Војислав М. Станојчић: Европска унија, миграција и Србија

Мађарске власти, према правилу, примају по једног мигранта сваког радног дана у седмици. Званично, у Србији тренутно борави око 3.000 миграната. Скептици ће лако израчунати за колико ће година они изаћи из наше земље

(Фото: Дарко Дозет)

Последњих десетак месеци пажња јавности у Србији усмерена је на решење косовског питања, па некако по страни остаје најезда миграната из Азије и Северне Африке, који су кренули ка Европској унији, а за трасу пута и пролазну станицу изабрали нашу земљу.

Још од почетка мигрантске кризе показало се да је ЕУ потпуно збуњена појавом самозваних и нежељених гостију, да не зна шта да ради, а и да неке чланице ове организације европских држава никако не пристају на заједничке ставове за решавање кризе, већ се руководе искључиво својим сопственим интересима.

Питање избеглица и миграната нашло се и у Уједињеним нацијама, па је Генерална скупштина септембра 2016. године једногласно усвојила Декларацију Њујорка „ради побољшања услова, помоћи, смештаја и повратка (каквог повратка!) избеглица приликом великог померања народа из Азије и Северне Африке“.

Затим је, на основу те Декларације, Високи комесаријат за избеглице Уједињених нација предложио Светски пакт о мигрантима и избеглицама. За њега су гласале 192 државе, а само је једна није. Амбасадорка САД при УН овако је објаснила став своје владе:

„Наше одлуке о миграционој политици треба да доносе Американци и само Американци. Ми ћемо одлучити о бољој контроли граница и коме ће све бити дозвољено да уђе у нашу земљу.“

Овакво понашање САД потпуно одговара Мађарској, која ће се прва од европских држава одрећи свога потписа на Светском пакту, и која од почетка мигрантске кризе има посебне мере за спречавање избеглица да уђу на њену територију, па је своје границе опасала жицом.

„Мути“ Меркел, која је у почетку најезде избеглица и миграната била веома благонаклона према њима, у последње време је променила мишљење, па сада предлаже да се на граници између Аустрије и Немачке организују сабирни центри како би се из њих мигранти враћали у земље у којима су претходно били регистровани.

Недавно се из Европске уније чуо предлог да се Либији и Тунису понуди сума од шест милијарди евра како би оне на својим морским обалама изградиле мигрантске центре.

Обе су се земље, међутим, захвалиле на љубазној понуди, препуштајући бригу о својој браћи по Алаху другим државама, па макар и биле неверничке.

Развој ситуације са мигрантском кризом не мора, али би могао да изазове приличну зебњу међу овдашњим скептицима које, с разлогом, плаши велика приврженост Малог Алека „европским вредностима“ и веома наглашена спремност на сарадњу и на безусловно прихватање свих понуда из Брисела.

Истина, Димитрије Аврамопулос, европски комесар за избеглице каже како ЕУ нема план за изградњу мигрантских центара у Србији, али то неће умирити скептике.

Они у српским новинама ових дана читају напис о једанаестомесечном Џазиру, рођеном у мигрантском кампу у Нишу, који је са мајком и оцем кренуо пут ЕУ и стигао до Келебије, где чека на ред да га мађарске власти у пусте у своју земљу (према правилу, оне примају по једног мигранта сваког радног дана у седмици). Негде близу малог Џазира и његових родитеља је друга мигрантска породица од 13 чланова (отац, мајка и једанаесторо деце), која се такође нада да ће успети да уђе у Европску унију.

Према званичним обавештењима, у Србији тренутно борави око 3.000 миграната. Скептици ће лако израчунати за колико ће година они изаћи из наше земље, иако, разуме се, неће моћи да предвиде колико ће их још у међувремену стићи у Србију захваљујући „позитивном глобалном феномену“.



Categories: Судбина као политика

Tags: , ,

1 reply

  1. Према званичним обавештењима, у Србији тренутно борави око 3.000 миграната. Скептици ће лако израчунати за колико ће година они изаћи из наше земље, иако, разуме се, неће моћи да предвиде колико ће их још у међувремену стићи у Србију захваљујући „позитивном глобалном феномену“.
    ++++
    Позитивни глобални феномен ?
    Интересантно !
    И поучно……….
    …………..Замислите Србију у којој се на једној страни налазе арапски богаташи, на другој муслиманска сиротиња, а између њих главињају српски домороци који раде за сваког ко нуди €200 месечно. Да ли вам то личи на „европску” земљу какву нам предочава стандардна атлантистичка пропаганда?

    Пише: Слободан Антонић

    Die Presse je oбјавио, a српски медији су пренели (овде), да „Беч преговара са Београдом о сабирном центру за мигранте које ЕУ неће”.
    Наиме, реч је о успостављању „кампова за протеривање особа које буду добиле негативан одговор на захтев за добијање азила, а које су дошле преко балканске руте”.
    Та лица требало би да буду привремено „паркирана” у некој, за мигранте „мање атрактивној земљи”. Пројекат, како истиче „Пресе”, бар када је реч о земљама ЕУ, директно подржавају Данска и Холандија.

    Проблем је у томе што је:

    1. само 2015. године кроз Србију прошло више од 600.000 муслиманских миграната (овде), а после тога још десетине хиљада (наше власти не објављују податке);
    2. што су блискоисточни и остали мигранти, од свих европских земаља, баш у Србији први пут регистровани;
    3. то значи, према Споразуму о реадмисији који је Србија склопила са ЕУ (2007), да се мигранти који не добију азил у било којој земљи ЕУ враћају у „сигурну” земљу у којој су регистровани;
    4. у овом случају, то је једино Србија.
    https://izmedjusnaijave.rs/%D1%81%D0%BB%D0%BE%D0%B1%D0%BE%D0%B4%D0%B0%D0%BD-%D0%B0%D0%BD%D1%82%D0%BE%D0%BD%D0%B8%D1%9B-%D0%B7%D0%B0-%D1%81%D1%80%D0%B1%D0%B8%D1%98%D1%83-%D0%BD%D0%B5%D0%BC%D0%B0-%D0%B5%D0%B2%D1%80/

    И конкретно…………..

    https://www.srbijadanas.net/sokantno-braca-vucic-ugovorili-dovodjenje-milion-migranta-islamista-u-nasu-zemlju/
    http://www.vaseljenska.com/misljenja/vucic-sprema-dobrodoslicu-novom-talasu-islamskih-imigranata/
    http://www.koreni.rs/vas-sam-kum-selam-alejkum/

    На жалост, и истинито.

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading