Немања З. Стефановић: Мало историје или Проклетство имена Александар

Читајући истраживања Тодора Вулића („Поновљена историја“), лако је прихватити његову тврдњу о понављању историје: у српској прошлости значајно место имају имена и одређене године

Српски владари (Извор: Pinterest)

Од старих Римљана остале су бројне мудрости. Једна од њих гласи: Historia magistra vitae est! По српски: Историја је учитељица живота!

Да бисмо разумели (нашу туробну) садашњост требало би да знамо нешто из (наше крваве) прошлости. Читајући истраживања Тодора Вулића („Поновљена историја“), лако је прихватити његову тврдњу о понављању историје: у српској прошлости значајно место имају имена и одређене године. Пример из опште историје: мајка првог византијског цара Константина I (који је основао нову престоницу Константинопољ) била је Јелена; исто име имала је и мајка последњег византијског цара, Константина ХI, који је страдао у Константинопољу од Турака!

+++

Мајка кнеза и краља Милана Обреновића звала се Марија Катарџи, рођена 1831; мајка краља Петра II Карађорђевића звала се Марија Хоенцолерн, рођена 1900. године – разлика 69 година.

Милан је рођен 1854, Петар II 1923. године – разлика 69 година.

Милан је проглашен за кнеза 1872, Петар II за краља 1941. године – разлика 69 година.

Милан се оженио Наталијом Кешко 1875, а 1876. добили су сина Александра; Петар II се оженио Александром Гликсбург 1944, а 1945. добили сина Александра. Разлике у оба датума – 69 година.

Милан је умро 1901. у иностранству (у 47 години живота), Петар II 1970. такође у иностранству (у 47 години живота). Разлика – 69 година.

+++

Малолетни краљ Александар Обреновић 1889. прогласио се краљем; Слободан Милошевић 1989. изабран је за председника Председништва СР Србије – разлика 100 година.

Краљ Милан Обреновић 1897. прогласио се за команданта Активне војске, и тако формално постао савладар сину Александру; Слободан Милошевић 1997. изабран за председника Савезне Републике Југославије и био командант војске те заједнице. Истовремено, Милан Милутиновић изабран за председника Србије, и тако био некакав савладар Милошевићу – разлика 100 година.

Краљ Милан Обреновић 1900. поднео оставку на место команданта Активне војске, што је значило и крај савладарства са сином Александром а Александар наставио да влада сам; Слободан Милошевић 2000. изгубио на изборима за председника СР Југославије, што је био крај савладарства са Миланом Милутиновићем. Милутиновић наставио да „влада“ Србијом – разлика 100 година.

Краљ Милан Обреновић умро је 1901. у иностранству, у хотелској соби; Слободан Милошевић је изручен 2001. Хашком суду, и умро у затворској соби – разлика 100 година.

Краљ Александар Обреновић убијен 1903, Милану Милутиновићу истекао мандат 2003. године.

+++

Познато је да је кнез Александар Карађорђевић, син вожда Ђорђа Петровића – Карађорђа, 1858. године протеран из Србије.

Познато је да је краљ Александар Обреновић 1903. године убијен из више разлога: народу је засметало што је оженио удовицу и нероткињу. У обрачуну са сарадницима и рођацима краља и краљице готово да су затрти Обреновићи и Луњевице (породица краљице Драгиње), пострадао је председник владе Димитрије Цинцар Марковић. (Зоран Ђинђић, председник владе Републике Србије који је дошао на тај положај захваљујући обојеном преврату изведеном 5. октобра 2000. по англоамеричком сценарију, убијен је 2003. године а да се прави разлози још нису сазнали – разлика два убиства износи 100 година.)

Познато је да је престолонаследник Александар Карађорђевић, праунук Карађорђев, 1. децембра 1918. године Краљевину Србију бацио у ропотарницу историје и прогласио Краљевство Срба, Хрвата и Словенаца. Главе су му 9. октобра 1934. дошли припадници народа који нису хтели ништа заједничко са Србима. Имао је 47 година, као и краљ Милан Обреновић.

Прочитајте још – важно:

Помоћ за „Стање ствари“ – август 2018.



Categories: Разномислије

Tags: ,

3 replies

  1. Добро, и….? Одавно нисам прочитао сличну “салату од речи”. Шта је смисао и порука овог текста?

  2. Немамо времена да чекамо до 2034.год …
    Или има нешто да “падне” и раније …?

  3. & Срб
    Ако немате времена да чекате до 2034. године, у доњем видео-линку приказана је 2027. година.
    Кликните на доњи видео-линк и уживајте, у погледу у блиску будућност!!!

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading