Биљана Митриновић: Кисинџер је крив за све

После извештаја Блумберга да је најчувенији амерички дипломата организовао повезивање Доналда Трампа са Кремљом, остаје још само да сачека позив за саслушање у истрази о руском утицају на изборе

Хенри Кисинџер у Кремљу (Фото: Спутњик)

Ако се Хенри Кисинџер нађе на клупи за саслушање под оптужбом да је утемељитељ „руске завере” – нико неће бити изненађен. И не само то. Значило би то да је „дубока држава” одлучила да у обрачуну са неистомишљеницима иде до краја: даље од оспоравања и дискредитације америчког председника, све до најдубљих корена који иницирају политичке и економске промене које им нису у интересу.

Агенција Блумберг објавила је у среду извештај истраживачког тима који једног од најзначајнијих дипломата 20. века и стратега америчке спољне политике излаже озбиљним оптужбама да је заправо он био тај који је увео Трампа у „руски загрљај”. Због сусрета са Трампом и Владимиром Путином и покушаја да утиче на нормализацију америчко-руских односа, Кисинџер је већ „навукао” на себе анимозитет естаблишмента и већине америчких медија.

После овог извештаја може само да очекује позив специјалног тужиоца Роберта Мулера који води истрагу о утицају Русије на Трампову председничку кампању.

Према наводима америчких новинара, Кисинџер је био сива еминенција која је „увезала” Трамповог зета, тада непознатог Џареда Кушнера, бившег руског амбасадора у Вашингтону Сергеја Кисљака и недавно ухапшену Марију Бутину.

Све је, наводно, почело на једном ручку који је организовао Кисинџер у марту 2016. године, на коме је он у одабраном кругу изнео своју анализу односа између САД и Русије. Званичан позив да присуствује добио је млади и амбициозни Кушнер. Позивајући се на властите изворе, Блумберг тврди да је Центар за националне интересе, који је у САД на лошем гласу због залагања за конструктивне односе и дијалог са Русијом, а чији је почасни председник управо Кисинџер – организовао ручак на Менхетну. Ту је Кушнер упознао Дмитрија Сајмса, директора Центра и издавача часописа „Нешенел интрест”.

Кушнер и Сајмс су следећег месеца организовали Трампов говор у вашингтонском хотелу „Мејфлауер”. Ту је Кушнер упознао и Кисљака, а према наводима Блумберга, у време од избора Трампа до тренутка преузимања председничке функције, Кушнер је Кисљака питао да ли транзициони тим може да користи руску амбасаду као заштићени канал за директну комуникацију са Кремљом.

Повезивање овог центра са Бутином, која је оптужена да је као агент покушала да се инфилтрира у велике америчке лобистичке организације и утиче на њих, а потом и веза са Кушнером, који је већ саслушаван у вези са руским утицајем – чини да организатор, Кисинџер, већ делује као кривац. Компромитујуће звучи и навод да је центар већ нудио своје услуге и другим председничким кандидатима, али да нико, изузев Трампа, није желео да га повезују са овом, како је назива америчка агенција, проруском организацијом.

Центар се иначе бави Русијом, Азијом и Блиским истоком, питањима тероризма и националне безбедности, а Блумберг подсећа да је Сајмс често износио своју скепсу поводом ефикасности америчке интервенције у Сирији, а подржавао је и споразум о нуклеарном програму с Ираном, из кога је Трамп иступио.

Међу Сајмсове „грехе” се убраја и то што је 2013. године рекао да „у потпуности подржава позицију председника Путина” у Сирији, што је Блумберг преузео са званичног сајта руског председника. У својим чланцима у „Нешенел интресту” је био критичан и према политици Барака Обаме, пошто су се односи са Русијом покварили. Иако „Нешенел интрест”, према констатацији Блумберга, износи различите погледе на важна питања, Сајмс је представљен као особа која је опредељујуће утицала на цео Трампов тим. Он је наводно и саставио листу присутних приликом Трамповог говора у „Мејфлауеру”, а Ричард Барт, кога су медији описали као руског лобисту, помогао му је да напише програмски спољнополитички говор.

Занимљиво је да је Блумберг пропустио да наведе да је Кисинџер својевремено имао одличне, пријатељске односе са породицом Клинтон, управо у време Биловог председничког мандата. Није споменуто ни то да је Хилари Клинтон у председничкој кампањи с поносом истицала да је управо Кисинџер хвалио њен рад док је обављала функцију државног секретара. Као куриозитет се писало да је Кисинџер чак померио свечани пријем поводом рођенданског славља за свој 90. рођендан како би Клинтонови могли да присуствују. До јавности су стизале и фотографије с њихових породичних зимовања са Кисинџером и супругом у њиховој вили у Доминиканској Републици.

(Политика, 18. 8. 2018)



Categories: Преносимо

Tags: , , , ,

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading