Данијел Сервер: Американци ће на идеју о подели Косова рећи јасно „не“

Нема јасних доказа о томе да Сједињене Државе подржавају идеју поделе Косова, о чему косовски и српски званичници све чешће отворено говоре, рекао је Радију Слободна Европа Данијел Сервер, експерт за балканска питања и професор Универзитета Џонс Хопкинс у Вашингтону и додао да верује да ће Американци на крају рећи веома јасно – не

(Фото: РТЦГ)

„Ана Брнабић, премијерка Србије и Ивица Дачић, српски шеф дипломатије, били су у Вашингтону и форсирали су ту идеју, и кроз контакте са људима који су блиски америчком председнику Доналду Трампу. Американци су рекли: ‘Ок, слушаћемо шта имате да кажете, са каквим идејама сте дошли’.

Ја заиста не мислим да су Американци имали намеру да потврде исправност таквог концепта. Једино што су учинили је да саслушају. То је надаље на Балкану интерпретирано као подршка. Ја нисам уочио присуство подршке у Вашингтону за конкретну идеју поделе Косова. И верујем да ће Американци на крају рећи веома јасно – не“, рекао је Сервер.

На подсећање да је немачка канцеларка Ангела Меркел рекла да немачка не подржава нове промене граница на Балкану, Сервер је рекао да је немачка позиција кључна.

„Без немачке подршке, идеја корекције граница, замене територије, или како год то већ назвали, једноставно не може бити реализована“.

Упитан зашто се расправа о могућој подели Косова наставља упркос изнетим ставовима Берлина и Лондона, Сервер је рекао да је Србија увек била заинтересована за ту идеју.

„Председник Србије Александар Вучић ју је недавно лансирао. То је дуго времена била присутна идеја у Београду. Истинска промена у последње време се види у томе што председник Косова Хашим Тачи говори о томе. Лично мислим да је то била велика грешка са његове стране. Вучић је говорио само о промени граница на северу Косова, док Тачи жели само промену граница на истоку Косова“, истакао је он.

Не може бити једносмерних промена граница, морале би се разменити територије. А размена територија погађа интересе свих, зато што је Србија увек хтела да одржи контролу над северно – јужним путем ка мору, ка Солуну у Грчкој, а и Косово је увек желело да задржи контролу над изворима снабдевања водом на северу Косова. Тако да не верујем да ће се договор на овом пољу одржати, оценио је Сервер.

Према његовој оцени, Ангела Меркел учинила је велику услугу свима тако што је рекла – не.

Мислим да би и Американци требало да кажу – не, такође. У томе су били спори, али надам се да ће рећи јасно и неупитно – не, додао је Сервер.

Наслов и опрема: Стање ствари

(Данас, 15. 8. 2018)



Categories: Вести над вестима

Tags: , , , ,

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading