Александар Вучић: Борим се да нешто на КиМ добијемо, за разлику од оних који су све изгубили

Дефиниција државе састоји се из три елемента: територијe, становништвa и војскe и полицијe. Од та три елемента, само у појединим деловима на Космету имамо становништво и ништа више

Председник Србије Александар Вучић (Фото: Бета)

Председник Србије Александар Вучић је рекао да су основни циљеви да се на Косову и Метохији (КиМ) очувају мир и стабилност, да се заштите државни интереси и да се осигурају права, безбедност и сигурност наших људи на КиМ.

Ако буде споразума, имаћемо више него данас, поручио је председник и најавио да ће 9. септембра, ако све буде у реду, бити са Србима на Косову и Метохији. Он је запитао може ли ико данас да каже да је све наше када је реч о КиМ, а знамо да не говоримо истину.

Навео је да дефиниција државе састоји три елемента, територијe, становништвa и војскe и полицијe. Од та три елемента, рекао је, само у појединим деловима на Космету имамо становништво и ништа више. А имамо границу коју су неки 2011 поставили на Јарињу и Брњаку, између Срба и Срба, то јест Косова и Србије.

На питање какав му је став после изјаве немачке канцеларке Ангеле Меркел да нема промене граница он је рекао да су нас и Немачка и САД „разграничили” оног часа када су 2008 године признали независност Косова.

„Зато, када кажу да су против разграничења, то значи да су против промене граница које су успоставили на нашу штету” рекао је Вучић и додао да га многи нападају, поготову у Србији, управо зато јер не прихвата такве границе.

Он је истакао да нам Меркел није противник и да не треба да заборавимо шта је учинила за Србију у време мигрантске кризе, те колико су и немачке инвестиције допринеле томе да имамо раст од 4,4 одсто.

Он се осврнуо на чињеницу да је многима засметало писмо градоначелника 10 српских општина са КиМ. Подсетио је да су због другачијег мишљења тражили његово хапшење, а да се Милораду Додику забрани улазак у Србију, али им смета писмо градоначелника.

Ја сву енергију улажем да добијемо за сваког Србина на КиМ нешто, рекао је Вучић и зато, како је приметио, и Тачи каже да му је тешко да разговара са њим.

На питање о идејама да се очува север у саставу Србије, он је рекао да је то територија значајна и по величини и по стратешком положају, да су ту Газиводе, Балаћ, и Трепча, а да су од свега важнији животи људи.

Али то не значи, да је север Косова важнији од косовског Поморавља, рекао је Вучић и истакао: За сваког нашег човека на Ким ћемо да се боримо. „Борим се да нешто добијемо, за разлику од оних који су све изгубили”, рекао је Вучић. (Танјуг)

Председник Србије на Космету деветог септембра

Председник Србије Александар Вучић изјавио је да неће да говори о конкретним решењима за Косово и Метохију, јер их још увек нема, али је додао да Србија има три основна циља – очување мира, заштиту државних интереса и територије и заштиту права српског народа. Вучић је током свог гостовања најавио и да ће посетити Косово и Метохију 9. септембра ове године „ако све буде у реду”.

Коментаришући данашњу изјаву председника Косова Хашима Тачија да „неће дозволити никоме да спречи договор са Србијом” и да „му није лако да се суочи са непријатељима Косова”, Вучић је рекао да разговор са представницима Приштине и међународне заједнице „није једноставан” и да је обавеза институција Србије да наставе са преговорима.

Закључујући своје гостовање, Вучић је позвао шире друштво „да спусти лопту” и покаже толеранцију због тога што ће, по његовим речима, „ако икада и будемо у позицији да одлучујемо”, одлучивати народ демократским путем.

Наслов и опрема: Стање ствари

(Бета/Политика, 16. 8. 2018)



Categories: Вести над вестима

Tags: , , ,

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading