Новости: Србија ће тражити неограничену заштиту за манастире на КиМ

Србија ће инсистирати на специјалним заштитним зонама српске баштине на КиМ

Признат положај Српске православне цркве на Космету, као и да се на неограничен период задржи правни режим заштите за 44 објекта који представљају специјалне зоне српске културне и верске баштине, наћи ће се међу кључним захтевима Београда током дијалога о свеобухватном решењу за нормализацију односа са Приштином – сазнају „Новости„.

Осим тога, како преносе наши извори из врха власти, наша страна тражиће да у заштићени режим уђу још нека културна добра и храмови СПЦ, као и да се СПЦ омогући да има пуно право располагања свом својом покретном и непокретном имовином.

У Специјалне заштитне зоне српске баштине потпадају манастири Високи Дечани, Грачаница, Пећка патријаршија, који су под заштитом Унеска, али и други храмови и цркве у Гњилану, Штрпцу, Србици, Клини, Ораховцу…, као и средњовековни мост Војновића у Вучитрну, споменик Газиместан, тврђава Звечан, средњовековни град Ново Брдо, село Велика Хоча…

Председник Александар Вучић је приликом обраћања јавности у уторак најавио да ће се видети колико треба да буде заштићених зона, а да имовина СПЦ недвосмислено мора да припада Српској православној цркви Београд.

Нова рунда дијалога на високом нивоу очекује се следећег месеца, а према речима шефа дипломатије Ивице Дачића, у наредних неколико месеци интензивираће се разговори за покушај проналаска трајнијег решења за статус КиМ.

Он је за ТВ Прва навео да не види спремност Приштине на компромис када је у питању статус, али „да и они имају нека ограничења и морања“, као и да бољег времена за решење косметског питања неће бити. Као један од разлога навео је то што европској администрацији истиче мандат.

Што се тиче његовог личног става да је подела КиМ решење, појаснио је да сматра да је оно брзо могуће јер нема пресељења становништва.

— Које су то територије, никада ни о томе нисам говорио. Питајте народ на северу Косова шта мисли о томе. А где припадају Срби у енклавама на југу? По нашем Уставу, припадају српској покрајини, а где је то у реалном животу? Тај што живи у енклави давно је престао да мисли да је то саставни део Србије – навео је Дачић, оценивши да је када је проглашена независност Косова, требало прогласити и независност Републике Српске.

На другој страни, председник привремених институција у Приштини, Хашим Тачи у среду је рекао да неће бити поделе Косова нити аутономије за Србе. Он је навео да под кориговањем граница подразумева само то да се Прешево, Бујановац и Медвеђа припоје Косову, а да истовремено не буде поделе Косова нити аутономије за косовске Србе. А дан раније премијер привремених институција Рамуш Харадинај поручио је да „само рат може променити границе“.

Вучић се обратио телефоном Србима са КиМ и најавио долазак у септембру

Ниједну одлуку без вас нећемо донети, а ја долазим на Косово и Метохију у септембру, јер желим да разговарам са свима вама и да вам кажем шта ће бити ново у разговорима око будућности КиМ, да заједнички планирамо, градимо и живимо.

То је у среду рекао председник Србије Александар Вучић, у телефонском обраћању представницима Срба са КиМ, који су присуствовали састанку у Косовској Митровици, а на ком су били Никола Селаковић, генерални секретар председника, и Марко Ђурић, директор Канцеларије за КиМ.

Вучић је најавио да ће Србија ове и следеће године кренути у израду већих инфраструктурних пројеката на КиМ, како јужно, тако и северно од Ибра, и да ће улагати новца више него икада. Вучић је навео и да су они који власт у Србији и Српску листу оптужују да су лоши, показали ко су „они који не желе да Срби имају ишта на КиМ, ко су они који не желе да Срби у добром делу живе као слободни људи и ко су они који су против присуства Србије на КиМ“.

— Далеко смо ми од било каквог решења, али ћемо наставити да се боримо, и зато вас молим за подршку, јер ви најбоље знате ко се бори за КиМ и знате ко је са вама – закључио је Вучић.

Председник СЛ Горан Ракић рекао је да су Косову и Метохији потребни мир, просперитет и сигурност за генерације које долазе:

— Питање КиМ је питање целог српског народа, а председнику Србије Александру Вучићу поручујемо да Српска листа и српски народ на КиМ имају пуно поверење у њега.

Теодосије: Да опстанемо на своме

Они који мисле да могу да поделе и раставе наш народ и да нас доведу у ситуацију да оставимо наше вековне просторе где је наша душа, где чувамо тапију дату нам од светих Немањића, поручујемо им да се дубоко варају – истакао је у среду владика Теодосије на молебану за Косово и Метохију одржаном у манастиру Грачаница. После службе у Храму Светог Димитрија у Косовској Митровици, молебан за КиМ одржан је у манастиру Грачаница где је владика Теодосије поручио да „како год буде и како год моћници овог света буду одлучили, треба да опстанемо и останемо на своме, чинећи све што је до нас како би нам било боље“.

Д. Р. Ђорђевић

Наслов и опрема: Стање ствари

(Вечерње новости/Нови стандард, 9. 8. 2018)



Categories: Вести над вестима

Tags: , , ,

2 replies

  1. Овај чланак је позајмљен из “ВЕЧЕРЊИХ НОВОСТИ” а не из “НОВОСТИ”.
    Не треба их мешати јер су веома различити. И један и други штите Србе ван Србије на потпуно супротан начин. НОВОСТИ су самостални српски тједник кога издаје Српско народно вијеће у Хрватској. За издавача Милорад Пуповац, гл уредник Никола Бајто. Штампа се на ћирилици и латиници. http://www.portalnovosti.com

  2. @ Деда Ђоле

    У праву сте, на крају и пише

    (Вечерње новости/Нови стандард, 9. 8. 2018)

    И ми за тједник користимо Тједник “Новости”, па неће читаоци бити доведени у заблуду 🙂

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading