Београдске и приштинске НВО позвале Могерини да се изјасни против поделе Косова

Етнички принцип превазиђен модел, све више младих напушта Србију и Косово

Косово (Фото: pixabay)

Представници више од 35 организација цивилног друштва из Србије и са Косова позвали су данас представницу Европске уније Федерику Могерини да се недвосмислено изјасни против поделе Косова или размене територија између Косова и Србије на етничком принципу, о чему последњих дана све чешће чак и званичници говоре у јавности.

„Све чешћи наговештаји могућности прекрајања граница шаљу врло опасну поруку, како грађанима Србије и Косова, тако и целом региону, да постоји реална могућност легитимисања опасног принципа етничког власништва над територијом – принципа који је овај регион у неколико наврата гурнуо у крваве сукобе“, наводи се у писму.

Подсетимо, преговори о статусу Косова између Београда и Приштине су се интензивирали у последњих неколико месеци, јер се очекује да до 2019. дође до потписивања правно обавезујућег споразума. Поједини српски и косовски политичари давали су изјаве у медијима о томе да постоји могућност поделе Косова, док су у међународној заједници углавном негирали ту могућност.

Крајем прошле недеље дошло је до нових тензија након изјава политичара и писања појединих медија, а у вези са истицања рока ЕУ за усвајање статута ЗСО.

Председник Косова Хашим Тачи изјавио је да постоји могућност да се мирним путем направе корекције граница између Косова и Србије. Министар спољних послова Србије Ивица Дачић, главни поборник поделе Косова у Влади Србије, поновио је тај свој став пре два дана, истичући да не види боље решење од тога.

Невладин сектор у писму оцењује да би подела територије неминовно произвела ланчану реакцију и у другим балканским државама и довео до бројних захтева за променама граница на Балкану, што отвара врата новим сукобима.

„Такође, Србима и Албанцима који живе на ‘погрешној страни’, овим би се послала порука да треба да се преселе у ‘своју’ етничку државу што би могло да доведе до још једног егзодуса становништва на Балкану“, наводи се у писму.

Организације цивилног друштва позвале су међународну заједницу, али пре свега власти у Србији и на Косову да се током преговора посвете стварању најбољих могућих услова за живот свих становника Косова, обезбеђивању претпоставки да се злочини из прошлости не понове и стварању услова за развој правних и демократских система власти.

„Само такви преговори су гаранција за безбедан и достојанствен живот свих људи без обзира на националне или било које друге различитости“, оцењује се у писму невладиних организација Федерики Могерини.

Етнички принцип превазиђен модел, све више младих напушта Србију и Косово

Организације цивилног друштва наводе да већ деценијама покушавају да унапреде комуникацију и сарадњу две заједнице, мислећи пре свега на добробит људи који живе у Србији и на Косову и на будућност целог региона.

„У региону је неопходно успоставити трајни мир и прихватити интеркултуралност и мултиетничност као неопходни предуслов развоја и ЕУ интеграција. Етнички чисте државе, превазиђени модел из 19. века, не смеју бити циљеви ничије политике нити смеју бити толерисани и подржани од представника међународне заједнице“, наводи се у саопштењу.

Истиче се да све више младих људи већ напушта Србију и Косово, и да ће територије за које се националне и политичке елите данас грчевито боре, остати без покретачких демократских снага.

Потписници писма против поделе Косова

Писмо Федерики Могерини потписали су између осталих Хелсиншки одбор за људска права, YUCOM, Београдски центар за људска права, Фонд за хуманитарно право, Иницијатива младих за људска права из Београда и Приштине, Санџачки одбор за људска права, косовска женска мрежа и Лет’с До Ит Пеја.

Наслов и опрема: Стање ствари

(Бета/Инсајдер, 7. 8. 2018)



Categories: Вести над вестима

Tags: , , ,

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading