Милорад Додик: Време да се Срби разграниче са суседним народима

Србија ће успети да заштити своје интересе уколико се Вучић одржи као државник, а не само као политичар, а државник мора да доноси одлуке које ће се можда у том тренутку прогласити несхватљивим или некако другачије, али које ће бити донете искључиво у корист српског државног и националног интереса

Извор: Факти

Председник Републике Српске Милорад Додик сматра да је време да Срби изађу са јасним политичким, националним програмом и захтевима, који би могли да буду њихов циљ у овом веку, за разлику од претходног, који је, каже, за нас био катастрофалан век.

„Међународне околности су се промениле“, каже Додик у интервјуу Танјугу.

Он напомиње да не мисли на промене америчког или неког другог међународног става, мада се и ту, како каже, нешто мења, већ на чињеници да, рецимо, у протеклих 20 година Дејтонски споразум није поштован, да су умањена права Републике Српске, да је положај наших сународника у околним земљама тежак и, коначно, да је Србима сада већ доста свих понижења.

„Време крајем деведесетих година и лош период српског народа су прошли. Морамо да се издигнемо изнад тога и да кажемо: ‘Да, овде смо стали, довде смо дошли, шта је то што желимо да урадимо да нама буде боље?’“, увјерен је председник Српске и додаје:

„А не овако поцепани на српски национални и државни корпус, заокупљен стално неким решењима, да ли Косово, да ли Република Српска, да ли вамо, да ли тамо, без јаснога путоказа куд идемо…“.

Али, истиче Додик, прво – разграничење.

„Зашто разграничење? Зато што сви народи око Срба, а Срби су им доносилац слободе кроз историју, покушавају да своју националну и државну градњу искључиво обављају на антисрпској политици. Од Хрватске до, ево, Бошњака овде у Босни, до Албанаца на Косову, па и Црногораца у Црној Гори, па и Македонаца, који оспоравају право нашој цркви тамо да егзистира, и много чега другог“, објашњава он.

Извор: Факти

А, ако је већ тако, каже, онда је најбоље да се разграничимо.

„То не значи да ћемо ми направити бодљикаве жице на нашим оградама. Не, ми само хоћемо да афирмишемо наше интересе. Значи, Република Српска, Србија, четири општине Косова, реинтеграција српске политике и националних интереса у Црној Гори“, тумачи Додик појам разграничења како га он види.

Председник Српске каже да зато подржава идеју председника Србије Александра Вучића, али додаје да се он истоворемено залаже и за разграничење у Босни и Херцеговини.

„Република Српска треба да настави да се бори за свој пун државни капацитет. Ја верујем у ту идеју, без обзира на неке који би се, можда, сада подсмешљиво насмејали томе. Ја верујем, јер некако осећам тај пулс народа овде, који напросто није престао да верује у ту могућност и да оно што нас је као невреме снашло, као то невреме треба да прође и да ће доћи време да ми можемо да се позиционирамо“, каже Додик.

Чињеницу да је идеја о разграничењу, коју је, као лични став, изнео председник Вучић, у Србији наишла на жесток отпор опозиције, Додик објашњава констатацијом да је једна од бољки српског народа у целини да урушава сваки свој ауторитет. Институционални и лични.

„Нема моћне нације у свету без јаког лидера. А Срби као да упорно све ово време покушавају да све своје лидере, или оне којима је дата прилика да буду лидери, некако оспоравају или сами уништавају. Ђинђић је постао велики државник тек кад је сахрањен, а пре тога шта нисмо могли да чујемо о њему“, примећује предсједник Српске.

Он додаје да је један део концепта међународне заједнице да влада дугорочно овим простором то да урушава лидере и институције.

Извор: Факти

„Чим се ви дигнете са снагом у свом народу, више од оног што странци мисле да је дозвољено, они ће кренути да вас урушавају. И да тиме урушавају институције. Према томе, та прича је потребна и ми се морамо окупити око тог неког ауторитета. Често сте мислили да је то у оквиру СПЦ, али видимо да неки оспоравају и патријарха. Оспоравају све што долази као истински процес тражења и позиционирања нације и народа“, наводи Додик.

Он се, у том контексту и уз констатацију да гаји велико поштовање према Цркви као „кључном елементу српског идентитета“, осврнуо на, по њему веома озбиљан, напад на Александра Вучића, који је, због идеје председника Србије о разграничењу са Албанцима, упућен из Дечана.

„Немам намеру да држим ником предавања, и наравно да имам и саосећање и емпатију, како год би то требало да се назове, према нашим људима који остају или су негде далеко изван граница Србије. Али, да сада једна патетична прича о четири монахиње треба да буде искључиви фактор српске националне државне политике, то говори да је Србија демократско друштво, у коме је слобода мишљења далеко више изражена него што многи желе да признају самој Србији“, каже Додик.

Србија ће, уверен је, успети да заштити своје интересе уколико се Вучић одржи као државник, а не само као политичар, а државник, истиче, „мора да доноси одлуке које ће се можда у том тренутку прогласити несхватљивим или некако другачије, али које ће бити донете искључиво у корист српског државног и националног интереса“.

На питање како види став канцеларке Ангеле Меркел да нема промене граница на Балкану и да ли се он односио на Републику Српску или на Косово, или на обоје, Додик каже, да прво ваља рећи да је Немачка „шампион у мењању граница“ и да је управо она „детонирала промену граница у бившој Југославији“,

„Немачка тог времена под Геншером је управо била кључни фактор да се отпочне рат и да се ратује у бившој Југославији, зато што је кроз свој европски пројекат, како су они то звали, захтевала да се признају Словенија и Хрватска као независне државе, о чему није било никаквих унутрашњих договора, и кад су то учинили рат је могао да почне, наравно“.

Тако је, каже Додик, искреиран један стеротип који Немачка жели да конзервира:

„Они сматрају да је питање, рецимо Косова, завршено и да Косово има своје границе. То што има неке унутрашње са севером и четири општине, то рачунају да ће се некако решити, да ли блиц кригом или неким договором, али, углавном једног дана ће се то, по њиховој претпоставци, решити“.

Међутим, председник Српске скреће пажњу на чињеницу да и БиХ има своје унутрашње границе.

„Те границе су јасно повучене, катастарски јасно лоциране. Те границе се сада зову ентитетске, али нема разлога да оне сутра не буду неке друге. Само наивни могу мислити да је проблем Босне завршен, тиме што се он херметички или хипотетички држи као такав“.

Извор: Факти

На питање како гледа на спекулације да ће се питање Косова и Метохије решавати на некој међународној конференцији, Дејтону два, Додик нема дилему:

„Не треба Србима Дејтон, то је глупост. Видим да претендујете на то да то треба да реши дипломатија. Дипломатија ће дати печат, а решење морамо ми овде да остваримо. Дакле, уколико ми будемо имали јединствен национални консензус, да став свих органа Србије буде јединствен шта се жели по том питању, онда је то сасвим једна друга ствар“.

Додик закључује да не треба оклевати, јер „све има неко своје време“.

Наслов и опрема: Стање ствари

(Факти, 18. 8. 2018)Categories: Вести над вестима

Tags: , , ,

4 replies

 1. Тако дакле, Додиже !? После толико деценија саосећања, помоћи, збрињавања, труда и патњи због Републике Српске, ти сад са својим пајтосом подржаваш дезинтеграцију Србије ! Као Србин са коренима у Србији још из времена пада Српске Деспотовине под Турке и као потомак нововековних ослободилаца, веома сам повређен што два Босанца тако хладно предају моју дедовину. Да ли си светсан да учествујеш у новој подели међу Србима, на којој Вучић ради ? Да ли си свестан да ћеш код овдашњих Срба изазвати гнев (код мене си већ изазвао) и да ће исто тако хладно одгедати патње Српског народа у РС, кад вас Усташе или Балије поново причепе ? Да ли заиста верујеш да ће запад дозволити присаједињење Републике Српске и Србије, ако се ми одрекнемо КиМ ? Да ли си баш толико наиван или само много покварен ?

 2. Znaci Mile, konacno si pokazao pravo lice.
  Na istom zadatku, zajedno sa Vodjom.

 3. Милорад Додик прича онако како су му задали Послодавци, али је далеко од тога да и он не мисли слично. Он је само играч, потрчко, као и његов побратим с друге стране Дрине. Јер да није тако не би се Главни Баја залагао за оснивање трећег ентитета, а већ је тим истим српским душманима предао добар део историјске грађе из система логора Јасеновац! Друго, „прославио“ се бројним аферама, међу којима се посебно истиче случај „два папка“, пљачкашка приватизација, пропаст банака и робних резерви, и неразрешена убиства… Као и Вучић, Главни Баја држи све под личном контролом: тужилаштво, судство, медије, друге странке, агенције и институције, јавне установе. Посједује лично богаство, и богаство супруге и деце, на коме би им позавидео и султан од Брунеја.

  У свом обраћању Србима у Србији Главни Баја се прерачунао. Замишљао је да је више уважаван и поштован. Ово обраћање је требало да донесе „глас разума“, коначно отрежњење; чињенично стање. Ефект је изостао. Чак, напротив. Показало се да су Додик и Вучић исти, да им је наступ исти, да им је циљ исти. Они су незапамћена непогода за српски народ, с таквим размерама и последицама да је то незабележено у свеколикој националној историји. Вратили су нас у феудализам. У стању су да нас одведу и даље!

  Додику ће „главе доћи“ убиство Давида Драгичевића, а Вучићу „отпис“ КиМ.

  П.С. Не наседајте на сукоб између Додика и Иванића – „праве“ се Енглези!

 4. О Вучићу и његовим сарадницима; из описа обавештајне службе:
  – Немојте у вези са Вучићем имати никаквих илузија. Он је од раније у вези са Британцима и Американцима, посредно и непосредно, а недуго по Шешељевом одласку у Хаг дефинитивно је „пристао на сарадњу”.
  – Преузео је конкретне и прецизне обавезе. После стрељања Ђинђића, сви знају да ту нема шале. Ушао је у програм, Американци ће на њега одиграти. Потпуно је проучен, за њих ту више нема непознаница. Знају све рупе у његовој биографији, аномалије у структури личности, сексуалне и друге склоности, јаке и слабе тачке. Сада раде на њему. Неке од особина ће исправљати, неке појачавати. Ево, пролетос се вратио са још једне „специјализације у Лондону”. Видећете промене у говору тела, одашиљање шифри рукама, снижавање тона и успоравање исказа, метод излагања кап по кап, модернизацију у начину облачења. Видећете научену преподобљеност, на граници са кичом, видећете много јефтине драматургије која би у разним приликама требало њему да дâ на значају.
  – Агресивна кукавица и патолошки лажов. Аморалан и бескрупулозан. Солидан технолог политике, у домену организације, али не много креативан. Склон залетањима и провидним досеткама, потцењивању публике и аутоголовима. Превише патетичан. Бруталан према потчињенима, на начин који је усвојио од Шешеља, и снисходљив према надређенима.
  – Оним на шта се обавезао, он је Косово већ предао. Све остало, са његовог становишта, биће само етапе и технике саопштавања. Поглавље по поглавље, фусноту по фусноту.
  – Још нешто: врх САНУ јавно ће поручити да се Србија „мора суочити са реалношћу” и да је „даље истрајавање на одбрани Косова беспредметно и бесмислено”. У име институције која је 1986. начинила озбиљан и одговоран документ звани Меморандум САНУ, тада ће се отворено агитовати да Србија, „разумно и одговорно пред будућношћу”, призна као независну државу своју свету земљу, отету јој. Када се то догоди, а никако Вам не може промаћи, знајте да управо почиње последња фаза велеиздаје. Од тада па до завршног чина неће протећи више од две и по године.

  ————————————————– о0о —————————————————-
  Горњи наводи су изводи из чланка „Велеиздаја Србије. Да ли се остварује оно на шта су нас упозоравали Италијани“, аутора Бранислава Матића, врсног новинара и великог патриоте. Све описано је актуелно, годинама уназад као и дан-данас. У питању је школски пример велеиздаје, а том чину се придружио и Главни Баја, који износи глас „разума“, као из описа става САНУ.

  Читав текст Бранислава Матића можете прочитати на доњем линку:

  https://srbin.info/2018/06/21/veleizdaja-srbije-da-li-se-ostvaruje-ono-nasta-su-nas-upozoravali-italijani/

Оставите коментар