Владика Теодосије: Хвала Вучићу што се сетио наших светиња – али никако хвала за речи које упућује Србима на КиМ

И у наше време има оних који су спремни да опстоје нашу веру, и неће се турчити ради бољег живота, рекао је владика Теодосије

Владика Теодосије у манастиру Бањска (Фото: Коссев)

Владика Теодосије се током обраћања у манастиру Бањска на северу Космета обратио и председнику Србије Александру Вучићу, пише Радио Контакт плус.

„Хвала нашем председнику што се сетио наших светиња и не само овде него и у другом месту, али овде са овог места хоћу да кажем не хвала му за речи које упућује ових дана Србима на КиМ. То нису речи наде, то нису речи хришћанима, оне нису достојне онога који је на челу овог народа“, рекао је владика.

Некада најлепши српски манастир који је током векова тешко пострадао, годинама се већ обнавља и тренутно је једно од омиљених стецишта не само верника са севера Косова, већ и других посетилаца.

Теодосије је навео да се манастир и монаштво обнавља силом Божјом, али и добротом свих коју су дали свој прилог, којима је и данас исказао своју захвалност.

„На првом месту хтео бих да истакнем Канцеларију за КиМ, Владу Републике Србије“, владика се захвалило и многим домаћим и међународним дародавцима, а захвалност је упутио и српском председнику.

„Хтео бих да истакнем и лични прилог нашег председника, господина Александра Вучића, који је посетио ову обитељ и који је сам зажелео да се ова света обитељ обнови. Хвала нашем председнику што се сетио наших светиња и не само овде него и у другом месту“.

„Хвала нашем председнику што се сетио наших светиња и не само овде него и у другом месту, али овде са овог места хоћу да кажем никако му хвала за речи које упућује ових дана Србима на КиМ-у. То нису речи наде, то нису речи хришћанима, оне нису достојне онога који је на челу овог народа“ – речи су Владике Теодосија током данашњег обраћања у манастиру Бањска на Северу Косова.

Зашто плашити мало стадо?

„Зашто плашити мало стадо, ако нам Господ даје силу и храбри нас и у најтеже време се обнављамо и не само овде у Бањској, него и у Призрену, Девичу, у Архангелима и у Ђаковици, свуда се обнављамо и није битно колико нас има данас, битно је ко смо ми и шта представљамо ми данас на овом простору, то је за нас Хришћане најбитније, а није сила и моћ од овога света, од људи овога света, сила је Божија и Бог може да учини оно што људи не могу да учине.“

„Нико нема права да гази по крви светих мученика, ако неко отима, то је друго, али не смемо ми да се одричемо од онога што ми нисмо стекли, од онога што смо примили на поверење да чувамо и да предамо будућим генерацијама“.

Коментаришући речи председника Вучића да у Ђаковици нема Срба, Теодосије наводи: Тешко нам је кад чујемо „кога има у Ђаковици“, „да ли бисмо ми живели данас у Ђаковици“.

„Па живимо, ево, ту је Игуманија, ту су сестре, у Ђаковици се служи Света литургија, зар то није довољно у овом времену?“, питањем је владика Теодосије одговорио на Вучићеве речи од да у Ђаковици нема ниједног Србина.

Многи су у 18. и 19. веку посустали и променили веру, а захваљујући онима који нису, ми данас постојимо на овим просторима, подсетио је такође Владика.

„И у наше време има оних који су спремни да опстоје нашу веру, и неће се турчити ради бољег живота“, додао је.

Наслов и опрема: Стање ствари

(Радио Контакт плус/НСПМ, 16. 8. 2018)Categories: Вести над вестима

Tags: , , , ,

1 reply

  1. Sta reci za ovo Teodosijevo? Kao i za Janjicevo: i jedan i drugi po Hristu da su cutali bi, bas kao sto i do sada cutase, hocu reci o d o b r a v a s e; bitni SUdjelatnici u zlu koje nas snadje, te i ovo njihovo govorenje s onu stranu je i istine i iskrenosti- pr(ij)etvornost samo… Bog da im prosti za nekajanje!

Оставите коментар