Александар Вучић: Мрзитељи цркве постали су богољупци

Довели сте ме у ситуацију да одговарам на непристојне и неуљудне трачеве, на шупље приче које измишљају наши политички противници о договореном инциденту на Косову

Владика Теодосије и Александар Вучић (Фото: Танјуг)

Да извучемо највише што можемо, а да изгубимо најмање што морамо, то је оно за шта се, у готово немогућим условима, боримо кад је реч о Косову и Метохији, истакао је председник Србије Александар Вучић, који је уверен да нећемо добити мање од онога што је нашој земљи нуђено. Вучић је јуче, у интервјуу за ТВ Пинк, указао да се не боримо против Албанаца већ против многих западних земаља које стоје иза косовске независности.

Председник је поручио да се нико од његових политичких противника не залаже да Косово буде део Србије и да код њих нема националних интереса већ је сва њихова политика срачуната само да дођу до власти. „Погледајте однос према цркви. Исти тај Јанковић, као и сви из тајкунске коалиције били су на страни станара насеља ’Степа Степановић’ у апелу да се не изгради црква на њеном земљишту. А до тада је било – ’кад ће та црква да плаћа порез, та грозна црква’”, рекао је Вучић. Али како је Црква кренула оштро против било каквог решења за КиМ, они који су мрзели цркву данас постају тобож највећи богољупци, из различитих побуда, неки из српства, неки да би се очувала косовска државност, јер у томе виде шансу за политички успех, каже Вучић.

То је рекао после поруке игумана Високих Дечана Саве Јањића, у којој каже да је чуо опасне информације о договореном инциденту на Косову, као и одговора Саше Јанковића у прилог томе. „Довели сте ме у ситуацију да одговарам на непристојне и неуљудне трачеве, на шупље приче. Овде нема информације. Те шупље приче измишљају наши политички противници из Савеза за Србију”, истакао је Вучић додајући да неће да страда ниједан човек ни на северу ни на југу.

Претходно је Сава Јањић на „Фејсбуку” написао да Косовом „циркулишу разне опасне информације међу којима је и она о скором сценарију међусобно договореног инцидента на северу који би био окидач за реакције и у Београду и у Приштини, и створио де факто поделу на терену”. Подсетимо, и епископ рашко-призренски Теодосије навео је недавно да би подела КиМ, као и свака друга размена територија у историји, довела до масовног исељавања Срба с југа КиМ и страдања духовне и културне баштине нашег народа.

Председник Србије јуче је подсетио и на след догађаја који су довели до проглашења косовске независности, укључујући потезе западних земаља, али рекао је и да бивше власти Србије нису како треба реаговале на то, већ махом саопштењима и да су биле „без плана и идеје”, у складу са унутрашњим дневно-политичким потребама. Указао је да смо 1999. ратовали против 19 најснажнијих земаља света, и то не својом кривицом. „Тих 19 земаља света погазило је све правне принципе и норме. Нисам од оних који се додворава и каже да је крив само Слободан Милошевић. Он није добро израчунао и схватио куда нас води тај сукоб. Крив је што је требало да избори добре авионе и тенкове. Али није крив за агресију, већ они који су је проводили. Као резултат агресије добили смо Кумановски споразум и Резолуцију 1244”, указао је Вучић.

Навео је да се у овој резолуцији не говори о Србији и да је много чешће помињу Албанци од Срба. „У том документу се помиње СР Југославија, а 2006, захваљујући неодговорности тадашњих власти, не желим да говорим о интересима оних који су водили Црну Гору, ми смо дозволили да они који су били за заједничку државу са Србијом не добију на референдуму. Нисмо се ничим озбиљно бавили пошто смо имали кохабитациону власт која се тукла између себе”, оценио је Вучић.

Било је и погрома над Србима 2004, када су страдали наши грађани и светиње, а држава није реаговала ни на који начин, осим саопштењима, поручио је председник. Затим 2008, иако нам све време говоре међународни кругови који су били нефер према Србији „стандарди пре статуса”, прелазе на: „пустите стандарде, нећемо их никада испунити, идемо на статус”. „На то ми реагујемо углавном неодговорно, неозбиљно, нити снажно, без идеје, као да нас је изненадило, у складу са унутрашњом потребом, јер би неки нешто да штите, други да остану на власти, уместо да се заједнички супротставе. То нас је скупо коштало”, констатовао је Вучић.

Подсетио је да после тога 2010. идемо пред Међународни суд правде (МСП) са питањем да ли је једнострано проглашена независност КиМ изведена на легалан начин. „Нисмо тражили арбитражу од стручњака који не зависе од својих земаља, већ од МСП где су судије представници својих земаља”, рекао је председник Србије. Казао је да је пре неколико дана била годишњица убиства 14 наших жетелаца у Старом Грацку, а да нико од албанских медија то није констатовао, већ су писали хвалоспеве о Јеремићу због годишњице одлуке МСП. Вучић је додао да су поред тога, њега представљали као сотону. „Сотона сам и ђаво иако ниједну ружну реч о Албанцима нисам рекао, само зато што из амбиса заједно са Ђурићем, владом покушавам да извучем нешто за српски народ што не би било понижавајуће, што би сачувало наш образ, наш народ, јер ако се тренд настави, за 15 година нећемо имати Срба на КиМ. Да добијемо више него у Ахтисаријевом плану”, објаснио је Вучић.

Важно је да што више међународних фактора привучемо на нашу страну

Без света ми проблем КиМ не можемо да решимо и зато је важно да што више међународних фактора привучемо на нашу страну, рекао је председник Србије додајући да мисли да САД први пут показују жељу за решењем. „Они имају данас другачији приступ и желе да се постигне дугорочни трајни мир, за разлику од других који, мислим, то не желе”, објаснио је Вучић. Додао је да имамо сложену ситуацију у свету: „Имамо четири велике силе САД, Кина, ЕУ (Немачка плус, или Немачка и Француска плус), као и што се не сме заборавити Руска Федерација. Односи великих сила су никада сложенији. На дневном нивоу имамо промену у регионалним односима. У ЕУ имате сукобе Макрона и Салвинија и не тако лак однос Меркел–Макрон, као и не тако лак однос ЕУ са Русијом. Када то све гледате и видите Британију која је помало изопштена изласком из ЕУ, а жели да задржи статус силе, видите како је стање тешко.”

Референдум неће трајати два дана, већ од седам до 20 сати

Александар Вучић указао је да унутрашњи дијалог о КиМ треба да доведе до решења, а знао је да ће довести до нервозе код западних фактора и свих оних који не желе решење, укључујући и Савез за Србију. Оценио је да је овај савез фашистичко-тајкунска коалиција, фашистичка због Двери, а тајкунска због Ђиласа и осталих, који само желе власт, да се даље богате, и при том уништавају Србију и поново је доведу до банкрота. Навео је и да се на сваки покушај да им се одговори јаве њихови медијски сатрапи, медији Шолака и Ђиласа, који би сви заједно да му држе лекције из патриотизма. Вучић је рекао да наше службе знају ко се све састаје на северу КиМ, да се активирају они које смо заборавили, политичари од пре 20 година и сарађују са страним службама. Поручио је да они желе да се не дође до решења за КиМ. Каже да неће прихватити оно што је било у Македонији и да ће народу бити представљен план за Косово. На тврдње опозиције да ће референдум о КиМ трајати два дана, поручио је: „Нема с којом поквареном идејом нису кренули, јер полазе од себе. Они су два дана држали референдум, ја нећу никад, трајаће од седам до 20 сати, нећу никога да молим за будућност Србије”.

У недељу са представницима свих српских партија из Црне Горе

За Србију је важно да сачува мир у целом региону и то je од кључног значаја за све нас, поручио је Александар Вучић. Председник је казао да му не смета када Бошњаци кажу да воле нашу рашко-полимску област или, како је називају, Санџак. „Као што ми градимо школе и болнице у РС које се називају ’Србија’, ’Вук Караџић’ и слично, рекао сам им да ми немамо ништа против да и они изграде школе, болнице у рашкој области и да носе име БиХ. Међутим, од када сам им то рекао нико није изградио нити једну сем Србије, која гради и у Новом Пазару, Сјеници, Сребреници”, нагласио је Вучић. Најавио је да ће се у недељу састати са представницима свих српских партија из Црне Горе, наводећи да је Србија уз свој народ у Црној Гори, пренела је Бета. „Урадили смо српску кућу у Црној Гори, Матица српска у Црној Гори биће на српском буџету, има новца довољно помоћи ћемо да Срби опстану”, рекао је Вучић.Антрфиле

Резултат Зорана Радојичића биће још два моста у Београду

Председник Србије оспорио је критике на рачун градоначелника Београда Зорана Радојичића и истакао да ће главни резултат у Радојичићевом мандату бити изградња још два моста. Градиће се и гондола од Калемегдана до Ушћа, а на критике на рачун планираног подизања јарбола са српском заставом на Ушћу, упитао је зашто некоме смета српска застава. Додао је да они који га критикују више не могу да говоре да је „Београд на води”  Вучићева фантазмагорија и да је влада на чијем је челу био платила 78–80 одсто свих трошкова у вези са Пупиновим мостом на Дунаву.Антрфиле

Српска војска не може на КиМ због НАТО

Адмирал Џејмс Фого, командант Команде здружених снага у Напуљу, навео је да „сваки пут када се разговара о контроверзним политичким решењима за проблеме на Балкану, постоји потенцијал за немир”. Фого је прекјуче боравио на северу КиМ, заједно са командантом КФОР-а Салватореом Куочијем, преноси „Коссев”. На његову изјаву да је „НАТО веома, веома снажан и унутар и изван Косова” и да КФОР има „апсолутно” довољно војника у случају немира, Александар Вучић је указао: „Јесте ли приметили да много више волимо НАТО него српску војску и драже нам је присуство НАТО него српске војске? А не може на КиМ да буде присутна српска војска управо због присуства НАТО, зато што бисмо довели Србију у сукоб са НАТО-ом”. Вучић је рекао и да су напади на Србе на КиМ стални, али и да их је мање него у периоду од 2001. до 2008. године.

Британија преко својих агентура ради у централној Србији, на Косову, северу Македоније

Имамо многе противнике и на западу, оценио је председник Србије, говорећи о тренутној ситуацији на КиМ. „Видите шта ради Британија преко својих агентурних испостава у централној Србији, на Косову, на северу Македоније”, приметио је Вучић, преноси Танјуг. Вучић је констатовао „велику нервозу” и на западу, и у Приштини, али и у Београду, где су, каже, неки очекивали потпуни колапс политике према КиМ.Антрфиле

Јањић: Јужно од Ибра 140 цркава

Две трећине од 120.000 Срба са женама и децом живе јужно од Ибра, највише у Косовском Поморављу, око Грачанице и Штрпца, а само једна трећина на северу Косова, раније је навео игуман Сава Јањић. Додао је да се јужно од Ибра налази „140 цркава у којима служе свештеници Епархије рашко-призренске, од којих неки живе са по четворо деце у етнички чистим албанским местима”, као и 10 активних манастира са више од сто монаха и монахиња. Игуман је навео и Богословију у Призрену са више од 80 ђака, професора и радника, као и четири споменика под заштитом Унеска – Пећку патријаршију, Дечане, Грачаницу и Богородицу Љевишку. Поменуо је и „друштвену и приватну имовину десетина хиљада људи, као и природна блага”.

Наслов и опрема: Стање ствари

(Политика, 1. 8. 2018)



Categories: Вести над вестима

Tags: , ,

5 replies

  1. Мрзитељи цркве постали су богољупци?
    Njegovi preci iz prve proleterske brigade se krstili?

  2. ………..говорећи о тренутној ситуацији на КиМ. „Видите шта ради Британија преко својих агентурних испостава у централној Србији, на Косову, на северу Македоније”, приметио је Вучић,
    ++++
    Видим.
    Две њихове агентурне испоставе у Србији.
    Једну у Немањиној број 11, другу на Андрићевом венцу.

    http://www.magazintabloid.com/casopis/?id=06&br=196&cl=06

    Где су они који су маја 2008 године од тих крволочних убица србских грађана примили аванс 18 милиона евра и два пута конкретне задатке за потпуно уништавање нас, наше јадне дечице, и наше јадне опљачкане и окупиране домовине,
    А тек онда, када сви грађани у нашем логору својим очима виде и чују све са снимка, који су снимили честити људи из Војно безбедносне агенције онда ће прво почети да им помињу целу фамилију, да их пљују и проклињу, а после тога ће кренути талас протеста као незадржива бујица коју више нико и ништа не може зауставити.

    Онда ће се грађанима придружити ( верујем ) још увек многобројни припадници наше понижене војске и полиције који и сами виде ово зло, највећи број њих, види све ово и чека иницијални импулс.

    А у догађајима који ће после тога кренути, које верујем до коначног ослобођења нико више неће моћи зауставити, треба се чувати краја управника логора да не буде мученик него један од прво оптужених са свим својим сарадницима-саучесницима у спровођењу његове злочиначке политике.
    Њега и његову банду, треба извести пред народни суд, јавно демаскирати његову злочиначку политику пред грађанима Србије и целог света, осудити их све због тога на робију до краја живота, уз одузимање комплетне покретне и непокретне имовине опљачкане од грађана Србије.

    И почети хапшење и свих оних који су из буџета примали плату да раде свој посао а годинама су окретали главу од његових злочина, њих и свих оних који глуме њега као локални шерифи у селима и градовима пијући крв грађанима Србије у његово име.

    А тек после комплетног демолирања његовог злочиначког система и хапшења свих његових саучесника после ослобођења почети обнављати живот у нашој домовини.

    Са вером у васкрслог Господа, до ослобођења !

  3. Каже: “Нећу никога молити за будућност Србије!” Па, то је јасно, њега будућност Србије апсолутно не интересује. Молиће он за милост.

  4. У овом тексту Александар Вучић каже :
    “Нисам од оних који се додворава и каже да је (за пораз у рату против НАТО) крив само Слободан Милошевић. Он није добро израчунао и схватио куда нас води тај сукоб. Крив је што је требало да избори добре авионе и тенкове”.

    Да ли данашњи председник Србије, који је 1999 год за време рата био Слобин министар информисања, мисли да смо поражени због лоших авиона и тенкова ?

  5. @Деда Ђоле!
    Опет глупости: ”…мисли да смо поражени због лоших
    авиона и тенкова ?”

    Православна Србија и Православни Србски Народ нису
    поражени!
    Јер, са пораженима се не преговара, јел` тако @Деда Ђоле?

    Драган Славнић

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading