Марко Ђурић владики Теодосију: Вређате Вучића и говорите о његовој недостојности

Не желим да прећутим Вашу јавно изречену нетачну тврдњу да је Председник моје државе – Србије речју или делом застрашио или застрашивао наш народ на Косову и Метохији, пише Марко Ђурић владики Теодосију

Владика Теодосије и Марко Ђурић (Извор: НСПМ)

Директор Канцеларије за Косово и Метохију Марко Ђурић одговорио је отвореним писмом његовом преосвештенству епископу рашко-призренском и косовско-метохијском господину Теодосију.

Писмо Марка Ђурића Владики Теодосију преносимо у целости.

„Преосвећени Владико, извињавам се што Вам се обраћам јавно о једној политичкој ствари. О црквеним питањима не би ми ни пало на ум да коментаришем јавно, нити о њима знам довољно, па ипак браним Ваше право као црквеног великодостојника да заступате своја политичка, па и страначка уверења, ма колико се лично са њима не слагао. Не желим, међутим, да прећутим Вашу јавно изречену нетачну тврдњу да је Председник моје државе – Србије речју или делом застрашио или застрашивао наш народ на Косову и Метохији.

Такве речи, дубоко сам уверен, нису ни праведне ни истините. Посебно верујем да није добро што долазе са Ваше стране. Вређате и говорите и о недостојности. Ваше речи пуне страсти тешке су и недостојне. Сматрам да је разлога за бригу, у погледу наше укупне судбине, и без оваквих речи много, као што добро знам да је разлога за труд и борбу још много више.

И сам сâм годинама уназад носио један мали, али макар мени важан део тог терета. Зато се и чудим Вашим речима, ако јесу веродостојно пренете од стране Саве Јањића. Управо је отац игуман Сава Јањић недељама уназад јавно ширио, испоставиће се, сасвим лажне тврдње о договореном монструозном насилном сценарију, наводно договореном између Београда и Приштине, чиме је, уз поједина средства информисања дао не мали допринос уношењу немира и страха међу наше сународнике, посебно на северу Косова и Метохије.

За Председника је Косово и Метохија Србија, Преосвећени, без али или можда, и лично сам безброј пута био присутан када је то понављао неким од најмоћнијих људи у свету. За разлику од неких који иступају у Ваше име, Председник кога нападате понавља то увек и свуда.

Браним Ваше право на политички став, али не мислим да је добро и примерено да се свакодневном политичком кампањом из кругова појединаца у Епархији нарушава животно неопходно народно јединство и слога и поверење у државу пред изазовима са којима смо суочени. Неће нам бити боље нити ћемо бити јачи у борби за судбину нашег народа ако у њу улазимо унапред обележени жигом издаје, истакнути на стуб срама, изједначени директно са Јудом Искариотским и „охрабрени“ Лазаревим клетвама.

Како ћемо убедити Србе на Косову и Метохији да остају на својим огњиштима и чувају српство и Србију ако истовремено тврдимо да та иста Србија жели да их протера и побије? Држимо се сложно преосвећени у име Бога, и не дозволите да се наши непријатељи смеју и сеире над нашом неслогом и заведеношћу страном злобом и лажима.

Срби на Косову и Метохији имају једну мајку, а то је држава Србија, која плаћа и помаже рад Ваше епархије и сваког нашег села и опстанак скоро сваког нашег дома на Косову и Метохији. Председник Вучић ће наставити да се бори за Србију и Србе на Косову и Метохији и да их храбри, без обзира на нападе и увреде које трпи.

Драго ми је да сте данас коначно и јавно приметили да се Председник Вучић, кога, без основа, толико директно и преко посредника јавно нападате, уврстио међу ктиторе наше цркве на Косову и Метохији. И то не међу мање. Годинама седим поред њега када је реч о овој нашој теми и добро знам да неће одустати од борбе да заштити шта год је могуће од српских интереса на Косову и Метохији, и када је најтеже, и када му многи окрену леђа. Човечански и као службеник Србије Вас молим да и иначе тешке ствари за наш народ не чинимо још тежим.“

Наслов и опрема: Стање ствари

(Данас/НСПМ, 16. 8. 2018)



Categories: Вести над вестима

Tags: , , , ,

1 reply

  1. “За Председника је Косово и Метохија Србија, Преосвећени, без али или можда, и лично сам безброј пута био присутан када је то понављао неким од најмоћнијих људи у свету.”

    – Zanimljivo.

    Nama je nedavno rekao nesto drugo, da je njegova politika “razgranicenje” sa Siptarima, da Srbija na Kosmetu nema nista, i sugerisao da treba da se pomirimo sa tim da je za “najveci deo sveta Kosovo nezavisna drzava”.

    Pomislim nekad da Djuric nije ni zasluzio nista drugo do onoga sto su mu nedavno priredili Siptari.

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading