Уклоњена спорна скулптура из излога КИЦ-а у Паризу

Не улазећи у простор слободе уметничког концепта, Министарство културе и информисања сматра да таква врста садржаја није прикладна за КИЦ у Паризу и представљање једне државе у свету, каже се у саопштењу

Непримерене фигуре постављене су испод велике фотографије Белог анђела (Фото: Твитер)

На интервенцију Министарства културе и информисања, у понедељак поподне, из излога Културно-информативног центра (КИЦ) Србије у Паризу, уклоњен је артефакт који је изазвао контроверзе у српској дијаспори, али и у домаћој јавности, саопштило је Министарство културе. У излогу КИЦ-а у Паризу била је постављена скулптура Дизнијевих јунака Микија Мауса и Паје Патка, постављених у положај који асоцира на сексуални чин, пишу „Новости”.

Непримерене фигуре постављене су испод велике фотографије Белог анђела из манастира Милешева која је и својеврсни заштитни знак ове установе.

„Не улазећи у простор слободе уметничког концепта, Министарство културе и информисања сматра да таква врста садржаја није прикладна за КИЦ у Паризу и представљање једне државе у свету”, каже се у саопштењу.

„Предметну изложбу српског савременог стваралаштва под називом ‘Крај и почетак’, уметничке групе ‘Димензија’, подржала је комисија Министарства културе и информисања која предлаже програме за КИЦ, која је радила у саставу: драматург Бобан Јевтић, историчар уметности Ана Богдановић, историчар уметности и кустос Уна Поповић, историчар Станислав Сретеновић и пијаниста Јованка Вишекруна”, наводи се у саопштењу.

Министарство културе и информисања преноси да је „комисија у својој одлуци навела: ‘Пројекат има висок степен репрезентативности на међународном плану и доприноси разумевању идеје и језика савремене уметности младих аутора из Србије’“ .

„Ипак, дело о коме је реч није се налазило у визуелној документацији приложеној уз конкурсни материјал, те стога одговорност за његово појављивање у излогу КИЦ Србије, припада искључиво кустосу изложбе и директору Центра”, наводи се у саопштењу.

Из Министарства оцењују тај догађај као пропуст у раду кустоса изложбе и одговорних у КИЦ-у Србије и непријатним инцидентом који није требао да се догоди.

(Танјуг/Политика, 21. 8. 2018)

Културни центар Србије у Паризу: Мики и Паја „у акцији“ поред Белог анђела!

У излогу Културног центра Србије у Паризу постављене фигуре стрип јунака у положају који алудира на секс. Спорна фигура део је изложбе „Крај и почетак”

Излог Културног центра, где се налазе Бели анђео и уметничка фигура (Извор: Вечерње новости)

Излог Културно-информативног центра Србије (КИЦ) у Паризу више од десет дана краси скулптура Дизнијевих јунака Микија Мауса и Паје Патка постављених у положај који асоцира на сексуални чин. Непримерене фигуре постављене су испод велике фотографије Белог анђела из манастира Милешева која је и својеврсни заштитни знак ове установе.

На фотографији коју су нам послали читаоци „Новости” из Париза приказане су велике пластичне статуе „дизнијеваца” постављене на централно место излога Културног центра.

– Непримерено је да је овакав садржај изложен у установи која би требало да промовише нашу културу у Европи. Не улазећи у уметничку слободу, не сматрамо да је сексуални чин Паје Патка и Микија Мауса прави домет српске уметности – навели су Срби из Париза као пропратни коментар уз фотографију коју су доставили редакцији „Новости”.

Како нам је објашњено у КИЦ-у у Паризу, спорна скулптура дело је уметника Милорада Стајачића, и она је саставни део изложбе „Крај и почетак” отворене 9. августа. Иза ове поставке стоји петоро аутора из Србије окупљених у уметничку групу „Димензија”. Њихова дела постављена су на сва три изложбена нивоа у париском КИЦ-у.

Директор ове установе драмски писац Радослав Лале Павловић спорне фигуре у излогу објашњава уметничком слободом и за „Новости” истиче да је пројекат који укључује и спорну скулптуру прошао на конкурсу Министарства културе.

– Нисам у позицији да жирирам који садржај је прикладан, а који није – каже Павловић. – Пројекат „Крај и почетак” пријављен је на конкурс који сваке године расписује министарство. То значи да је изложбу оцењивала стручна комисија која је и дала зелено светло да путује у Париз. Могу само да кажем да је поставка изазвала велико интересовање Парижана, а већ сада је јасно да ће бити најпосећенија изложба која је организована у КИЦ-у више година уназад.

Павловић напомиње да је аутору скулптуре Микија и Паје у деликатној „акцији” и сам поставио питање примерености овог садржаја, али да је схватио да је реч о својеврсној провокацији.

– Добио сам јасан одговор да су оба Дизнијева јунака бесполна бића и да су све асоцијације производ нашег личног тумачења и виђења. Ова скулптура дакле више говори о нама него о Дизнијевом стрип двојцу. Треба имати на уму и да сексуалне и хомосексуалне конотације у Паризу одавно не изазивају пажњу јавности на какву смо навикли у Србији – каже он.

У Министарству културе и информисања објашњавају да је изложба „Крај и почетак” дело реномираних уметника о коме је свој стручни суд дала Програмска комисија, на основу двестотинак предлога на конкурсу.

– У савременој уметности често се дешава да садржај зависи од „учитавања”, независно од онога што је уметник желео да нам каже. Уколико у овој скулптури видите експлицитан чин двојице стрип јунака, она би била неприкладна за установу где је постављена. Ако уважимо уметниково виђење да је реч о бесполним бићима, ова поставка се не разликује од других у Паризу у области савремене уметности. О свему овоме водио је рачуна и Програмски савет када је доносио одлуке о избору пројеката – каже за „Новости” Јагода Стаменковић, начелник Одељења за међународну сарадњу и европске интеграције у култури.

Око Културног центра Србије у Паризу већ годинама се плету афере и скандали. Последњи немили догађај одиграо се у априлу ове године када је кулминирао сукоб између садашњег директора Радослава Павловића и двојице службеника КИЦ који су уживали подршку тадашњег српског амбасадора Рајка Ристића. Установа културе једина је таква у Европи и налази се у строгом центру Париза.

Ивица Дачић: Скандалозно и недостојно!

Фигуре Микија Мауса и Паје Патка које алудирају на сексуални однос, за шефа српске дипломатије Ивицу Дачића су неприхватљиве као слика српске културе.

– Програм Културно-информативног центра у Паризу утврђује Министарство културе. Ипак, моје лично мишљење је да су овакве поставке скандалозне и свакако недостојне установе у којој су изложене – каже Дачић за „Новости”.

Р. Драговић

(Вечерње новости, 21. 8. 2018)



Categories: Вести над вестима

Tags: , , , ,

3 replies

  1. Ни издалека не одобравам, посебно што нисам љубитељ ни Дизнијевих “јунака”, нити се разумем у савремену уметност, али не могу да се отмем утиску да би наслов изложбе био одговоарајући када не би као већина ствари данас био наглавачке постављен. Јер Почетак симболизују фреске, а крај Дизнијеве фигурине (не бесполне, јер имају девојке, али без мозга сигурно) у провокативном положају (провокативном за нас, јелте затуцане Балканце, а не за равнодушне Парижане). Имајући у виду да у Паризу има много Арапа, можда и јесте добро постављено, с десна на лево….Ето, тако ми у пролазу видимо, а за Парижане не знамо

  2. Лудило нема граница а тако ни бедастоће модерне “уметности”. Овога пута, “Паја и Мики” у позицији содомитског чина, који то није јер су ови “бесполна бића”! Спрдачење умоболника у име слободе уметничког изражаја, а где? — у државној установи, Културном центру Србије. Видимо, наставља се ритуално понижавање Срба, скрнављење симбола, унижавање традиције. Али злочинитељи не могу далеко од народне, чега се паметан стиди, будала се тиме поноси. Заиста, имате се чиме “поносити” сви који сте учествовали у овој гадости, од министарских чиновника до “уметника”. Пфуј.

  3. Небулозније од положаја Дизнијевих јунака је аутор који свој кич оправдава тврдњом да су Мики и Паја “бесполна бића”, иако сваки двогодишњак зна и за Пату, и за Мини!
    Да је, рецимо, отворено признао да он тако види политички врх државе, некако бисмо и прогутали…

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading