандрит Сава и Рада Трајковић из Европског покрета Срба са КиМ.

Архимандрит Сава изјавио је за Данас да се не осећа лично угрожен директним прозивкама државних званичника и појединих београдских медија, иако „данима кидишу на једног монаха са свом таблоидско-обавештајном машинеријом лажи и монтажа“.

Текст у листу Данас (Извор: НСПМ)

– Овде се нормално живи – имамо свакодневна богослужења и госте у манастиру. Стављање толике политичке тежине на једног монаха – свештеника у режимски контролисаним медијима говори само да то оно што он говори неког врло јако боли и да је то заправо истина. Та обавештајно-медијска кампања јавног блаћења и уништавања нечијих биографија договорена је на седници Савета за националну безбедност, како би се припремио терен за референдум и скренула пажња јавности са суштине оног што говоре људи који се јавно нападају – сматра архимандрит Сава.

Према његовим речима, „предаја највећег дела КиМ државни је пројекат највећим делом заснован на идеологији академика Добрице Ћосића, описаној у његовој књизи „Косово“ из 2004, док актуелни режим, као следбеник губитничке Ћосићеве идеологије, намерава да натера српски народ да сам себе и територијално и духовно ампутира преко референдума“.

– Циљ преговора Београда и Тиране уз учешће Приштине, који се активније воде још од 2016, иако је идеја старија, јесте да се Косово утопи у Албанију и да се предајом великој Албанији заобиђе тешко признање Косова, Савет безбедности. Наравно, највећи део КиМ наслеђује већ место у УН, Унеско статус Албаније са којом Београд већ има билатералне односе. Преостали Срби на КиМ, манастири, наслеђе су, према неокомунистичким идеолозима и њиховим данашњим следбеницима, само „колатерална штета“. Остаје им само како да вештином пропаганде, таблоидима, блаћењем неистомишљеника и другим опробаним методама, убеде српски народ да се одрекне и свога становништва, светиња, историје, свега што је за њих митологија. Следе седмице активног испирања мозга народу – упозорава игуман Високих Дечана.

Рада Трајковић сматра да изјаве Српске листе, која без и једног аргумента тврди да „ради против државе и учествује у стварању независног Косова“ као и недавне изјаве председника Србије у којима наводи где она борави кад је у Београду „директно угрожавају њену безбедност“. Она каже да би њен одговор на све то требало да буде кривична пријава.

– Стављање у исти кош људи који нису истомишљеници, већ имају различите погледе на многа питања, али се не слажу са Вучићем представљају етикетирање против слободе мишљења и говора. То је подршка тоталитаризму и диктатури, јер се свако ко не мисли као Вучић проглашава за државног непријатеља. Ако је неко против државе, треба тужилаштво да реагује, а не да се све пушта, а људи се таргетирају – каже за Данас Рада Трајковић.

Само неколико сати после њене изјаве да ће „предстојећа посета председника Србије КиМ 9. септембра бити нови ријалити“ и да ће контроверзни бизнисмен и потпредседник Српске листе Милан Радоичић имати „много посла да својим методама доведе народ да буде маса“, прекјуче се огласила Српска листа саопштењем подршке Вучићевој политици и личним нападима на Раду Трајковић са детаљима који траже пажњу тужиоца.

Милован Дрецун, председник Одбора за КиМ из СНС у Скупштини Србије, јуче је у јутарњем програму ТВ Пинк избегао да директно „удари“ на патријарха Иринеја, који је, као и сви у СПЦ, дужан да поштује став Сабора који је против независности и поделе КиМ, али је изјавио да је „Соњу Бисерко, Бошка Обрадовића, Амфилохија Радовића и Саву Јањића ујединила неодговорна политика која дугорочно наноси штету интересима Србије, јер је очигледно да је њихова намера да спрече Србију да од изгубљене позиције покуша да створи нешто у заштити наших интереса“.

Милован Дрецун је питања Данаса о потреби заказивања седнице скупштинског Одбора за КиМ и постојању доказа о штетном деловању противника разграничења и поделе Косова доживео као „мешање новинара у његов посао“ и навијање за „другу страну“. Дрецун је најавио да ће седницу Одбора за КиМ сазвати кад буде сматрао да треба. Упитан да ли је тужиоцу доставио доказе против људи које прозива у медијима, Дрецун је одговорио да је „његово посланичко право да изнесе политичку оцену оних који дају штетне и неодговорне изјаве“. Врхунац његовог негодовања изазвала су питања кад су подела и разграничење потврђени у Скупштини Србије као званична државна политика и кад је парламент дао мандат председнику Србије да преговоре у Бриселу подигне на председнички ниво и преговара са Хашимом Тачијем.

– Председник је добио мандат да преговара легално на изборима кад је добио двотрећинску већину у парламенту, категоричан је Дрецун.

Јункер, Хан, Могерини, Петрич

– Према мојим сазнањима из међународних извора, иза приче о разграничењу стоје европски званичници Жан-Клод Јункер, Јоханес Хан и Федерика Могерини, којима се жури да Вучић и Тачи направе договор током септембра. Заузврат Тачи и Вучић би добили међународну награду „Карло Велики“, за коју би их кандидовао њихов заједнички лобиста Волфганг Петрич, као адвокат бечке канцеларије „Лански, Ганзер и партнери“ – каже Рада Трајковић.

Јелена Тасић

(Данас, 22. 8. 2018)



Categories: Вести над вестима

Tags: , , , , ,

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading