Владимир Коларић: Дани будуће победе

Уз сав прагматизам и реализам, а следећи принцип личне одговорности, када се буде судило пораженом непријатељу, никако не би требало заборавити име официра војске Црне Горе Ивана Машуловића

Пуковник Иван Машуловић (Извор: Јутјуб/ХРТ/МО Црне Горе)

Присуство представника војске Црне Горе Ивана Машуловића на прослави „Олује“ изазива оправдано гађење, али чуђењу нема места. Црна Гора се за такав потез определила уласком у НАТО, а о признању „Косова“ да не говоримо. А „Олуја“ је била велика победа Запада чији је НАТО „ударна песница“, која је Србе потиснула даље на исток и удаљила их од обала Јадрана. Самостална Црна Гора је од почетка је била део тог, подједнако геостратешког и идентитетског пројекта, и њено званично учешће у прослављању овог великог хрватског празника је потпуно разумљиво.

Наравно, као што агресорска политика Црне Горе не би требало да изазове реакције према целини народа Црне Горе, дела српског народа који је због сложеног сплета околности подлегао окупацији, тако ни учешће Израела у овом празнику не треба да изазове антијеврејске реакције, посебно с обзиром на за нас повољне ставове Ефраима Зурофа и јеврејске заједнице у Србији. Надати се да ће ово отрезнити бар неке од припадника овдашње произраелске деснице је вероватно узалудно, јер је за претпоставити да ће они и то, као и све остало, легитимизовати политичким реализмом и националним интересом.

У данима годишњице „Олује“ и Хирошиме, уз отворену војну претњу српском становништву на Косову и Метохији, где позиција и евентуална улога српских власти остаје нејасна, треба бити свестан да су линије фронта одавно формиране и да нас са „западних страна“, без обзира на све, не очекује ништа повољно. Што не значи да не треба искористити све могућности да због унутрашњих подела на Западу избегнемо или одложимо бар неки метак који нам је намењен.

И наравно, уз сав прагматизам и реализам, а следећи принцип личне одговорности, када се буде судило пораженом непријатељу, никако не би требало заборавити име Ивана Машуловића.

Ови тешки дани зато за нас не смеју бити дани страха и пораза, већ дани будуће победе.



Categories: Забрањено са Владимиром Коларићем

Tags: , , ,

3 replies

  1. Као војни аташе Црне Горе у Хрватској, Иван Машуловић је обавезан да присуствује свим хрватским државним свечаностима. Можда се међу званицама налазио и војни аташе Србије.

  2. Само ти синко испуњавај своју обавезу…

  3. I dzelati u Jasenovcu su samo ispunjavali svoju obavezu kao sluzbenici

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading